Przepisy Extra

Pychotka

Pychotka

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1 słoik powideł

Sposób wykonania:

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Renia S. w dniu
152 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Moje ulubione ciasto. Żeby baza nie była za ciemna przykrywam blaszkę papierem do pieczenia i na to kładę drewnianą łyżkę. Ok. 15 Minut przed końcem pieczenia piekę bez papieru. Wtedy bezą i orzechy mają jasno brązowy kolor. Nim wyłożę na ciasto, smaruje dolny blat powidłem i układam biszkopty podłużne,a dopiero krem. Ciasto jest grubsze i również dobrze smakuje.
Dominika [2018-09-07 17:11:42]
W takim razie to można ją na początku przykryć folią aluminiową, a potem w połowie pieczenia odkryć. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-12-27 19:22:50]
Mnie się bardziej zrumieniła ta beza a na zdjęciu wyszła super. Czy podczas pieczenia należy ją przykryć folia aluminiową albo wstawić do piekarnika na najniższy poziom?
NATI [2013-03-12 15:24:27]
bardzo dobre ciastko ale krem za rzadki moim zdaniem trzeba zwiększyć porcję mąki nie łyżeczkę ale łyżkę . pozdrawiam
Ania [2012-12-23 13:28:20]
bardzo dobre ciasto pozdrawiam pani Reniu polecam
viola [2012-11-06 14:22:59]
Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało :)
Dorota [2012-07-31 14:04:21]
Do ciasta może być kwaśna śmietana.
Dorota [2011-02-24 12:14:39]
Bezę robi się tak: do suchej miski należy przelać białka, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści i masa zrobi się taka gładka. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatne wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na blaszkę i piec. W tym przepisie bezę należy podzielić na dwie części, rozłożyć na dwóch blaszkach i posypać orzechami włoskimi. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-04 12:20:22]
Ciasto jest super ! a do bezy dodaję trochę proszku do pieczenia .
dosiaa [2011-01-12 14:19:14]
Beza tak po prostu ma, że trochę siada. Ważne jest, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia.
Dorota [2010-12-29 15:08:02]
Beza tak ma, że troszeczkę siada. Jajka mają mieć temperaturę pokojową, ważne jest żeby je ubić na sztywną masę, potem całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i nie uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:10:19]
Wow! Bardzo się cieszę, że pychotka tak Wam zasmakowała. Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 09:19:24]
ciacho jest pyszne, robię je co tydzień... na razie się nam nie przejadło :D
madzia [2010-12-22 23:51:44]
Mam pytanie.Dlaczego nie wychodzi mi beza ? Piekłam 30 min.ładnie mi wyrosła dłużej nie mogłam już piec bo mi sie orzechy by spaliły.Po wyjęciu z piekarnika beza mi opadła. Proszę mi napisać czy białka maja być zimne z lodówki,czy ubijać na ciepło,czy temp.pokojowa coś nie tak widocznie robie.
Ewa [2010-12-20 12:32:37]
ciacho pyszne ale besa mi usiadla najpierw wyroslo na 5cm jak je wyciaglam to usiadlo dlaczego.
monika [2010-12-02 14:27:47]
To jest najpyszniejsze ciasto świata:) Bardzo dobry przepis, łatwe w przygotowaniu, polecam powidła śliwkowe z Biedronki;)
londrynka [2010-11-05 19:30:52]
Ciasto jest pyszne. robie je juz od ajkiegos czasu i zawsze wychodzi super. tylko krem robie karptkowy i przy ubijaniu pjany nie dodaje mąki ziemniaczanej. Ciadto zawsze wszystkim smakuje i wygląda identycznie jak na zdjeciu:))
pati [2010-08-18 11:59:58]
ciasto super
Iwoles [2010-08-15 17:39:54]
Ciasto oczywiście podzielić na dwa placki , każdy posmarować powidłami śliwkowymi , na to ubitą pianę z białek ze szklanką cukru a na wierzch posypujemy orzechami.Placki upiec.Zyczę udanego wypieku.
Renia M. [2009-01-19 15:51:05]
Bardzo dziekuję za porade i na pewno spróbuję Pani przepisu.Pozdrawiam.
Kasia O [2009-01-18 19:03:05]
Proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 st (piec ok 35-40 min) , ale podam swój przepis na placki napewno wyjdzie: 4 szkl.mąki,1,5 kostki Kasi,3/4 szklcukru pudru, 6 żółtek,1 proszek do pieczenia,1 cukier waniliowy - zagnieść skłądniki i upiec.Ja piekę to ciasto w temp około 170 st.około 35 - 40 min.Życzę powodzenia .
Renia M. [2009-01-18 16:16:15]
Drogie Panie czy mozecie mi podpowiedzieć dlaczego choć piekałam wedlug podanych proporcji ciasto (spód)wyszedl mi gliniasty jakby niedopieczony(pieklam w temp.160 st. przez 35 min) i to trochę psuje mi ogolną ocenę.
