Przepisy Extra

Pierniczki z dodatkiem smalcu

Składniki:

Ciasto:
½ szklanki miodu sztucznego
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
20 dag masła
6 jajek
1 kg mąki
5 dag smalcu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany 18%
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
Lukier:
sok z 1 cytryny
1 ½ szklanki cukru pudru
cukierki do dekoracji

Sposób wykonania:

Do miodu wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści, ostudzić. Jajka ubić na puszystą masę.

Do mąki dodać ostudzoną masę miodową, ubite na puszystą masę jajka, miękki smalec, olej, śmietanę 18%, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki i zostawić na 24 godziny.

Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 °C. Następnie ostudzić.

Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować cukierkami.

Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
36 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pierniczki
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że pierniczki się udały i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-07 11:44:02]
Pani Doroto, zrobiłam drugie podejście i zakończyło się udanym wypiekiem ale tym razem użyłam sztucznego miodu i nieco grubiej wałkowałam, są b. dobre.
Kasia O [2011-01-09 15:26:29]
Bardzo Pani dziękuję, choć moje są nadal twarde, ale to zapewne moja wina i spróbuje upiec jeszcze raz.Życzę wszystkiego najlepszego w rozpoczętym już Nowym 2011.
Kasia O [2011-01-04 08:20:04]
Wszystkie pierniczki z dodatkiem miodu po upieczeniu są twarde. Dlatego należy je piec 1 lub 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu, należy je ostudzić, polukrować, odczekać aż lukier zastygnie i przełożyć do metalowego lub plastikowego pojemnika. Na pierniczkach należy położyć kromkę świeżego chleba i pojemnik szczelnie zamknąć. Kromkę chleba można codziennie wymieniać lub pozostawić na dłuższy czas z piernikami - wtedy ona wyschnie, a pierniczki będą miękkie :)
Dorota [2011-01-03 19:21:37]
Pani Dorotko, proszę jeśli to możliwe o pomoc, gdzie ja mogłam popełnić błąd, iz moje pierniczki wyszły" twardawe"( za długo piekłam? zbyt cienko rozwałakowałam?, użyłam miody prawdziwego?).Ciasto surowe w moje ocenie wyszło ok.
Kasia O [2011-01-03 14:52:05]
Pierniczki przepyszne:-)
avon76 [2010-12-23 23:39:45]
Pierniczki proste w wykonaniu i wyszły rewelacyjnie :) wśród wielu przepisów ten mi najbardziej odpowiadał i nie zawiodłam się..... na drugi rok robię wg tego przepisu :)
Ladybird76 [2009-12-23 11:27:34]
Bardzo dobre pierniczki,część już upieczona a reszta ciasta jeszcze w lodówce.Ja dałam cały słoik miodu no i najważniejsze ciasto wyrobiłam 21 listopada i wystawiłam na leżakowanie do lodówki.l
beata [2009-12-11 22:32:48]
Bardzo się cieszę, że pierniczki wszystkim smakują :) Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2009-12-04 14:38:53]
Pierniczki Baaaaardzo Pyyyyyyszne!! No i pięknie wyrosły :-) Znikają w mgnieniu oka ;-)
MadzialenA [2009-12-03 16:42:21]
cisteczka sa super pozdrowienia dla autorki
Seba [2008-07-03 12:42:36]
super przepis!!!!
donat [2007-02-28 19:53:28]
pierwszy raz pieklam te pierniczki,byly naprawde bardzo smaczne.
Danusia Warszawa [2006-12-31 17:12:05]
pierniczki wyszły nam pyszne wyszło nam 129+20 zjedzonych przed polaniem lukru. polecam ten przepis i pozdrawiam pa,pa
beata [2006-12-30 20:12:18]
Pierniczki są naprawdę super.Piekłam z synem na świeta. Jak dla mnie trochę za mało słodkie. Pozdrawiam
altika [2006-12-26 20:11:24]
Gratuluję udanych pierniczków. Smacznego :)
Dorota [2006-12-24 09:34:31]
Musze sie pochwalić tym bardziej, że jestem bardzo początkująca w sprawach pieczenia i gotowania i pierwszy raz przygotowuje sama wigilijne potrawy. Zrobilam dzisiaj pierniczki i przyznam, że są pyszne (żaluje, że zrobilam z polowy skladników,bo balam sie ze i tak mi nie wyjdzie;) co prawda troszkę kleily sie do walka i deski,ale uporalam sie z tym:) HURRRAAA MOJE PIERWSZE I JESZCZE TAK PYSZNE PIERNICZKI W ŻYCIU!! :D
amatorka;) [2006-12-24 00:16:21]
