naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: alneya
Dodano: 20.03.2007
Odsłon dziennie: 18

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki miodu sztucznego
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
Masa kremowa:
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
20 dag masła
Polewa:
15 dag gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Do dekoracji:
ok. 10 dag orzechów laskowych
2 łyżki masła
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.

Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.

Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6515 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super! to bardzo się cieszę, że to ciasto tak Mu zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę :)
Dorota [2014-01-09 13:16:53]
Kawał dobrego sytego ciasta .Mój maż nie przepada za słodkościami ,ale tym się po prostu zajadał:) Polecam :)
aga [2014-01-09 12:26:26]
Śmietanę 18%, już dopisałam :)
Dorota [2013-06-04 22:13:17]
Witam! mam pytanie jaką śmietane daje się do ciasta? pozdrawiam.
Basia [2013-05-24 11:51:45]
Ślicznie dziękuję :)
Dorota [2013-03-06 15:28:18]
ciasto bardzo dobre :) polecam
Ania [2013-03-06 12:42:39]
ciasto wygląda apetycznie tylko ja zrobię z masłem według mnie margaryna psuje smak potraw
beatrycze [2013-02-03 18:38:53]
ciasto bardzo się lepiło, dosypałam dodatkowo ok. szklankę mąki (co i tak mało pomogło).. jakoś podzieliłam tą paćkę na 3 części i upiekłam. O dziwo, placki wyszły bardzo dobre. Ciasto również bardzo dobre i smaczne.
gosia [2012-02-09 18:45:37]
kazde ciasto jest dobre,jest tylko jeden warunek zeby sie udalo czeba troche chenci i najwazniejsze duzo serca czeba wlozyc
czarownica [2012-01-20 20:07:59]
Tak, można. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2011-04-21 20:04:12]
czy masło które idzie do ciasta można zastąpić margaryną?
Aniaaa [2011-04-21 19:03:10]
Prawdopodobnie był za długo miksowany i dlatego tak się stało. Gdy krem wyjdzie za rzadki można go włożyć do lodówki na kilka godzin lub można dodać do niego żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do gotowego kremu, zmiksować).
Dorota [2011-01-20 21:18:14]
POMOCY krem wyszedłł mi za rzadki?co zrobić??
Anka [2011-01-20 17:13:53]
Ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od formy, ale wcześniej forma musi być dobrze wysmarowana tłuszczem. Ciasto najlepiej wyjąć z formy jak jest jeszcze ciepłe, nie czekamy aż ostygnie w formie, bo wtedy może się przykleić. Powodzenia :)
Dorota [2011-01-20 09:18:05]
Czy ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od blachy?czy lepiej wykładać papierem?
Anka1 [2011-01-19 21:22:33]
zrobiłam to ciasto w czwartek, w piątek rano go spróbowałam i byłam troszkę zawiedziona,ale naprawdę to przepyszne i smaczniutkie ciasto stało się w sobotę wieczorem.Musi troszkę poleżeć,bądźcie cierpliwi,dwa dni to minimum,jest SUPER.
ANIA Z LUBINA [2010-04-11 12:20:16]
Mmmm... W życiu nie jadłam pyszniejszego ciasta!;) Mniam mNiamm;)
Jus>** [2010-03-13 15:02:32]
robię te ciasto na świeta jest pyszne,zamiast masy budyniowej ,robie z karpatką i zawsze wychadzi polecam.
agnieszka [2010-01-19 11:30:24]
Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu
Justyna [2009-10-26 06:47:59]
Ciasto wyszło super i jest bardzo pyszne.Ja dodałam do ciasta więcej mąki pszennej i włożyłam je na 30 min do lodówki. Wykładało sie bardzo dobrze.Polecam
Beata [2009-05-10 11:26:01]
ciasto słabo się wykłada do blaszki może bez śmietany byłoby mniej klejące. Poza tym ciasto pyszne i ładnie się prezentuje
Agusia [2009-04-10 18:39:14]
pyszne ciasto.poleccam.
eliza [2008-11-18 14:42:57]
Dzisiaj je upiekłam i rodzinka nie mogła się najeść Pychotka!!!!!
Netlik [2008-10-03 16:22:20]
CIASTO JEST NAPRAWDE PYSZNE!!!!! RADZE ROBIC GO PRZYNAJMNIEJ DWA DNIE PRZED IMPREZA ZEBY PLACKI MOGLY NASIAKNAC MASA I ZMIEKNAC :)POLECAM DROGIE GOSPODYNIE!!!!!!!
