naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: apsik
Dodano: 01.12.2008
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
2 galaretki jeżynowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
1 szklanka mleka
Ponadto:
3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa Joli:
1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki.

Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6471 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można, tylko może przy tym serku z wiaderka galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, żeby masa nie wyszła rzadka. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-04-05 14:52:54]
Czy ser z wiaderka moze byc?
Gabi [2013-04-05 14:32:05]
Dziękuję i polecam, bo ciasto jest pycha. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-30 00:02:29]
Pieknie i smacznie wygląda,chyba sie skuszę.
Janka [2013-03-29 23:59:12]
Ciasto pyszne:) Wszystkim gościom bardzo smakowało
ewelka [2012-06-05 16:33:32]
Drugie ciasto może być z wiśniową galaretką, a na górze lukier :)
Dorota [2012-03-16 14:49:12]
No można dać całe kilo, ale wtedy trzeba podwoić też pozostałe składniki kremu, wtedy ten krem wyjdzie wysoki, przynajmniej raz wyższy ;) A można też zrobić dwa takie same ciasta, a do drugiego dać inną galaretkę, wtedy wyjdą ciasta kolorowe (ładnie będą wyglądać te kawałki ciast na jednym talerzu). Powodzenia :)
Dorota [2012-03-16 14:46:01]
będę robiła ptysia dzisiaj chcę użyć gotowy ser w wiaderku tylko tam jest 1 kg czy mogę dać cale kilo, bę dę robiła to na blasze 25/40?
Aga [2012-03-16 14:11:35]
pychotka
marta [2012-02-15 12:13:33]
PYCHOTKA):
adriano [2011-12-31 16:38:14]
Robilam ptysia na swieta, ciasto bardzo dobre., goscie zachwyceni. Jednak ja robilam w wiekszej blaszce 25/40 cm, biszkopt i tak wyszedl w sam raz przy takich wymiarach, a masy wystarczylo, a nawet zostalo. Polecam to ciasto i pozdrawiam autorke :)
Magda25 [2011-12-29 09:04:44]
Upiekłam ptysia jest bardzo smaczny i delikatny.Polecam wszystkim paniom.
Bożena [2011-07-10 19:19:20]
BARDZO ŁADNIE WYGLĄDA
JORDAN [2011-06-14 11:58:43]
polecam:) zrobiłam z galaretkami pomarańczowymi- tez bardzo dobrze smakowało;)
Aguska [2011-05-20 18:52:24]
Mniam Mniam Polecam Pychotka :)
Syjka [2010-12-21 16:50:56]
też to robilam. Ciasto jest pyszniutkie i super wygląda:) i oczywiście z galaretka z wodzislawia:)
Frużelina [2010-09-29 17:35:13]
ta masa jest na trzy takie ciasta za dużo połowa porcji wystarczy
ULAŚ [2010-08-15 12:18:42]
Ciasto bardzo pyszne! Goście na roczku mojej córci się bardzo zachwycali. Polecam!!!
Ada [2010-08-07 22:36:59]
ciasto jest super i polecam
iza 012 [2010-08-07 09:45:09]
Ciasto bardzo dobre najbardziej smakował dzieciom. Polecam :)
Basia [2010-03-14 19:23:08]
Ciasto bardzo pyszne i łatwe do zrobienia gorąco polecam
Ania [2009-12-20 10:53:02]
Pyszne cisto ja trochę udoskonaliłam mianowicie, zmieszałam tężejącą galaretkę z serem 3razy mielony.Co do smaku galaretek to obojętnie jaki. Polecam, pychotka.
basiajka [2009-12-06 20:04:25]
Robiłam. Przepyszne ale nie mogłam nigdzie dostać galaretki jeżynowej więc użyłam brzoskwiniowej. Dziękuje za przepis
Roxi97 [2009-11-06 15:18:04]
dzisiaj zrobiłam to ciasto..podeszłam do tego sceptycznie bo nie liczyłam że "wyjdzie"...ale wyszło i jest super...pychotka. Wszystkim smakuje. Dzieki za przepis ;)
Ania [2009-10-23 19:45:10]
paluszki lizac
aga [2009-10-15 14:15:40]
Bardzo dobre ciasto:)
Ania [2009-09-27 08:50:06]
Bardzo dobre ciasto, tylko zamiast galaretki jeżynowej to dodałam z owoców leśnych i było pyszne. Polecam :)
tala [2009-09-03 22:00:49]
2 opakowania bitej śmietany w proszku i 1 szklankę mleka można zastąpić śmietaną. 200-250 ml śmietany 30% wystarczy ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dorota [2009-08-12 12:51:50]
mam pytanie niewiem gdzie dostac smietane w proszku mieszkam w niemczech i takiej smietany tu jeszcze niewidzialam?moge dodac normalna smietane??
