Przepisy Extra

Placki ziemniaczane z patisonem i boczkiem

Składniki:

Placki:
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag patisona (1 średni, waga po obraniu)
30 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju palmowego
20 dag cebuli
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
zioła prowansalskie
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
śmietana

Sposób wykonania:

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem palmowym i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli z boczkiem i jeszcze minutkę podsmażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie razem z ziemniakami).

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, patisona, ostudzony boczek z cebulą, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, surowe jajko, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość wymieszać i odstawić na około 10 minut.

Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść po około 1 ½ łyżki farszu i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać na gorąco, można z keksem śmietany.

Z podanych składników wyjdzie około 30 placków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.