Ewelinx [2008-05-23 21:34:44]
Lepiej żeby była ziemniaczana, bo tortowa (pszenna) to już jest.
Dorota [2008-04-26 18:05:36]
a zamias mąki ziemniaczanej może być torotwa ?
pamela [2008-04-26 16:25:52]
Nie, to są orzechy laskowe - tylko zrumienione i może dlatego tak "inaczej" wyglądają. Ale można tutaj zastosować również orzechy włoskie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-03-14 15:18:46]
Czy to nie są przypadkiem włoskie orzechy??:) Pozdrawiam
Kasia [2008-03-13 11:06:31]
ciacho super czesto go pieke podobne troszku do orzechowca polecam
kuchareczka [2008-03-11 19:23:52]
bardzo dobry placek tylko troch niski ale dobry
aga [2008-01-03 16:24:47]
Tak, można dodać miód prawdziwy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-30 17:24:24]
Czy można dać miód nie sztuczny:)))? Prawdziwy:).pozdrawiam
Darcia [2007-12-30 15:53:09]
Świetne ciasto wyszło!!! Polecam! Tylko jedna uwaga trzeba uważać z cukrem bo jak miałem budyń z cukrem kalaretkę tez z cukrem i jeszcze dodałem cukru to wyszło trochęza słodkie. Chociaż dla mnie super bo jestem straszny łasuch na słodkie:)
Paweł [2007-12-27 11:59:35]
Miękkie masło należy utrzeć mikserem na puszystą masę i dalej ucierając należy dodawać łyżką ostudzony budyń. Jeżeli jednak krem się zważy - do niego należy dodać troszkę (ok. 4 łyżki) wrzącej wody i długo miksować, aż masa się połączy. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-12-25 01:04:26]
Hej.Tak przeglądam przepisy i szukam ciasta na święta(innego niż robiłam do tej pory).To ciasto wydaje mi sie dobre:)Boję się ,że masa mi się zważy:(Mam budyń ucierać z masłem mikserem?
magda [2007-12-16 21:05:03]
Być może zależy to od czekolady. Jak widzimy, że polewa jest gęsta to można dodać więcej mleka. Cieszę się, że ciasto smakowało ;)
Dorota [2007-11-30 14:19:16]
ogólnie pycha ale polewa wyszła strasznie gęsta a robiona tak jak w przepisie że ciężko ja było wylać z garnka na ciasto i potem ją jeszcze rozprowadzić na cieście
kika1989 [2007-11-28 10:35:57]
Tak, może być dżem własnej roboty. Tylko potem należy postępować tak jak w przepisie, czyli należy go podgrzać i dodać galaretkę w proszku. Cukru może już nie, bo sam dżem jest już słodki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-23 14:47:07]
czy zamiast tartych jabłek może być dzem wlasnej roboty
mila [2007-11-23 14:34:57]
Rewelacyjne ciasto... idealne na kazda okazje... POLECAM!!! :)
Małgosia [2007-11-18 11:39:34]
PALCE LIZAC
KUCHCIK [2007-11-10 20:05:18]
Krem czy budyń nie zgęstniał? Do gotującego się mleka należy wlać rozmieszany w mleku budyń, mąki, cukier i żółtka - całość chwilkę pogotować na małym ogniu - budyń powinien zgęstnieć.
Dorota [2007-11-07 13:27:31]
łatwe-wszystko wychodzi tak jak na zdjęciu i PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA!
bb [2007-11-06 13:04:24]
Krem mi nie zgęstniał dlaczego?????? E-mali dqrek1@o2.pl
Bożena [2007-10-20 17:03:47]
Ciasto pyszniutkie polecam. Znikło w jeden dzien a goście byli zachwyceni.
karina [2007-10-08 21:02:26]
robiłam to siasto i wszystkim polecam .Jest naprawdę pyszne.
Ala [2007-10-03 13:32:01]
w ostatnia niedziele u mnie na obiedzie byla u nas rodzinka ,wyprobowalam to ciasto.Wszystkim bardzo smakowalo a blaszka "pekla" przy jednym posiedzeniu.Polecam goraco
aska [2007-09-03 19:38:58]
to ciasto jest rewelacyjne!!!