Ja jajka ubijałam w całości - żółtka z białkami, ale oczywiście możesz zrobić tak jak mówisz - białka ubić osobno, a żółtka utrzeć z częścią cukru. Tak czy tak - pierniczki na pewno wyjdą. Powodzenia i pozdrawiam :)
Dorota [2006-12-22 11:04:38]
Jaja ubijać w całości (zółtko razem z białkiem) czy może ubic pianę z białek, a żółtka oddzielnie utrzeć (np z cukrem bądź jego częścią) ?
KK [2006-12-22 09:45:00]
Bo to ciasto, jak się je wyrabia wychodzi takie lekko rzadkie, troszeczkę klei się do rąk i miski, ale na drugi dzień twardnieje, i jest już dobre. Jest takie "tłuste", że nie potrzeba podsypywać go mąką podczas wałkowania i wycinania foremką pierników. Myślę, że dodatkowa (ale niewielka) ilość mąki nie powinna im zaszkodzić. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-12-21 12:32:00]
wczoraj wyrobilam ciasto i dalam do lodowki, ale to ciasto mialo taka dziwna konsystencje (bo w ogole nie daje sie odlepic od rak i strasznie sle klei tez do miski) -dodalam wiec troche jeszcze mąki zeby dało sie to normalnie wyrobic ale nie wiem czy nie przegiełam? - jak myslicie wyjdzie mi dzis cos z tego?
Julitka [2006-12-21 11:08:33]
Bardzo się cieszę, że pierniczki się udały i że smakują :) Myślę, że można je przechowywać w papierowej torebce. Moje pierniczki są zamknięte w plastikowym pudełku i czekają na Święta Bożego Narodzenia. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-18 15:13:27]
Dorotko pierniczki są pyszne dałam wszystkie składniki jak w przepisie,łącznie ze smalcem.Odpowiedz proszę czy mogę schować je w papierowej torbie.
apsik [2006-12-18 15:07:16]
Zrobiłam je w weekend, wyszły super! Polecam :)))
mychulec [2006-12-18 13:51:42]
Można użyć naturalnego miodu, wtedy rzeczywiście pierniczki będą lepsze :). A co do smalcu to można go oczywiście pominąć, ale on też nadaje tym pierniczkom specyficzny smak, i tym różni się od innych. Udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-18 11:00:01]
Można dodać margarynę Palmę zamiast smalcu, ale smalec daje tym pierniczkom specyficzny smak i miękkość. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-18 09:27:50]
Pierniczki już upieczone,nawet bez lukru są przepyszne.Teraz problem gdzie je schować,żeby mi rodzinka wszystkich nie zjadła.
apsik [2006-12-17 16:07:12]
Może głupio to zabrzmi, ale mam w domu tylko miód naturalny... Moge go uzyć? Wydaje mi sie, że to nawet lepiej jak zrobi sie z naturalnym, czy nie? :) Moge skreślić smalec z listy składników? I tak sporo tłuszczy do nich idzie... Jutro mam zamiar wypróbowac Twój przepis :) Oby pierniczki smakowały domownikom :) Pozdrawiam :) Dziękuje za przepis :*
Martin [2006-12-16 09:33:23]
a czy zamiast smalcu moge dać margaryne Palme?
asia [2006-12-15 18:46:33]
te ciastka sa pycha:D
kamilek:* [2006-12-15 13:23:51]
Pierniczki te można zrobić tuż przed świętami, bo są miękkie, ale można je też zrobić wcześniej (np. 2 tygodnie przed świętami) i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. U mnie połowa pierniczków została zjedzona od razu - bo tak wszystkim smakowały, a resztę schowałam - włożyłam do pojemnika, i na święta będą jak znalazł ;) Wybór należy do Pani. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-15 11:50:01]
Jolu, myślę, że to byłby bardzo fajny pomysł. Pierniczki te bardzo fajnie rosną, są miękkie więc można byłoby tak zrobić. Można byłoby je grubiej rozwałkować np. na ok. 1 cm i np. szprycą o takiej cienkiej końcówce "wstrzyknąć" do środka porcję marmolady.
Dorota [2006-12-15 11:15:19]
Dorotka czy te pierniki mozna jakos nadziewac marmolada??
Jola_A. [2006-12-15 10:01:28]
Dziękuję ;) Miód ma byś sztuczny (zaraz poprawię w przepisie), a śmietana kwaśna. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-12-14 20:52:57]
Pierniczki wyglądają bardzo ładnie, jutro zabiorę się do pracy,myślę że schowam je przed moimi łasuchami do świąt.Mam pytanie czy miód ma być sztuczny a śmietana kwaśna.
apsik [2006-12-14 20:19:41]
Przepis wydaje sie łatwy i w rezultacie myśle że moga wyjsć wspanialae pierniczki, tylko nie wiem czy trzeba j zrobić tuż przed świętami czy trzeba zrobić je kilka dni wcześniej jak zazwyczaj robi sie pierniki?
ira [2006-12-14 12:59:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.