Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i por. Razem wymieszać i zrumienić. Grzyby obrać, opłukać, pokroić i przełożyć do cebuli i pora. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać.
Następnie całość zalać wodą. Listki selera i lubczyku opłukać i razem z liśćmi laurowymi wrzucić do garnka. Całość razem wymieszać i zagotować. Ryż opłukać i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu należy wymieszać aby potrawka się nie przypaliła.
Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Do gotowej potrawki dodać pomidora i czosnek. Razem wymieszać i pogotować jeszcze razem 1-2 minuty. Przyprawić przyprawą w płynie Maggi, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dodać szczyptę majeranku i bazylii.
Podawać na ciepło z dodatkiem sałatki z zielonej sałaty.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.