Ptyś

3.057589067 stars based on 2049 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 4

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
2 galaretki jeżynowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
1 szklanka mleka
Ponadto:
3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa Joli:
1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki.

Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki białko biszkopt bita śmietana bułka bułka tarta ciasta cukier galaretka herbatniki jajko kakao krem mak mąka mąka pszenna Mikołajki mleko pieczenie polewa polewa czekoladowa proszek do pieczenia ser słodkości śmietana tłuszcz Walentynki Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Można, tylko może przy tym serku z wiaderka galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, żeby masa nie wyszła rzadka. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-04-05 14:52:54]
Czy ser z wiaderka moze byc?
Gabi [2013-04-05 14:32:05]
Dziękuję i polecam, bo ciasto jest pycha. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-30 00:02:29]
Pieknie i smacznie wygląda,chyba sie skuszę.
Janka [2013-03-29 23:59:12]
Ciasto pyszne:) Wszystkim gościom bardzo smakowało
ewelka [2012-06-05 16:33:32]
Drugie ciasto może być z wiśniową galaretką, a na górze lukier :)
Dorota [2012-03-16 14:49:12]
No można dać całe kilo, ale wtedy trzeba podwoić też pozostałe składniki kremu, wtedy ten krem wyjdzie wysoki, przynajmniej raz wyższy ;) A można też zrobić dwa takie same ciasta, a do drugiego dać inną galaretkę, wtedy wyjdą ciasta kolorowe (ładnie będą wyglądać te kawałki ciast na jednym talerzu). Powodzenia :)
Dorota [2012-03-16 14:46:01]
będę robiła ptysia dzisiaj chcę użyć gotowy ser w wiaderku tylko tam jest 1 kg czy mogę dać cale kilo, bę dę robiła to na blasze 25/40?
Aga [2012-03-16 14:11:35]
pychotka
marta [2012-02-15 12:13:33]
PYCHOTKA):
adriano [2011-12-31 16:38:14]
Robilam ptysia na swieta, ciasto bardzo dobre., goscie zachwyceni. Jednak ja robilam w wiekszej blaszce 25/40 cm, biszkopt i tak wyszedl w sam raz przy takich wymiarach, a masy wystarczylo, a nawet zostalo. Polecam to ciasto i pozdrawiam autorke :)
Magda25 [2011-12-29 09:04:44]
Upiekłam ptysia jest bardzo smaczny i delikatny.Polecam wszystkim paniom.
Bożena [2011-07-10 19:19:20]
BARDZO ŁADNIE WYGLĄDA
JORDAN [2011-06-14 11:58:43]
polecam:) zrobiłam z galaretkami pomarańczowymi- tez bardzo dobrze smakowało;)
Aguska [2011-05-20 18:52:24]
Mniam Mniam Polecam Pychotka :)
Syjka [2010-12-21 16:50:56]
też to robilam. Ciasto jest pyszniutkie i super wygląda:) i oczywiście z galaretka z wodzislawia:)
Frużelina [2010-09-29 17:35:13]
ta masa jest na trzy takie ciasta za dużo połowa porcji wystarczy
ULAŚ [2010-08-15 12:18:42]
Ciasto bardzo pyszne! Goście na roczku mojej córci się bardzo zachwycali. Polecam!!!
Ada [2010-08-07 22:36:59]
ciasto jest super i polecam
iza 012 [2010-08-07 09:45:09]
Ciasto bardzo dobre najbardziej smakował dzieciom. Polecam :)
Basia [2010-03-14 19:23:08]
Ciasto bardzo pyszne i łatwe do zrobienia gorąco polecam
Ania [2009-12-20 10:53:02]
Pyszne cisto ja trochę udoskonaliłam mianowicie, zmieszałam tężejącą galaretkę z serem 3razy mielony.Co do smaku galaretek to obojętnie jaki. Polecam, pychotka.
basiajka [2009-12-06 20:04:25]
Robiłam. Przepyszne ale nie mogłam nigdzie dostać galaretki jeżynowej więc użyłam brzoskwiniowej. Dziękuje za przepis
Roxi97 [2009-11-06 15:18:04]
dzisiaj zrobiłam to ciasto..podeszłam do tego sceptycznie bo nie liczyłam że "wyjdzie"...ale wyszło i jest super...pychotka. Wszystkim smakuje. Dzieki za przepis ;)
Ania [2009-10-23 19:45:10]
paluszki lizac
aga [2009-10-15 14:15:40]
Bardzo dobre ciasto:)
Ania [2009-09-27 08:50:06]
Bardzo dobre ciasto, tylko zamiast galaretki jeżynowej to dodałam z owoców leśnych i było pyszne. Polecam :)
tala [2009-09-03 22:00:49]
2 opakowania bitej śmietany w proszku i 1 szklankę mleka można zastąpić śmietaną. 200-250 ml śmietany 30% wystarczy ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dorota [2009-08-12 12:51:50]
mam pytanie niewiem gdzie dostac smietane w proszku mieszkam w niemczech i takiej smietany tu jeszcze niewidzialam?moge dodac normalna smietane??
