Przepisy Extra

Pieczona golonka z musztardową nutką

Miękkie i soczyste mięsko pod rumianą i lekko chrupiącą skórką - mniam - brzmi zachęcająco :)

Mało pracy, a efekt przepyszny!

Smacznego :)

Pieczona golonka z musztardową nutką

Składniki:

ok. 1,30 kg golonki (tylne)
1 ½ litra wody
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
1 łyżeczka soli
ok. ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Marynata:
1 ½ łyżki oleju kokosowego
1 ½ łyżki musztardy
kurkuma
imbir
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Golonkę opalić, oczyścić, opłukać i osuszyć. Do dużego garnka wlać wodę i przełożyć golonkę. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, sól i pieprz czarny. Zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 120 minut. Wyciągnąć z wywaru, ostudzić i przekroić na połowę.

Do miseczki przełożyć olej kokosowy, musztardę oraz szczyptę kurkumy, imbiru, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i powstałą marynatą natrzeć dwie połówki golonka. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i podlać ½ szklanki wywaru, w którym gotowała się golonka.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco z dodatkiem musztardy lub chrzanu.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.