Przepisy Extra

Pulpeciki z szynki w pomidorowym sosie

Chude pulpeciki, bo z chudej szynki wieprzowej. Warto kupić sobie taki chudy kawałek mięsa i zmielić samemu w domu (ewentualnie w sklepie, jeśli jest taka możliwość).

Do tego dokładamy bułkę, cebulkę, czosnek i przyprawy. Później z masy formujemy ładne kuleczki, a potem gotujemy i robimy pyszny, domowy, pomidorowy sos - uwielbiany chyba przez większość z nas :)

Z tych proporcji wyjdzie duży garnek z pulpecikami w sosie, czyli obiad może być na dwa dni. Pulpeciki z szynki można serwować z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Do tego podaje się różne dodatki, np. buraczki, kiszone ogórki, sałatkę z kapusty ze słoika. Czytaj więcej

I obiad wychodzi pycha! Od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o takich pulpecikach, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na obiad ;)

Smacznego.

Składniki:

Pulpeciki:
50 dag wieprzowiny (chudej, np. szynki lub łopatki)
1 bułka (czerstwa zamoczona w mleku)
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
oregano
kminek (mielony)
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
1 listek laurowy
Sos:
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 3 łyżki mąki pszennej
oregano
bazylia
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Wieprzowinę pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z bułką odciśniętą z mleka. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę, czosnek (pokrojony w kosteczkę, posypany solą i rozgnieciony widelcem), surowe jajko, szczyptę oregano, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku i pieprzu. Całość razem wymieszać.

Z masy mięsnej formować kule wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do wrzącej wody (około 1 litra), dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do gotujących się pulpecików i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Mąkę pszenną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do sosu, i ciągle mieszając zagotować. Pogotować razem 1 minutkę i zdjąć z ognia.

Na koniec dodać szczyptę oregano, bazylii i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można do sosu dodać też duży keks śmietany i delikatnie razem wymieszać.

Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ja nie korzystam ostatnio z gotowych paczek mrożonego mięsa, lepiej jest sobie wybrać konkretne mięsko w sklepie i poprosić o zmielenie, wtedy pulpeciki są z mięsa, a nie mieszanki mięsa z tłuszczem... blee
Sylwia24 [2019-02-12 22:09:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.