Przepisy Extra

Pierniki z nutką kawy

Pierniki z dodatkiem sypanej kawy - mmm... zapowiadają się znakomicie :)

Właśnie się pieką! Cudownie pachnie w całym domu :) A jutro będzie dekorowanie ;)

Przepis na te pierniki nie jest skomplikowany. Szybko się je robi, i co ważne ciasto podczas wałkowania i wykrawania nie wymaga podsypywania mąką.

Pierniczki szybko się też pieką. Wystarczy im dokładnie 10 minut, aby ładnie się zarumieniły!

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego chrupania :)

Składniki:

20 dag mąki pszennej (1 ½ szklanki)
7 dag mąki pszennej pełnoziarnistej (½ szklanki)
½ łyżeczka sody oczyszczonej
sól
10 dag masła
4 łyżki miodu
5 łyżek cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kawy (mielonej)
1 jajko

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i razem wymieszać.

Do rondelka przełożyć masło, dodać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika i kawę mieloną. Całość razem wymieszać i podgrzewać, a gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia i ostudzić.

Do ostudzonej słodkiej miodowej masy wsypać suche składniki, dodać jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 2 godziny, aby odpoczęło i partiami rozwałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać foremkami dowolne ciasteczka (ciasto nie wymaga podsypywania mąką).

Gotowe ciasteczka kłaść na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić i dowolnie udekorować.

Z podanych składników wyjdzie około 36 sztuk pysznych pierniczków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3185185184 stars based on 27 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.