Kasia O [2009-01-17 12:24:20]
Stało sie jednym z moich ulubionych i najchętniej pieczonych ciast. Jest proste, a zarazem pyszne i ladnie wyglada na talerzu.
amatorka [2009-01-09 22:17:28]
Piekę to ciasto w ten sam spośob,tylko drugi placek przekręcam do góry dnem,czyli pianą do dołu a wierzch polewam polewą.Zamiast masy budyniowej używam kremu karpatka.Jest też bardzo smaczne.
Renia M. [2008-12-30 17:25:45]
od dluzszego juz czasu nie dodaje surowychjaj do zadnych potraw a szczegolnie do kremowJEZELI JUZ TO GOTUJE KREM BUDYNIOWY Z MAKI I Z ZOLTKAMI smacznego to jest naprawde pycha jezeli nawet moj tesc to chwali
IZA [2008-04-01 20:08:44]
pyszne to ciasto,krem robiłam wg.przepisu z wypowiedzi Magdaleny.
marzycielka [2008-03-31 20:01:44]
Ciasto jest rewelacyjne. Zawsze wszystkim smakuje.
Ania [2008-02-19 17:18:46]
Te placki zawsze wychodzą twarde. Dlatego ciasto jest najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, a potem trzymać w lodówce.
Dorota [2008-02-06 16:58:50]
Pomocy! Nie wiem czemu ale mi placki ciasto(placki ) wychodza strasznie twarde potem sie nie moge ukroic
Goska [2008-02-04 15:22:14]
ciasto super ja zamiast tego kremu daję karpatkowy z torebki
kasia [2008-01-31 22:49:29]
ciasto jest super robię je już od kilku lat i wciąż nam smakuje, polecam wszytskim, którzy lubią dobre ciacho z kremem
madzia [2008-01-04 18:05:12]
Jest wspaniale jak dlamnie rewelacja.A krem naprawde moze byc i budyniowy i karpatkowy.Pasuje tez prawie kazdy dzem .Ja robie z wisniami swojej roboty dzemikim z calych wisienek
elizabeth z Mülheim [2007-12-13 00:09:40]
placek pychaaaaaaaaaaaaa pozdrawiam.A co do kremu to dałam po 1 łyzce maki bo z tego przepisu krem jest zadki
beaa [2007-11-14 21:33:16]
ciasto jest wyśmienite polecam każdemu
Gabi [2007-10-16 16:32:42]
Ciasto dobre. Czasami zamiast masy wykładam krem karpatkowy i tez jest pycha. Pzdr.
Dooorota [2007-08-24 07:50:05]
pierwszy raz robiłam to ciasto i od razu mi wyszło:)) a ogólnie ciasto PYSZKA:) wszystkim smakuje...
IzKa_17 (lol) [2007-07-28 15:35:28]
Hmm... może masło jest za twarde, tzn. nie ma temperatury pokojowej, a powinno być miękkie i wtedy ładnie utrze się na puszystą masę. Potem dodaje się ostudzony budyń (to że jest trochę więcej mąki raczej nie ma wpływu na ważenie się kremu). Do kremu należy używać prawdziwe masło, a nie tzw. mix'u (np. masło z dodatkiem oleju). Miksowanie masła z budyniem też nie powinno długo trwać, bo właśnie wtedy krem się waży. Proszę spróbować dodać kilka łyżek gorącej przegotowanej wody, gdy zauważy się, że krem zaczyna się ważyć, i długo miksować z tą wodą, aż masa zrobi się gładka, a potem dodawać pozostały budyń. Powodzenia :)
Dorota [2007-07-24 15:16:27]
czesc wam. Ja robilam to ciasto. mi od jakiegos czasu wazy mi sie krem zrobie budyn ostudze go dodaje do utartego masla i sie wazy. Roznica jest taka ze daje 2 lyzki maki pszennej i 2 ziemniaczanej moze miec to jakies znaczenie. Odpiscie
doris [2007-07-20 21:25:12]
BARDZO SMACZNE CIASTO LECZ TROCHE CIEŻKIE DO ZROBIENIA.......
PAULA [2007-07-20 15:02:10]
Robiłam je dwa razy i za pierwszym razem bezę zrobiłam z 4 białek zamiast z 8(przez pomyłkę) i wyszło przepyszne..za drugim razem zrobiłam według przepisu- z 8 i pianka opadła po upieczeniu :( ale ciasto super!
Asia [2007-07-13 10:09:53]
Robię zupełnie inny krem: z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami mąki pszennej. Resztę mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru + 2 cukry waniliowe + 1 kostka margaryny. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, dobrze wymieszać i chwilę pogotowac (najlepiej zmiksować ten gorący budyń to zawsze wyjdzie jednolity). Gorący krem wylać na wystudzone ciasto, przykryć drugim orzechami do góry. Dodatkowo dżem posypuję rodzynkami. Robię to ciasto od lat, bardzo wszystkim smakuje i zawsze się udaje. Może ktoś spróbuje zrobić taki krem?
