Przepisy Extra

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki:
50 dag mielonego mięsa
5 dag cebuli
5 dag marchwi
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
pomidory w proszku
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
mielony kminek
pieprz kolorowy
sól morska
Dodatkowo:
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
majeranek
koperek
sos sojowy

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć mielone mięso, cebulę, marchew, czosnek, surowe jajko i kaszę mannę. Dodać szczyptę pomidorów w proszku, ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, pieprzu kolorowego i soli morskiej. Wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10 minut.

Do garnka wlać około 1 litr wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca i całość zagotować. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać prosto do gotującej się wody. Gotować razem pod przykryciem przez około 15 minut, od momentu zagotowania się. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i razem dokładnie rozmieszać. Do 1/3 szklanki wody wsypać mąką ziemniaczaną, dokładnie rozmieszać i wlać do garnka z pulpecikami. Całość razem zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, dokładnie razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę majeranku, koperku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Z podanych składników wyjdzie około 23 pulpeciki. Podane składniki wystarczą na około 7 porcji. Pulpeciki można podawać z makaronem lub ziemniaczkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.