Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką

Dodane przez w dniu
46 opinii | Wyraź opinię
2.937791681 stars based on 19499 reviews Dania główne

Składniki:

2 plastry schabu (2 x 12 dag)
pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pikantnego ketchupu
por (ok. 5 dag)
2 łyżki majonezu
granulowany czosnek
marchew (ok. 5 dag)

Sposób wykonania:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na tym położyć plastry schabu. Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu, posypać granulowanym czosnkiem i na wierzch położyć startą marchew. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

7142
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Pięknie dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-11 17:53:35]
Bardzo smaczne .Polecam.
DORA [2014-02-10 19:13:40]
przepyszne:)polecam
ewelina [2012-12-02 18:13:28]
Dziękuję :)
Dorota [2012-06-20 09:14:21]
Dziękuje i cieszę się, że się udały :) Gorąco pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-31 11:19:31]
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-28 21:41:52]
Po prostu rewelka! Robią niesamowite wrażenie i dobrze smakują - czego chcieć więcej.
Asiula [2011-02-27 21:52:04]
Wiadomo, smaki są różne. Pozdrawiam ;)
Dorota [2011-01-04 13:11:12]
Mojej rodzinie nie smakowalo.Mnie srednio.
Ala [2011-01-04 06:44:56]
Pychota, robiłam już nie raz. ostatnio w Swięta wlasnie, polecam:)
Gabrysia ,Zabrze [2010-12-28 22:00:17]
Mojemu mężowi bardzo smakowało:) Ja na wierzch starłam dodatkowo ser żółty. Polecam.
flaumenka [2010-12-06 22:01:11]
mięsko bardzo dobre warto robić, polecam.
aleksisko [2010-10-19 14:59:25]
Bardzo się cieszę, że taki inny sposób na schab Wam zasmakował. Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2010-09-13 11:40:29]
Schabik bardzo dobry, pomysł rewelacyjny!!!
Ewa [2010-08-02 19:12:02]
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-27 13:00:15]
miecho świetne.. tylko ja zamiast majonezu dałem żółty ser :) ogólnie pomysł świetny dorotko
arecki [2010-07-24 13:35:50]
Przepis świetny:)
edzia [2010-07-04 18:20:02]
Też już wypróbowalam ten przepis, również zmieszałam ketchup i majonez ,było super, naprawe polecam.Nic mi sie nie przypiekło:) pozdrawiam
Gabrysia [2010-06-16 19:23:27]
Proponuję zrobić sos (majonez mieszamy z ketchupem i tym sosem polewamy kotlety po całym wierzchu-dosyć dużo).Wtedy kotlety się nie przypalą.Powodzenia.
Renia M. [2010-06-13 20:37:49]
Bardzo się cieszę, że schab Wam smakował. Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-25 12:52:04]
Zrobiłam je na dzisiejszy obiad,nawet moja 4 letnia córeczka była zachwycona mięskiem!Polecam i dziekuje za przepis.Pani Dorotko jest pani niesamowita!!
ASIA24 [2010-05-23 16:17:37]
oliwe z oliwek mozna uzywac do czego sie tylko chce!!
ja! [2010-05-05 19:08:14]
super przepis -rewelacja :-)
ewa [2010-05-05 13:43:50]
U mnie pod koniec pieczenia też zaczęła przypalać się marchewka. Proponuję nakryć formę z kotletami folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Powadzeni i smacznego :)
Dorota [2010-04-01 12:16:13]
czy paniom,które robiły te kotlety nie przypaliła się w piekarniku marchewka,ja piekłam w sobotę w 180 stopniach w piekarniku i marchew była spalona?
gienia [2010-03-30 15:45:29]
Pycha :):):) Warto zrobić na niedzielny obiad :)
basia [2010-03-29 22:45:10]
Zrobiłam i potwierdzam że pyszne ;-)
agusia [2010-03-23 09:18:16]
Pani Dorotko przepis REWELACJA!!!!!
Milena [2010-03-16 12:09:41]
Pani Doroto, przepis super, dziękuję i pozdrawiam.
Kasia O [2010-03-13 15:26:33]
PRZEPYSZNE. NA PRAWDE POLECAM !!!
PATI [2010-03-03 19:50:46]
Palce lizać,super smaczne!
Dona [2010-03-01 20:50:46]
Bardzo smaczne.Polecam.
Beata [2010-02-22 11:13:41]
PO prostu niebo w gęcie, naprawdę pycha, byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale wypróbowałam, cala moja rodzina uwielbia :)
Gosiaczeeek [2010-02-18 11:48:23]
Zrobilam.bardzo mi smakuje:)
syla [2010-02-16 13:06:20]
Generalnie pomysł bardzo interesujący...jednakże nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała. W mojej wersji pojawił się żółty ser <według mnie był świetną swatką dla produktów na mięsie> .Ponadto <dla niedoświadczonych> schab koniecznie musi być natarty specjalna solą zmiękczającą ;-)
Wika [2010-01-30 15:13:35]
Cieszę się, że mięsko smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-01-04 19:43:08]
Cieszę się, że kotleciki smakowały. Dziękuję za poradę, na pewno skorzystam. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-11-27 16:22:56]
bardzo smaczne...robię to danie od lat, ale używam karkówkę(jest bardziej miękka i soczysta)
annan967 [2009-11-27 15:52:01]
super przepis!!polecam
madziarek [2009-11-27 14:32:16]
Bardzo smaczne dziękuje za przepis
DanielQ [2009-11-15 10:54:43]
Przepis rewelacyjny!!!! Pychotka :) Pozdrawia serdecznie
milkac84 [2009-11-06 11:20:18]
Potwierdzam,mięsko jest extra! Podobnie jak Pani Dorota :-) Dziękuję za wszystkie przepisy.
Maga [2009-10-29 23:33:53]
Oliwa z oliwek nie służy do smażenia
ola [2009-10-29 11:40:59]
Bardzo się cieszę, że mięsko smakowało i dziękuję za miły komentarz :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-10-28 11:30:01]
Mięsko przepyszne. Pani Dortko jest Pani Mistrzynia:)
Kam~~ [2009-10-28 11:18:40]
przepis świetny dziś wypróbowałam, super smaczny
sopl [2009-10-22 19:34:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.