ewelina szmurlo [2009-08-03 07:39:07]
ciasto jest pyszne wszystkim smakowało a najbardziej dzieciom polecam
Basia [2009-07-12 11:55:43]
bardzo dobre ciasto, tylko zamiast galaretki jezynowej dalem z owocow lesnych :) Ciasto idealne na upalne dni :) Polecam
Natala [2009-04-14 22:07:32]
Robilam z innymi galaretkami - nie mialam w domu takich jak w przepisie. Wyszedl swietnie dopiero za drugim podejsciem. Trzeba herbatniki ulozyc natychmiast na masie serowej, a ja zobilam to pozniej no i nie nawilgotnialy tak jak trzeba. Oryginalny przepis, troche inny niz te do ktorych jestemy przyzwyczajeni. Gratulacje. Dorota, przy Tobie moje pieczenie zaczyna byc coraz lepsze. A i sasiedzi sa zadowoleni - dziele sie z nimi. Jeszcze troche i naucza sie polskiej kuchni.
Baska z Kanady [2009-04-07 16:07:59]
Ciasto jest przeciętne, zrobiłam je raz, są zdecydowanie lepsze przepisy na sernik niż ten.
Ania [2009-03-09 14:20:52]
Najlepiej szukać tych galaretek w różnych sklepach spożywczych.
Dorota [2009-02-18 12:21:22]
Właśnie ja też takowej nigdzie galaretki nie mogę znaleźć gdzie to kupić?
Ewelcia [2009-02-18 10:45:04]
Ciasto łatwe w wykonaniu.Bardzo dobre , tylko zamiast galaretki jeżynowej dodałam z owoców leśnych (nie dostałam takiej w sklepie niestety ). W smaku jest super.Gorąco polecam .
RENIA M. [2009-01-28 14:03:34]
zrobiłam to ciasto i muszę powiedzieć, że jest pyszne
renata [2009-01-25 17:56:17]
zrobiłam dzisiaj to ciasto szybciutko sie je robi bardzo dobre,uwielbiam serniki na zimno i pieczone.
Halinka [2009-01-20 15:24:55]
CIACHO B.DOBRE polecam tylko jeden problem herbatniki które wykłada sie na ptysia muszą byc namoczone w pączu bo mi nie nawilżały i były twarde pozdrawiam!!!!!!!!
Ania z Aleksandrowa [2009-01-17 18:14:13]
właśnie zrobiłam ten placuszek 'Ptyś' naprawde łatwo sie go robi i szybko,,super przepis,pozdrawiam!
kasia1975 [2009-01-06 16:39:13]
ładnie wygląda ale nie wyróżnia się smakiem :(
Ushi [2009-01-05 22:40:21]
szybkie i smaczne
beatka [2008-12-30 15:36:39]
Bardzo dobre ciasto-zamiast galaretek jeżynowych użyłam z owoców leśnych(bo tylko takie dostałam w sklepie).Najbardziej smakowało dzieciom.Wychodzi duża blacha.Polecam
Grusia [2008-12-30 09:36:31]
Bardzo fajne ciasto-a 'la ptasie mleczko-smaczne i lekkie....
Natka77 [2008-12-27 20:02:59]
Upiekłam to ciasto na święta i wyszło dokładnie jak na obrazku.Zamiast galaretki jeżynowej użyłam z owoców leśnych.Też wyszło bardzo dobre.
Renia M. [2008-12-27 18:25:40]
dobre ale nie jest aż takie znakomite
;pd [2008-12-24 19:32:05]
W dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Ja użyłam takiej http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/niebieska.gif
Dorota [2008-12-21 20:12:05]
Mniam-Mniam
zarzar [2008-12-21 09:38:46]
gdzie można kupić taką galaretkę? Szukałam w kilku różnych sklepach i nigdzie nie było.
ania [2008-12-20 21:40:40]
W dobrze wyposażonym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Ja użyłam takiej http://www.agro-wodzislaw.pl/produkty/niebieska.gif
Dorota [2008-12-19 22:36:27]
gdzie można kupić taką galaretkę niebieską? wygląda super
Ewa [2008-12-18 23:07:31]
ciasto jest pyszne! robiłam z galaretkami o smaku porzeczki, dziś powtorka tym razem w wersji z galaretkami cytrynowymi w formie tortu
ann [2008-12-09 10:12:33]
Przepis zrealizowany. Smakosze ocenili wygląd i smak na bardzo dobry. Dziękuję.
Grażyna [2008-12-06 21:05:31]
Ciasta bardzo dobre kremu wystarszy na dużę blachę
Ela [2008-12-06 16:35:53]
Galaretka ma taki nieokreślony smak-mi przypomina trochę smak owoców leśnych-choć nie do końca.Jednak galaretę można zmienić na taką jaką najbardziej się lubi.
apsik [2008-12-04 10:41:56]
właśnie dzisiaj zrobiłam to ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo dobre nie miałam galaretki jeżynowej dałam owoce leśne pyszne dziękuję za przepis
asiunia [2008-12-03 19:10:38]
Ciasto wygląda bardzo apetycznie zastanawiam się tylko jaki ma smak ta niebieska galaretka nigdy nie probowałam
Beatris [2008-12-03 16:37:23]
bardzo apetycznie wygląda
Eva łakomczuch [2008-12-02 23:19:36]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>