Przepisy Extra

Pierogi z makiem i bakaliami

Pierogi na słodko, to dobry pomysł i chociaż jest z nimi trochę pracy, to warto je przygotować. Farsz, czyli wypełnienie tych pierogów stanowią same przysmaki: mak, rodzynki, orzechy włoskie, miód i kandyzowana skórka pomarańczy. Aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczną masę dodano aromat migdałowy i rum - mniam :) Czy czujecie ten smak i zapach? Niepowtarzalne wrażenia!

To fajny przepis dla miłośników pierogów, a także dla miłośników małych, niebieskich kuleczek, czyli maku.

Pierogi z makiem to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Czytaj więcej

Składniki farszu nie tylko są smaczne, ale mają również wartości odżywcze. Pierogi są bardzo syte i na pewno zasmakują domownikom.

Pierogi z makiem są idealne na świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Te pierogi są tak pyszne, że na pewno zagoszczą na Waszym tegorocznym stole świątecznym i będą gościły na nim co roku!

Warto wiedzieć, że pierogi z makiem to świetne i smaczne źródło wapnia. Wychodzą delikatne w smaku i są sycące.

To jedna z 12 potraw na wigilijny stół.

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
ok. 50 dag mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki wody (gorącej)
Farsz makowy z bakaliami:
25 dag maku
5 dag rodzynek
1 łyżka rumu
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag orzechów włoskich
3 łyżki miodu
aromat migdałowy
Dodatkowo:
masło

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Zrobić dołek wbić jajko, dodać olej, a następnie wlewać stopniowo gorącą przegotowaną wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Owinąć w ściereczkę i odstawić na około 30 minut.

Suchy mak zmielić w maszynce do maku. Wlać do niego około ¾ szklanki wrzącej wody. Wymieszać, przykryć talerzykiem i pozostawić do ostudzenia. Rodzynki zalać rumem i wymieszać. Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do zaparzonego maku dodać rodzynki z rumem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszytko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kubkiem kółka (bo będą większe, ewentualnie zwykłą szklanką), kłaść łyżeczką farsz makowy z bakaliami i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem.

Z podanych składników wyjdzie około 60 pierogów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ojjj, to musi być dobre - mniam :)
Dorota [2018-11-03 23:24:37]
jJtakiei pierogi robię wigilię zalewane kisielkiem żurawinowym
beattrycze [2018-09-05 20:20:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.