Przepisy Extra

Pierogi z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
przegotowana letnia woda
Farsz:
25 dag rabarbaru (waga po obraniu)
4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
masło
bułka tarta

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną letnią wodę (tyle ile pochłonie mąka pszenna, około ½-¾ szklanki). Zagnieść ciasto i nakryć miską, aby nie wyschło.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Każdą łodygę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier, bułkę tartą i razem wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko, jeśli będzie się kleić to podsypać mąką. Wykrawać kubkiem krążki (można też szklanką wtedy będą mniejsze). Na każdy krążek ciasta położyć około 2 łyżeczki rabarbaru. Pierogi skleić palcami.

Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze. Polać je roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 35 dużych pierogów z rabarbarem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.