ewelina szmurlo [2009-08-03 07:39:07]
ciasto jest pyszne wszystkim smakowało a najbardziej dzieciom polecam
Basia [2009-07-12 11:55:43]
bardzo dobre ciasto, tylko zamiast galaretki jezynowej dalem z owocow lesnych :) Ciasto idealne na upalne dni :) Polecam
Natala [2009-04-14 22:07:32]
Robilam z innymi galaretkami - nie mialam w domu takich jak w przepisie. Wyszedl swietnie dopiero za drugim podejsciem. Trzeba herbatniki ulozyc natychmiast na masie serowej, a ja zobilam to pozniej no i nie nawilgotnialy tak jak trzeba. Oryginalny przepis, troche inny niz te do ktorych jestemy przyzwyczajeni. Gratulacje. Dorota, przy Tobie moje pieczenie zaczyna byc coraz lepsze. A i sasiedzi sa zadowoleni - dziele sie z nimi. Jeszcze troche i naucza sie polskiej kuchni.
Baska z Kanady [2009-04-07 16:07:59]
Ciasto jest przeciętne, zrobiłam je raz, są zdecydowanie lepsze przepisy na sernik niż ten.
Ania [2009-03-09 14:20:52]
Najlepiej szukać tych galaretek w różnych sklepach spożywczych.
Dorota [2009-02-18 12:21:22]
Właśnie ja też takowej nigdzie galaretki nie mogę znaleźć gdzie to kupić?
Ewelcia [2009-02-18 10:45:04]
Ciasto łatwe w wykonaniu.Bardzo dobre , tylko zamiast galaretki jeżynowej dodałam z owoców leśnych (nie dostałam takiej w sklepie niestety ). W smaku jest super.Gorąco polecam .
RENIA M. [2009-01-28 14:03:34]
zrobiłam to ciasto i muszę powiedzieć, że jest pyszne
renata [2009-01-25 17:56:17]
zrobiłam dzisiaj to ciasto szybciutko sie je robi bardzo dobre,uwielbiam serniki na zimno i pieczone.
Halinka [2009-01-20 15:24:55]
CIACHO B.DOBRE polecam tylko jeden problem herbatniki które wykłada sie na ptysia muszą byc namoczone w pączu bo mi nie nawilżały i były twarde pozdrawiam!!!!!!!!
Ania z Aleksandrowa [2009-01-17 18:14:13]
właśnie zrobiłam ten placuszek 'Ptyś' naprawde łatwo sie go robi i szybko,,super przepis,pozdrawiam!
kasia1975 [2009-01-06 16:39:13]
ładnie wygląda ale nie wyróżnia się smakiem :(
Ushi [2009-01-05 22:40:21]
szybkie i smaczne
beatka [2008-12-30 15:36:39]
Bardzo dobre ciasto-zamiast galaretek jeżynowych użyłam z owoców leśnych(bo tylko takie dostałam w sklepie).Najbardziej smakowało dzieciom.Wychodzi duża blacha.Polecam
Grusia [2008-12-30 09:36:31]
Bardzo fajne ciasto-a 'la ptasie mleczko-smaczne i lekkie....
Natka77 [2008-12-27 20:02:59]
Upiekłam to ciasto na święta i wyszło dokładnie jak na obrazku.Zamiast galaretki jeżynowej użyłam z owoców leśnych.Też wyszło bardzo dobre.
Renia M. [2008-12-27 18:25:40]
dobre ale nie jest aż takie znakomite
;pd [2008-12-24 19:32:05]
W dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Ja użyłam takiej http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/niebieska.gif
Dorota [2008-12-21 20:12:05]
Mniam-Mniam
zarzar [2008-12-21 09:38:46]
gdzie można kupić taką galaretkę? Szukałam w kilku różnych sklepach i nigdzie nie było.
ania [2008-12-20 21:40:40]
W dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Ja użyłam takiej http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/niebieska.gif
Dorota [2008-12-19 22:36:27]
gdzie można kupić taką galaretkę niebieską? wygląda super
Ewa [2008-12-18 23:07:31]
ciasto jest pyszne! robiłam z galaretkami o smaku porzeczki, dziś powtorka tym razem w wersji z galaretkami cytrynowymi w formie tortu
ann [2008-12-09 10:12:33]
Przepis zrealizowany. Smakosze ocenili wygląd i smak na bardzo dobry. Dziękuję.
Grażyna [2008-12-06 21:05:31]
Ciasta bardzo dobre kremu wystarszy na dużę blachę
Ela [2008-12-06 16:35:53]
Galaretka ma taki nieokreślony smak-mi przypomina trochę smak owoców leśnych-choć nie do końca.Jednak galaretę można zmienić na taką jaką najbardziej się lubi.
apsik [2008-12-04 10:41:56]
właśnie dzisiaj zrobiłam to ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo dobre nie miałam galaretki jeżynowej dałam owoce leśne pyszne dziękuję za przepis
asiunia [2008-12-03 19:10:38]
Ciasto wygląda bardzo apetycznie zastanawiam się tylko jaki ma smak ta niebieska galaretka nigdy nie probowałam
Beatris [2008-12-03 16:37:23]
bardzo apetycznie wygląda
Eva łakomczuch [2008-12-02 23:19:36]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl