Przepisy Extra

Pianka z kawałkami jabłek w kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
10 dag masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Pianka z kawałkami jabłek:
1 kg jabłek
½ opakowania cukru waniliowego
sok z ½ pomarańczy
7 białek
szczypta soli
¾ szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać masło, żółtka, śmietanę, smalec, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.

Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Wsypać kisiel wiśniowy (w proszku) i dalej ubijać. Do gotowej pianki przełożyć ostudzone jabłka i delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć w formie i nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą i wyłożyć piankę z kawałkami jabłek. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie rozłożyć na piance.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.