Przepisy Extra

Przepyszny torcik

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Krem:
1 szklanka mleka
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny "Kasi"
2-3 łyżki kakao
Do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać połączone ze sobą jajka, cukier i budyń w proszku. Chwilę pogotować i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. 1/3 kremu odłożyć, a do reszty dodać kakao i wymieszać.

Na pierwszej części biszkoptu rozłożyć połowę kakaowego kremu, na niego drugą część biszkoptu, następnie jasny krem i trzecia część biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kakaowym kremem.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez halina młodzieniak w dniu
38 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Do budyniu dodajemy 3 całe jajka, pisze w składnikach :)
Dorota [2011-01-31 15:14:59]
Do budyniu dodajemy 3 całe jajka, pisze w składnikach :)
Dorota [2011-01-31 15:14:59]
jakie jajka mają byc do tego budyniu? znaczy ile, i czy cale? bo nie jest pdane
patrycja [2011-01-30 00:08:20]
jakie jajka mają byc do tego budyniu? znaczy ile, i czy cale? bo nie jest pdane
patrycja [2011-01-30 00:08:20]
Dzisiaj piekłam biszkopt z tego przepisu i faktycznie po 30minutach pieczenia ciasto było jeszcze lejące, poczekałam jeszcze 10 minut i wyszedł super - krem robię jutro - zobaczę co wyjdzie bo trochę się boję z tymi całymi jajkami w kremie - ale skoro wszyscy tak robili i im wyszło więc ja też spróbuję
Aga delfi [2010-06-22 22:08:31]
pierwszy raz robiłam tort akurat wybrałam ten przepis bo jest praktyczny. Udał się i był przepyszny, dodałam również wiśni do dekoracji i nawet biszkopt mi wyszedł bez problemów. Super dzięki za przepis...
Agata [2009-07-29 18:19:48]
jest pyszny , rodzinka zjadła w jeden dzień , pytaja sie kiedy znowu upieke, polecam łatwy i smaczny.
joasia [2008-03-21 17:04:07]
Też może być - powodzenia ;)
Dorota [2008-02-01 12:30:16]
a śmietana 36% może być??
gocha [2008-02-01 12:15:03]
Witam, gotowy biszkopt można kupić - będzie szybciej. Dalej należy postępować zgodnie z przepisem. Tortownica ma być otwarta - nie składa się tortu w zamkniętej tortownicy - krem tutaj nie wyjdzie rzadki, więc nic się nie rozleje. Po złożeniu tortu, w ostatnim etapie smaruje się wierzch i boki tortu. Powodzenia, będę trzymać kciuki ;)
Dorota [2007-09-25 19:10:02]
ja mam pytanie...: przygotowuje sie do pieczenia swojego pierwszego tortu ale mam zamiar kupic gotowy biszkopt. jak mam polac kremem boki i wierzch?? nic mi sie nie rozleje?? tortownica ma byc zamknieta?? prosze o szczegoly. prosze mi odpowiedziec na te forum badz na nr gg 1335273. chetnie porozmawiam o torcie bo interesuja mnie wypieki ciast:) z góry dziekuje:)
Ka$ku$ - bez doswiadczenia [2007-09-22 11:17:45]
Tort rewelacyjny polecam gorąco!!!
aguskak [2007-09-15 14:04:03]
tort jest piekny i bardzo smaczny,niebo w ustach,bardzo dziekuje za przepis,upieklam ten torcik na swoje urodziny i okazal sie rewelacja.Zebralam same plusy,a möj chlopak byl ze mnie dumny.pozdrawiam.
Agnieszka. [2007-07-12 08:18:11]
Witam upiekłam pierwszy raz tort wyszedł piękny i bardzo dobry wszystkim smakował jest łatwy do przyządzenia jeżeli tylko biszkopt nie opadnie a mnie jeszcze nigdy nie opadł dlatego wogóle odważyłam się upiec ten tort. Przepisy tutaj zamieszczane sa super
niedoświadczona 24 04 07 [2007-04-24 10:41:31]
No dobra kupiłam jednak te biszkopty, moja babcia stwierdziła że szkoda żebym straciła jajka na biszkopta.To się nazywa wsparcie rodziny :) Tort wygląda ładnie, a to dobry znak, zrobiłam nawet listki z czekolady(jedyne co mi wychodzi dobrze). Polecam ten przepis wszystkim zdesperowanym nastolatkom. :)
AnkaŚ [2007-04-05 15:16:32]
Dlaczego biszkopt miałby się nie udać - ważne jest aby białka ubić na sztywną pianę, potem dalej ubijać z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, potem należy dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy trochę swoją objętość. Jajka i pozostałe składniki biszkoptu powinny mięć temperaturę pokojową, więc jajka można wyciągnąć z lodówki już dzień wcześniej przed pieczeniem. Ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć do tego toru kupionego biszkoptu lub upiec murzynka. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-04-03 21:48:51]
Tak się zastanawiałam i doszłam do wniosku że ten biszkopt mi nie wyjdzie :/ więc postanowiłam że zamiast biszkoptu dam murzynka (on zawsze mi wychodzi) a na to krem jak w przepisie. Jeżeli to nie wyjdzie to chyba kupie gotowy biszkopt.Co wy na to? Próbowac??
AnkaŚ [2007-04-03 12:52:13]
Świetny przepis.
AnkaŚ [2007-04-03 11:01:02]
Dziękuje :) na pewno będzie smakował mojemu chłopakowi.
AnkaŚ [2007-04-02 18:51:15]
Tak, to ma być śmietana kremówka. Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-04-02 17:24:07]
To ma byc śmietana kremówka??
fhfhffjfkfkfk [2007-04-02 16:30:05]
Oczywiście można ten tort udekorować owocami, na pewno to będzie dobrze wyglądało i dobrze smakowało :) Tort w kształcie motyla, to też bardo dobry pomysł. Proszę się o nic nie martwić - tort na pewno wyjdzie świetny. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-03-29 10:37:31]
witam pani doroto mam pytanie czy jak udekoruje tort bitą śmietaną to mogę wyłożć na wierzch różne owoce czy to będzie dobrze w smaku chce ten tort zrobić w kształcie motyla i przybrać właśnie owocami. To mój pierwszy tort zobaczymy czy się uda. proszę o pomoc
niedoswiadczona 29 03 2007 [2007-03-29 10:28:53]
No oczywiście, że ten przepis jest podany w całości. Proszę napisać czego Pani nie rozumie - to postaram się pomóc.
Dorota [2007-02-26 11:17:48]
PROSZE NAPISZCIE MI SZYBKO CZY TEN PRZEPIS JEST PODANY W CAŁOŚCI
ASIA [2007-02-26 10:15:53]
tocik wyszedł bardzo dobry jednak biszkopt musi być dłużej pieczony....powodzenia
paulina [2007-01-10 19:42:33]
moniko ja jestem niedoświadczona w pieczeniu ale dzięki tej stronie to się zmienia ale powiem szczerze że nigdy nie zgada mi się podany czas pieczenia ja w końcowej fazie zawsze sprawdzam patyczkiem ciasto
niedoświadczona 5 01 2007 [2007-01-05 11:27:07]
Torcik jest bardzo dobry,ale ja do kremu zawsze używam masła,margaryna jest bardzo niezdrowa,więc dlaczego tak uparcie jest podawana w przepisach?A potem nieświadome matki te torty o zgrozo podają dzieciom,jak tu widać zrecenzji.
kristiana [2006-11-23 09:56:00]
Tort pycha. Rewelacja
Justa [2006-10-12 13:36:44]
Ja upiekłam ten torcik na swoje urodziny, i wyszedł rewelacyjny - jak zresztą widać na zdjęciu. 30 minut wystarczy w sam raz na upieczenie biszkoptu. Może powód niewyrośniętego biszkoptu był inny: może składniki miały różną temperaturę (np. jajka tyle, co wyciągnięte z lodówki) albo biszkopt został włożony do nienagrzanego piekarnika, albo też białka nie były dobrze ubite. Osobiście zawsze piekę biszkopty w czasie ok. 30 minut no i zawsze wychodzą. Proszę spróbować jeszcze raz. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-06 08:16:35]
Czy ktos wogole piekl z tego przepisu ?Zmarnowalam ciast ,glupio posluchalam sie tego co napisane i po 30 min wylaczylam piekarnik ,ciasto oczywiscie okazalo sie niedopieczone i opadlo .Ile piecze sie taki biszkopt ?
Monika [2006-10-02 16:30:55]
do pani iks.... tak te sladniki wlac do gotujacego mleka , jajeszcze robotemm to wszsytko wymieszam by nie powstalygrudki, Smacznego
halina [2006-09-20 21:49:58]
Wczoraj robilam te ciasto na u rodziny mojej córce musze przyznac ze goscie byli zachwyceni
malgosia [2006-09-13 10:11:20]
Hej,robiłam to ciasto dzieciom, na rozpoczecie roku szkolnego:))) aby sie uczyli jak ten torcik pyszny:)))i bardzo im smakował!!!!!!
mela [2006-09-11 11:49:35]
zapewniam panstwa ze torcik jest wspanialy i prost w wykonaiu, ja go pieke dla dzieciaczkow w przedszkolu naurodzinki, palce lizac :)
halina [2006-09-05 19:17:13]
Tak, do gotującego się mleka należy wlać wymieszane ze sobą tylko jajka, cukier i budyń w proszku. Taki jest przepis - ale proszę się nie martwić - bo wyjdzie z niego pyszny krem. Powodzenia ;)
Dorota [2006-08-30 12:03:07]
mam pytanie czy w sprawie tego budyniu... do gotujacego mleka mam wlac wymieszane ze soba jajka,cukier i budyn bez mleka?
iks [2006-08-29 19:53:30]
może i wygląda nie pozornie ale przyznam że jest naprawde smaczny..
goja [2006-08-04 19:01:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.