Lana [2007-08-20 20:49:26]
Ciasto pyszne!Polecam!
mirelka [2007-07-14 22:50:04]
ciasto efektowne,ładnie prezentuje się na stole,goście chętnie sięgają i...chwalą!!! :D
kasieńka [2007-07-08 11:49:13]
Ciacho pycha! POLECAM! SMACZNEGO!
Katarzyna [2007-07-07 22:27:35]
Ciasto bardzo smaczne.POLECAM. Kinga [7.07.2007]
Kinga [2007-07-07 15:59:40]
mniam,mniam
misia [2007-06-28 21:08:13]
Ciasto jest wysmielite,typu miodownika,dziekuje i polecam!
Marlena N: [2007-06-24 21:52:53]
Super ciasto. Łatwe i smaczne :)
Monia [2007-06-20 08:57:59]
witam tera weekend robiłam ten placek masa kremow i jabłkowa wyszło superrowe a ciasto mi sie lepiło bardzo dosypywałam mąki i nie wyszło nieststy kruche -ale jakoś sobie poradziłam
maga196 :)) [2007-06-18 21:22:14]
ciach było superowe
zdzisia [2007-05-09 18:45:49]
było dobre ale się skończyło
Katarzyna [2007-05-06 18:45:36]
Robiałam, ciasto wyszło przepyszne, zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, bo taką miałam. Jednak wszyscy stwierdzili, że mogło być więcej jabłek i chyba następnym razem zrobię z 2kg. Polecam
Marcia [2007-05-06 14:02:52]
ciasto dobre, latwe w przyrządzeniu , ale jadlam lepsze
em [2007-04-21 21:39:57]
właśnie kawałek zjadłam rewelacja
biedroneczka [2007-04-20 19:37:51]
bardzo ładnie wygląda!!!!
jola [2007-04-16 14:01:10]
pychotka;)
sylwia [2007-04-14 12:22:57]
Zrobiłam to ciasto .....masa budyniowa po dodaniu masła sie zważyła zastąpilam masą karpatkową ........jest pyszne...pozdrawiam
kasia [2007-04-07 23:31:50]
pychotka mniam
gifi [2007-04-07 20:20:36]
Ciasto- po prostu rewelacja! Wczoraj piekłam...Wszystkim smakuje! Serdecznie polecam
Ania [2007-04-07 17:58:14]
mi tez ta masa wyszla za plynna
iza [2007-04-07 03:28:01]
moje ciasto wyszlo za rzadkie, wlozylam je do zamrazalnika na 15 minut,
Bozena [2007-04-06 20:58:05]
Robiłam ten placek już wielokrotnie---jest naprawdę bardzo pyszny i nie drogi.Wszystkim gościom bardzo smakował---rewelacja --polecam...
maria [2007-04-04 19:37:59]
Z masłem ciasto jest lepsze, krem ma maślany smak, a ciasto jest kruchutkie, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby masło w cieście zamienić na margarynę ;)
Dorota [2007-04-03 22:22:01]
Ciasto!!!!!!Poprostu rewelacja mąż i dzieci byli zachwyceni.Naprawde polecam wszystkim paniom.Jest suuuuuuper.
BEATA[3.04.2007] [2007-04-03 14:25:46]
Ciasto bardzo dobre. Proste do wykonania
Aga [2007-04-03 14:19:53]
ciastko jest poprostu przepyszne... przepis na masę budyniową jest najlepszy jaki do tej pory spotkałam. Wszyscy byli zachwyceni. Ciastko znikło w jeden dzień.. Więcej takich przepisów prosimy!!! :-)
Christine [2007-04-02 11:20:49]
Dlaczego tyle masła w tym cieście, (spód i krem z masłem)
Jana [2007-04-01 17:50:48]
super ciacho!!!!Bardzo pyszne!!polecam kazdemu kto nie wie coupiec:-)
Nartusia [2007-03-30 20:37:02]
bardzo dobre super
marysia [2007-03-27 14:31:27]
super ciacho prosta sprawa polecam
renata [2007-03-26 20:22:31]
Bardzo smaczne!!!! Polecam wszystkim.
Wiola [2007-03-25 13:23:35]
ten placek jest po prostu cudowny polecam
kleopatra [2007-03-23 17:24:57]
ciasti przepyszne!!!!!!polecam
gabi [2007-03-22 11:03:35]
ciacho rewelacyjne, bardzo nam smakuje, polecam, dobre na każdą okazję
amelia1 [2007-03-21 13:11:31]
Bardzo często robie ten placek i wszystkim bardzo smakuje polecam
Marina [2007-03-20 12:38:06]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl