Placki z cukinii

5 stars based on 2 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 6

Składniki:

1,5 kg cukinii
3 łyżeczki soli
5 dag cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mielonego lnu
ostra papryka w proszku
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczach (jeśli cukinia jest młoda do ścieramy ją w całości, w przeciwnym razem obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek, wtedy musimy mieć więcej cukinii, tak żeby wagowo było 1,5 kg). Następnie cukinię posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Na koniec odcisnąć z powstałej wody i przełożyć do miski.

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę pszenną, mielony len i szczyptę ostrej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką i przyprawić do smaku kolorowym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką cukiniowy farsz (1-1 ½ łyżki na 1 placek). Smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie około 15 placków z cukinii.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cebula cukinia czosnek dania główne farsz jajko lato mak mąka mąka pszenna olej papryka papryka ostra pieprz smażenie sól tłuszcz warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>