Emilia [2007-07-05 22:37:36]
do ciasta najepszym dzemem jest dzem z czarnej pozeczki
mania [2007-05-19 20:28:15]
ciasto naprawde dobre;)) robie wszystko według podanego przepisu i zawsze mi wychodzi. tylko krem kupuje gotowy(karpatkowy) wszystkim zawsze smakuje.
Pati [2007-05-16 16:03:09]
Witam, masło i margarynę można ucierać robotem (ważne jest aby masło i margaryna miały temperaturę pokojową - należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki). Dalej ucierając należy dodawać ugotowany wcześniej i ostudzony budyń. Tym gotowym już kremem przekłada się upieczone i ostudzone placki (placków nie przekłada się ciepłym kremem). Powodzenia :)
Dorota [2007-04-26 10:11:24]
Witam mam pytanie czy masło i margaryne można ucierać robotem czy ręcznie a te placki przełożyć ciepłym kremem czy zimnym
niedoświadczona 26 04 07 [2007-04-26 09:46:15]
Robilam to ciasto juz kilka krotnie i jest naprawde super, jak nie mam zbyt duzo czasu to krem robie z torebki :(( karpatkowy i ciasto gotowe-dziekuje za przepis :)
GosiaM [2007-04-20 09:58:08]
ciasto bardzo dobre.Ja dałam powidła o smaku róży i zrobiłam swój niezawodny krem( podobny do kremu Magdy). Super!
Klaudia [2007-04-15 19:04:29]
najlepiej jest je przełożyc dżemem śliwkowym polecam!!!!!!! jest pyszne!!!! znam ten przepis pod nazwa "PANI WALEWSKA"
agnieszka [2007-04-04 11:02:52]
Dzieki-o efektach dam znac
Iza z Oz [2007-04-03 01:49:39]
Ciasto to jest na prostokątną formę o wymiarach ok. 25 na 36 cm. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-02 10:55:18]
Ciasto wyglada fantastycznie, smak moge sobie wyobrazic ( tu gdzie mieszkam nikomu nie przyjdzie do glowy robic cos takiego w domu- ja sprobuje).Mam tylko pytanie- jakiej wielkosci powinna byc blaszka?
Iza z Oz [2007-04-02 04:27:32]
Ciasto SUPER!!! Pycha ta Pychotka wczoraj upiekłam dziś już nie ma!
Aga Ch. [2007-03-11 10:05:57]
nic specjalnego
Justyna [2007-03-10 16:59:12]
Ważne jest, aby wszystkie składniki kremu miały pokojową temperaturę. Masło z margaryną należy utrzeć na puszystą masę (to jest ważne) i dalej dodawać pozostałe składniki cały czas ucierając.
Dorota [2007-02-26 17:16:01]
pychota
Anna [2007-02-24 20:33:14]
to bardzo pyszne ciasto i wcale nie tak trudne w wykonaniu moja rodzinka wprost uwielbia 'pychotke'
anna [2007-02-23 22:04:49]
czesto waży mi się krem budyniowy nie wiem dlaczego może ktoś mi doradzi z góry dziękuję
Beata [2007-02-23 17:18:47]
Dziękuję, Dorotko za odpowiedź. A ciasto jest rzeczywiście wykwintne i bardzo dobre. Do kremu dodałam na wszelki wypadek 1 łyżeczkę zagęstnika "gustin-fix" DrOetkera. Wszystko wyszło super. Czekam z cierpliwością na przepis na tiramisu.
wanda [2007-02-10 11:33:34]
Tak, jeżeli jest taka możliwość i dobry piekarnik, który nie przypala - to jak najbardziej można upiec te dwa placki za jednym razem. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-02-09 17:43:38]
Mam pytanie. Czy można te dwa placki piec jednoczesnie, na górze i na dole piekarnika? Czy wtedy wyjdzie dobrze beza? Ja musiałam piec jeden placek 55 minut, żeby beza była sztywna. Więc pieczenie ich po kolei jeden po drugim jest strasznie pracochłonne, czasochłonne i energochłonne.
wanda [2007-02-09 17:15:53]
masa podana w przepisie wychodzi, tylko trzeba umieć ją zrobić. Dla ułatwienia najlepiej połączyć wszystkie składniki i roztrzepać mikserem, a po zagotowaniu i wystudzeniu dodawać porcjami do roztartego masła (w kostce). Jeszcze jedna rada, ja ucieram orzechy w robocie na bardzo drobne- rada dla tych którzy myślą o babciach i dziadkach, poza tym jest dużo smaczniejsze:)
renia b. [2007-02-06 12:25:46]
ciasto wyśmienite, bardzo dobre, mniam mniam
kasia [2007-01-31 23:07:10]
Ciasto jest przepyszne tylko do budyniu daje sie 2łyzki maki -jedne i drugiej wtedy extra i żółtka dodaje do maki z mlekiem i razem gotuje ok 3 min naprawde pyszne co do reszty nic dodac polecam innym smakoszom.Pozdrawiam.
wiola344 [2007-01-29 09:03:14]
Proszę bardzo, cieszę się, że mogłam pomóc. Życzę wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Twoich imienin i smacznego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-01-19 13:22:30]
Dzięki, Dorota. Znalazłam go i na pewno wypróbuję na zbliżających się moich imieninach.
