Przepisy Extra

Pizza z pieczarkami i serem

Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto, a na nim pyszny pomidorowy sos, gruba warstwa pieczarek i pysznego ciągnącego się żółtego sera - mmm... co za pychotka, co za smak!!!

Ktoś jest może chętny na mały kawałek?? ;)

Taką pyszną pizzę można zrobić w dosyć krótkim czasie w swoim domku... wystarczy przygotować drożdżowe ciasto, potem błyskawiczny pomidorowy sos z mięsistych pomidorów z dodatkiem aromatycznego czosnku, pokroić pieczarki, zetrzeć żółty ser i wszystko ładnie "złożyć" :) Na koniec odłożyć, aby pizza podrosła, potem na krótko do gorącego piekarnika i już... serwujemy przepyszną pizzę, rodzince, znajomym, przyjaciołom!

Jeśli macie ochotę na jedzenia inne niż zawsze to... polecamy właśnie pizzę! Pizza jest też fajnym pomysłem na obiad, zwłaszcza dla naszych małych niejadków... a nie ma przecież lepszej pizzy, niż ta domowa :) Czytaj więcej

Pizza to super pomysł na obiad, kolację i różnego rodzaju przyjęcia, prywatki, spotkania w małym i dużym gronie! To też jedzonko w sam raz na mecz przed telewizorem!

Za pizzą przepadają wszyscy, i duzi i mali :) Można do niej serwować różne sosy lub tak na szybko... popularny ketchup.

Taka pizza uda się każdemu, i gwarantuję, że będziecie wracać do tego przepisu nieraz ;) Bo jest po prostu idealna! To pizza na 6 z plusem :)

Smacznego!

Składniki:

Spód na dwie pizze:
ok. 2 ½ szklanki mąki pszennej
8 g suchych drożdży (1 opakowanie)
1 szklanka wody (przegotowanej, letniej)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Pomidorowy sos:
30 dag pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
oregano
tymianek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz kolorowy
Farsz pieczarkowo-serowy:
30 dag pieczarek
15 dag żółtego sera
Dodatkowo:
ketchup
oliwa z oliwek (do smarowania form)

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać suche drożdże i razem wymieszać. Następnie dodać letnią wodę, oliwę z oliwek i sól. Razem wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. Nakryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny, aby ciasto podrosło. Następnie podzielić na połowę i rozłożyć w dwóch średniej wielkości tortownicach o średnicy 24-25 cm posmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwy.

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek, szczyptę oregano, tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Gotowy pomidorowy sos podzielić na połowę i rozsmarować na dwóch drożdżowych spodach.

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Podzielić na połowę, rozłożyć na dwóch pizzach i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 200 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na połowę. Następnie rozsypać na podpieczonych pizzach, włożyć ponownie do nagrzanego piernika i piec jeszcze przez około 5 minut w temperaturze 200 °C.

Podawać z ketchupem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Przetestowałam rok temu ten przepis, a jutro znowu będzie powtórka ze smacznego chrupania tego mojego ulubionego przysmaku, bo jutro 9 luty Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Dlatego polecam ten sprawdzony przepis, w tym roku wzbogacam farsz: szynką, ogórkami konserwowymi i kukurydzą ;)
Danusia R. [2019-02-08 22:49:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.