Przepisy Extra

Pożywny kapuśniak z zieloną soczewicą

Składniki:

5 dag wędzonej słoniny
5 dag wędzonego boczku
10 dag cebuli
50 dag białej kapusty
sól
2,5 litra bulionu (lub wody)
2 liście laurowe
25 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag zielonej soczewicy
1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
sól morska
pieprz kolorowy
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek i pokroić w kostkę. Wędzony boczek i cebulę przełożyć do słoniny, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.

Białą kapustę opłukać, poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Następnie odcisnąć z soku, przełożyć do cebuli z boczkiem, razem wymieszać i smażyć 5 minut. Całość zalać bulionem, dodać liście laurowe i razem zagotować.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną soczewicę opłukać. Do kapusty dodać ziemniaki, marchewkę i soczewicę. Przykryć pokrywką i gotować razem na małym ogniu przez około 35 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, razem wymieszać i zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić, dodać do garnka z zupą i całość razem wymieszać.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.