śagatka [2007-01-19 12:02:53]
To 24 opinia, dodana 06.09.2004 (licząc od dołu).
Dorota [2007-01-18 15:23:22]
Jaki jest dokładny przpis na krem według P.Magdaleny z Krakowa, bo nie mogę go znaleźć?!
śagatka [2007-01-18 13:50:38]
Na górze strony, po lewej stronie - jest przelicznik wag, z którego można skorzystać przy przeliczaniu składników. A co do mąki to jedna szklanka mąki = 17 dag, więc 40 dag = 2,4 szklanki (około 2 1/2 szklanki). Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-01-18 12:34:00]
jak mam odmierzyć 40 dkg mąki
ania [2007-01-18 10:44:46]
Niedawno skorzystałam z tego przepisu :D CIASTO PO PROSTU REWELACJA, POLECAM WSZYSTKIM!! Ciasto jest lepsze dopiero na drugi dzień i jest strasznie syte :P
Adzia [2007-01-16 14:26:11]
tO CIASTO ZNAM POD NAZWA PANI WALEWSKA NAPRAWDE WARTO JE ZROBIC BARDZO DOBRE NA SWIETA
BEATKA [2007-01-14 13:36:57]
ciasto pycha!!!
ela [2007-01-11 12:48:16]
Nie, pokrojonymi orzechami włoskimi należy posypać surowe bezy.
Dorota [2007-01-09 21:57:43]
Pomocy! Co zrobić z orzechami? Dodać do ciasta bezowego?!
Barbara [2007-01-09 21:30:13]
super ciacho
andzia [2007-01-09 12:59:41]
dostałam przepis od mojej przyjaciółki i pomyślałam że może warto sprawdzić.choć nie jestem kucharką ciasto udało mi sie doskonałe.Polecam masę samemu ugotowac buduń z 1,5 szkl mleka 3 łyż mąki pszennej i 2 ziemniaczanej 1/2 szkl cukru i cukier waniljowy margayna kasia.bardzo zimny budyn rozmiksować i dodawac bardzo zimną margarynę napewno sie uda.polecam.
iwona z Anglii [2007-01-08 16:10:11]
Ciasto super cała moja rodzinka polubiła, a moja rada jest taka , że krem robie taki jak do ciasta toffi z tej strony. czyli gotuje litr mleka z masłem, w osobnym garnku mieszam cztery zółtka z 1/3 szklanki cukru i ciągle mieszając dodaję 1 szkl. mąki krupczatki. Następnie wlewam te gorące mleko powoli ciagle mieszajac. Po wymieszaniu wszystkiego stawiam jeszcze chwilkę na gaz, po to żeby się mocniej zagotował.
Weronika [2006-12-30 13:40:03]
Upiekłam to ciasto na OPŁATEK, który robiliśmy w pracy (było 7 osób), wszyscy się nim zajadali. Serdecznie polecam!
Babilonka z WLKP [2006-12-22 15:16:39]
ciasto jest pyszne piekę go już kilka lat tylko krem robię po swojemu zawsze wychodzi POZDRAWIAM .
asia hyżne [2006-12-18 21:37:50]
pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MARCIN Z ROPCZYC [2006-12-11 16:56:44]
mam ten przepis wiele lat.ciasto jest bardzo dobre.Polecam!!!
Iwona [2006-12-08 14:00:07]
Z tego przepisu wyjdzie jedno ciasto, dwa osobno upieczone placki trzeba złożyć - przełożyć kremem.
Dorota [2006-12-07 18:06:23]
mam tylko jedno pytanie? czy z tego przepisu wychodza dwa ciasta? czy to sie składa w jedna całośc?
wiola -rybka [2006-12-07 17:56:22]
krem robie wg.przepisu Magdaleny z Krakowa , ale do tej maki rozmieszanej z mlekiem dodaje 3 zoltka wszystko dobrze roztrzepie najlepiej robotem i powoli wlewam do gotujacego sie mleka z cukrem stale mieszajac tez robotem.Musi sie mieszac bo zrobilby sie kluch a nie budyn.Bo to jest poprostu budyn .Mozna zamiast maki kartoflanej dac budyn smietankowy lub waniliowy.Do mleka dodaje lyzke masla to wtedy nie robia mi sie takie grudki podczas gotowania tylko jest sliska masa.Jak juz jest calkowicie zimny budyn to wtedy dodaje go do utartego masla.Krem zawsze sie uda.Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!
Marta [2006-12-02 15:23:24]
również polecam krem Magdaleny z Krakowa, mimo, że w przepisie P.Magdy nie trzeba podawać żółtek do kremu, ja podłam w trakcie ucierania masła 4 żółtka(żal mi ich było i nie wiedziałam co z nimi zrobić) krem rewelacja!!! ALE POTRZEBUJE POMOCY CO DO BEZY!!!! JUŻ DRUGI RAZ JE ROBIĘ I ZA KAŻDYM RAZEM-KLAPA!!! W PIEKARNIKU WYROŚNIE JAK KARPATKA I POD KONIEC OPADA, WSZYSTKO ROBIĘ POPRAWNIE WG PRZEPISU!!! MOŻE KTOŚ ZNA NIEZAWODNY JAK P.MAGDA Z KRAKOWA KREM, BŁAGAM! POMOCY!!! MARTA I PATULKA
MARTUCHA [2006-11-24 14:21:22]
supet przepis!!! najlepszy do kawy!
sylwunia [12.11.2006r 10:40:25] [2006-11-12 10:40:00]
to jest PYCHOTKA,siostra Anastazja piecze go z amoniakiem.Zrobiłam i jest wspaniałe!
Negliżek [2006-11-10 10:14:57]
super przepis!! bardzo smaczne ciasto!!! polecam!! :-)
Ania [2006-11-07 09:44:09]
Ciasto ogólnie dobre, ale krem mi nie wyszedł i wypłynął z ciasta!!!! za drugim razem zrobię krem z mojego przepisu
Ilona [2006-11-05 12:50:31]
jest pyszne i apetyczne. Polecam każdemu !! Bierzcie się do pieczenia!!
Luciola :) [2006-11-01 20:47:01]
bardzo dobre ciasto ,ale do robienia kremu dodałam jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej więcej i wyszło extra
Maria [2006-10-15 11:07:09]
to ciasto nazywa się Pani Walewska
aaa [2006-10-10 20:08:15]
moje droge ciasto pieklam kilka razy i zawsze zmieniam raz ukladam na kruchym spodzie drelowane wisnie lub sliwkinamoczone rodzynki ina to bezy bez maki adruga czesc z powidlami kremz budyniu waniliowego i zoltek wg przepisu na opakowaniu zawsze wychodzi pozdrawiam
kharzak [2006-10-05 14:20:38]
Ciasto poprostu pycha! Spróbujcie go zrobić. POLECAM!!!
Sylwia [2006-10-01 08:36:28]
hm a ja spapralam bo nieszczegulowo przepis podany orzeszki wsypalam do masy beza i ??nocoz opadlo z deka ale dalosie zjesc ciastow orginale pychotka jak sadze bo widzialam fotke ale moje ez dobre :)
ludka [2006-08-14 20:59:18]
mi troche inaczej wyszło. Jak zwykle użyłam za duzej formy i moje ciacho niejest takie wysokie jak na fotce. Krem zrobilam po swojemu- tzn zwiekszyłam ilośc mąki, a na koniec gdy był juz zimny dałam łyżeczke wódki. Ahas zmieniłam jeszcze dwie rzeczy: drugą połowe ciasta połączyłam z kakaem, ciasto wygląda efektowniej, i niestety niemiałam orzechów wloskich wiec dałam ziemne. Efekt supcio a smakuje jeszcze lepiej.
witaaminkaa [2006-08-11 20:23:33]
Magdalena z Krakowa podała przepis znakomity na krem i ja też go tak samo robie od lat i zawsze wychodzi pozdrawiam
farmerka [2006-08-10 09:14:06]
naprawde pyszna ta pychotka zawsze sie udaje piekłam z tego przepisu wiele razy.
jagoda2 [2006-06-13 17:18:09]
krem trochę rzadki, ale domownikom ogólnie smakowało ciasto!
malgo [2006-05-10 17:35:34]
pychotka całkiem nie zła ale te orzechy jakieś takie gorzkie
Monika [2006-04-17 17:29:24]
wygląda smacznie i nie tylko dzisiaj upiekłam. Jako powidła dałam dżem jabłkowy własnej roboty. ciasto poprostu pyszne. Nieda się opisać, niebo w buzi.
smakosz :-) [2006-02-18 19:31:17]
CIASTKA SUPER TYLKO PIEC I JEŚĆ...
GABI [2006-01-26 14:43:28]
BARDZO PYSZNE CIASTO POLECAM
MAŁGOSIA [2006-01-23 12:43:10]
jest pyszne!!!Moje ulubione...
Anka [2006-01-09 11:46:58]
to naprawde pyszne ciasto,jedno z moich ulubionych i zawsze sie udaje - POLECAM!!!
Agnieszka [2005-12-27 16:16:31]
ciasto jest przepyszne
ameska [2005-12-22 13:30:38]
Ciasto jest super. Pieklam kilka razy zawsze wychodzi i zaraz znika,
kaka [2005-12-06 20:27:00]
Prawdziwa pychotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cała blaszka poszła w mig!!!!!!!!SUPERRRRRRRRRR
gosia [2005-11-26 20:50:59]
ciasto jest pyszne. Zamiast robic budyń do masła dawałam kupny lub krem karpatkowy i koniecznie alkohol do kremu- masa jest wówczas bardziej wyrazista. krem przykryć plackiem do góry nogami, orzechami do spodu, a wierzch polać polewą
oleola [2005-11-24 12:09:15]
właśnie wczoraj jadłam-pycha!
Renia [2005-10-23 18:56:20]
do kremu mozna dodac pokrojone w kostke ananasy pycha
aga [2005-09-08 21:02:43]
Na placek smaruję cienką warstwę powideł,warstwę bezy i posypuję to skruszonymi orzechami.Tak piekę identycznie(200 st.ok.20 min.) dwa placki.Przekładam je później budyniem z roztartym masłem.---BARDZO WAŻNE!!!!!!!!-- Placki muszą być ułożone do siebie orzechami (pomiędzy nimi budyń).Koniecznie polać polewą czekoladową(może być gotowa).
Kasia [2005-06-03 17:21:03]
troche beza mi usiadla ,po upieczeniu 10 min trzymalam zamkniety piekarnik a pozniej uchylony przez 10 min,gdzies popelnilam blad ,ale ciato wyglada apetycznie przekonamy sie jutro
danuta z boleslawca [2005-05-25 19:36:16]
ciasto jest dobre ale mi nie wyszla beza zrobiła się sztywna, a nie chrupioca. co zrobić żeby była chrupioca????????/
sylwia [2005-03-31 17:09:03]
CIASTO TO MOŻNA ZALICZYĆ DO CIAST BARDZIEJ WYKWINTNYCH JEST PYSZNE I SZYBKO SIE JE PIECZE. POLECAM WSZYSTKIM KREM DELECTY "KARPATKA W 5 MINUT" JEST STWORZONY DO TEGO CIASTA JEST BARDZO LEKKI I ŚWIETNIE SIĘ KOMPONUJE Z CIASTEM .POLECAM GORACO.
ELIKA [2005-03-14 17:20:54]
mój przepis trochę przekształciłam: ciasto: 0,5 kg mąki, 20 dag pudru, 5 jaj, margaryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i amoniaku, 2-3 łyżki śmietany, powidło. wykonanie: margarynę posiekać z cukrem, żółtkami i resztą składników. podzielić na dwie części: jedną posmarować powidłem i wylać ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szkl. cukru. posypać orzechami. upiec. na 2-gą część ciasta wyłożyć orzechy: ok. 15-20 dag posiekanych orzechów zesmarzyc z łyżką miodu , 5 dag cukru, 2 łyżkami mleka. wyłożyć na placek. upiec na złoty kolor. krem: szkl. mleka ugotować z dodatkiem cukru(wg uznania) w połowie szkl. mleka rozmieszać budyń i zagotować. zimny utrzeć z 0,5 masła. przełożyć, piana ma być na wierzchu. najlepszy jest na drugi dzień. smacznego.
Karolina [2005-02-26 21:53:51]
A to mój przepis na pysznotkę, i krem nie jest za rzedki, tylko powoli go dotujcie ciągle mieszając . Pysznotka Ciasto: 40 dag mąki 20 dag margaryny 4 żółtka 20 dag cukru 2 łyż. proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Wszystkie składniki zagnieść ciasto rozłożyć na 2 duże blachy. Posmarować powidłami, na nie rozłożyć ubitą pianę z 1 szkl. cukru. Posypać orzechami włoskimi posiekanymi i piec na kolor słomkowy. Krem: 5 żółtek utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Dodać 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej- utrzeć. Gdy jest ukręcone, zalać 1/2 l gorącego mleka- zagotować na wolnym ogniu, a następnie wystudzić mieszając. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać po 1 łyżce wystudzony budyń. Przełożyć nim ciasta. Smacznego!!
Iwona [2005-01-24 12:40:28]
A to mój przepis na pysznotkę, i krem nie jest za rzedki, tylko powoli go dotujcie ciągle mieszając . NIEZAWODNY KREM. 0,5 L MLEKA- ZOSTAWIC TROSZKE ABY ROZROBIC W NIM 3 DUŻE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ I 1 ŁYŻKE ZIEMNIACZANEJ. RESZTE MLEKA ZAGOTOWAC Z 10 DAG CUKRU I CUKREM WANILIOWYM. DO GOTUJĄCEGO MLEKA DODAĆ ROZROBIONĄ MĄKĘ- ZAGOTOWAĆ- OSTUDZIĆ. UTRZEĆ KOSTKE MASŁA 82% TŁUSZCZU (WAŻNE) DO BIAŁOŚCI I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI, ŻEBY KREM NIE WYSZEDŁ!!!
iwa [2005-01-24 12:37:23]
Ciasto jest "palce lizać".Piekę je od dawna ,ale krem robię inaczej:ucieram dwa żółtka z 1/2 szklanki cukru,dodaję do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki budyniu śmietankowego ,zalewam to szklanką gorącego mleka (dokładnie mieszam)i gotuję to na małym ogniu ciągle mieszając(nie jest rzadkie).Po ugotowaniu studzę i ucieram z jedną kostką margaryny,najlepiej "Kasi".Aha,a ubitą bezę mieszam z orzechami,a nie posypuję.Jest lepsze.bo czasem orzechy mogą się przypalić. Powodzenia!
Renata [2004-12-28 22:20:31]
wygląda smakowicie i penie tak też smakuje,po komentarzach dam krem gotowy bo boję sie że nie wyjdzie,ale ogólnie jest ok,pa,pa
gosia [2004-12-12 12:23:44]
ja piekę beze tylko z cukrem mąki ziemniaczanej się nie daje,wtedy beza jest delikatna.
oliwka [2004-11-03 21:15:51]
Ciasto całkiem niezłe. Krem zrobiłam jednak według własnego pzepsu, bo w tym wydawało mi się za mało mąki. Zastanawia mnie tylko beza, czy powinna byc chrupiąca? Mi taka nie wyszła? Co mogłam zrobić żle?
Andzia [2004-11-01 22:06:13]
Pycha. Moim gościom bardzo smakowało. Mam zamówienia na następny.
malina [2004-10-26 09:55:15]
Ciasto przepyszne, robiłam wiele razy ale ja znam nazwe Pani Walewska. A Pysznotka to u mnie jest podobna ( ale np. ciasto jest z odrobiną amoniaku itd...) Do niuni : skoro żadna rewelacja to podaj przepis na lepsze :-)
ania-b [2004-10-18 21:57:11]
Ciasto jest rewelacyjne ale ja użyłam gotowego kremu do karpatki bo jak przeczytałam komentarze odnośnie kremu podanego w przepisie to bałam się że mi nie wyjdzie. Następnym razem sama zrobię krem ale go trochę zmodyfikuję korzystając z waszych rad.
Kasia [2004-10-09 23:40:30]
hmm no zastanawiam sie nad tym ciastem. wygląda bardzo smakowicie aż ślinka cieknie. boje sie ze ta masa bedzie za żadka i całe ciasto sie zmarnuje. Jestem jednak ciekawa jak smakuje dlatego biore sie do pracy. Myśle że te placki z bezą i orzechami to świetny pomysł i można go wykorzystać do innych przepisów. jak nie wyjdzie mi orginalny przepis to zamiast podanego kremu poprostu przełoze to zwykłym budyniem lub kremem do karpatki.
witaminkaa [2004-10-08 18:42:05]
bardzo smaczne.pozdrawiam autora
Aneta [2004-10-01 19:15:43]
Ciasto niezłe choć muszę przyznać, że nie jestem zwolenniczką tego typu kremów, dla mnie one zawsze mają w sobie za dużo smaku masła czy margaryny, ja wolę sam budyń dlatego trochę je zmieniłam. Krem zrobiłam podobnie jak Magdalena z Krakowa, tylko że zamiast 0,5l mleka dałam go 1,75 szklanki z czego 1,5 szklanki zagotowałam z cukrem a do 0,25 szklanki dodałam cztery żółtka i mąkę i zrobiłam z tego zwyczajny budyń, którym przełożyłam placki. I wiecie co? Ten wyszło pysznie:)
Beti [2004-09-17 21:55:16]
JESTEM CUKIERNIKIEM I OTO MOJE RADY: PO PIERWSZE TO CIASTO NAZYWA SIE PYSZNOTKA A PO DRUGIE PODAM NIEZAWODNY KREM. 0,5 L MLEKA- ZOSTAWIC TROSZKE ABY ROZROBIC W NIM 3 DUŻE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ I 1 ŁYŻKE ZIEMNIACZANEJ. RESZTE MLEKA ZAGOTOWAC Z 10 DAG CUKRU I CUKREM WANILIOWYM. DO GOTUJĄCEGO MLEKA DODAĆ ROZROBIONĄ MĄKĘ- ZAGOTOWAĆ- OSTUDZIĆ. UTRZEĆ KOSTKE MASŁA 82% TŁUSZCZU (WAŻNE) DO BIAŁOŚCI I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI, ŻEBY KREM NIE WYSZEDŁ!!!
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 13:09:22]
znam to ciasto pod nazwą pani walewska jest pyszne ale ja beze robie inaczej ubijam białko z cukrem i mieszam z orzechami a krem to krem do karpatki :)
basia [2004-08-23 13:48:53]
Przecież w pychotce powinny być wiśnie. Czy ktośkiedy i do czego się je dodaje?
Baś [2004-07-28 23:17:25]
Zrobić ciasto tzn. wszystkie składniki przełożyć do miski, posiekać je nożem, a następnie wyrobić ręką, tak aby ciasto odchodziło od ręki, gdy będą z tym problemy można dodać więcej mąki. A co do żółtek, należy je dodawać podczas ucierania masła, albo co jest chyba bardziej wskazane wymieszać je razem ze składnikami przeznaczonymi na budń i ugotować ...budyń. Wiele osób sądzi, że budyń jest za rzadki, no więc można dodać trochę więcej mąki lub ugotować budyń z paczki, tak jak to proponują moi konsumenci. Jak dla mnie budyń z podanych składników wychodzi świetny :)
Dorota [2004-07-03 09:11:52]
żółtka wymieszać z cukrem z mąka i 1/2 szklanki mleka wlac na gotujące resztę mleka. gdy będzie zimny dodawać do utartego masła roślinnego. moje ciasta zawsze wychodzą bo jestem w tym dobra
hinka [2004-06-22 22:27:18]
Trochę trudno ją zrobić poniewarz nie jest podane jak się go robi tylko "zrobić ciasto" a ja zabardzo niewiem jak !!!!
Mała kuchareczka [2004-06-18 15:22:09]
W przepisie zmienilam tylko krem.Ciasto jest bardzo pyszne.Polecam!
agnieszka [2004-06-10 23:59:53]
może byc ale znam to ciasto jako "Pani Walewska"różni sie trochę proporcjami zwłaszcza chodzi o krem i lepiej smakuje.jezeli ktos chce moge podać przepis na krem
nina [2004-05-25 15:04:35]
Krem wg tej receptury jest za rzadki. Ja robię zwykły krem na karpatkę, korzystając z gotowców dostepnych na rynku. Smak rewela i konsystencja w sam raz
Iwona [2004-05-15 07:41:33]
Jest pyszny ale dopiero na tzreci dzien jak wszystko sie razem połozcy .
ewisko [2004-05-13 13:30:08]
jest pycha
Helena [2004-05-09 18:12:48]
jesli chodzi o smak ciasta to REWELACJA, bardzo oryginalne ALE ten krem to jakies nieporozumienie!!!Ugotowalam bardzo gesty budyn ale po dodaniu reszty skladnikow zrobil sie lejacy i taki juz pozostal niestety. Tak wiec krem trzeba zmodyfikowac
virtualia [2004-05-03 11:00:42]
Żółtka dodać do gotowania kremu - wykluczymy salmonellę
ali [2004-04-28 22:16:23]
Zgadzam się z Amandi krem jest zdecydowanie za rzadki. Robiłam krem po " swojemu" wyszedł o wiele lepszy. Reszta jest OK.
Ewelina [2004-04-28 18:17:38]
Finezja smaku. Wszystkim Łasuchom gorąco polecam!!!!
Foczka [2004-04-26 12:47:31]
UWAGA!!!!Dlaczego jeszcze nikt nie zakwestionował niewłaściwych ilości mąki na krem???? Jest jej zdecydowanie za mało,krem wychodzi rzadki i nie wiąże obu części ciasta. Użyjcie lepiej dwóch budyni z 500 ml. mleka.
Amandi [2004-04-10 14:01:44]
ciasto jak sama nazwa wskazuje pychotka , jeden problem to żadki krem, także z tym budyniem do kremu nie zły pomysł
kaśka [2004-04-09 22:58:48]
Ciasto wyszło wspaniałe.Robiłam go z tego przepisu już kilka razy.Jest pyszne i okazałe,tylko proporcje podane na ciasto podwoiłam.Gośćie byli zachwyceni.To moje najlepsze ciasto.Dziękuję za przepis.
Aneta [2004-03-16 19:02:56]
Beza z mąką ziemniaczną jest okropna, ciągnąca!!!
hilea [2004-02-26 21:31:07]
Żadna rewelacja.
niunia [2004-02-21 15:38:30]
ciasto jest smaczne ale do kremu lepiej dodać budyń polecam
tajniak [2004-02-14 14:39:22]
już kilka razy piekłam to ciasto -jest pyszne,ale ciągle mam problem z zółtkami w kremie .Dodawać surowe?gotować z budyniem? czy w ogóle ich do kremu nie dodawać?
Bogusia [2004-01-17 08:12:56]
Wyglada bardzo apetycznie!!
Gosia S. [2003-12-11 22:20:51]
wyglada smacznie
anetta [2003-12-05 11:28:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.