Pyszna grochówka

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.09090909 stars based on 11 reviews Zupy

Składniki:

50 dag grochu łuskanego połówki
20 dag żeberek wędzonych
6 ziarenek ziela angielskiego
15 dag marchwi
5 dag pietruszki korzeń
2 łyżki smalcu
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy (dobrej)
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku (zwłaszcza zimową porą)
cząber
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Żeberka wędzone wypłukać i włożyć do dużego garnka. Wlać około 4 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i razem zagotować. Następnie wsypać wypłukany groch. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie do zupy dodać ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut).

Na patelni roztopić smalec. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pod koniec smażenia do boczku i kiełbasy dodać cebulę, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać również do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szczyptę majeranku i cząbru. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi.

Gotową grochówkę rozlać do talerzy i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 20 porcji, bo zupy wychodzi bardzo dużo.

Smacznego.

7098
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Zawsze można nie dodawać smalcu, ja podsmażyłam boczek na niewielkiej ilości smalcu z tego powodu, że teraz to są takie boczki, niby tłuste ale wysmażyć się nie chcą, nie ma się na czym usmażyć ten boczek... może ja na takiego akurat trafiłam... ;) Ale ze smalcem czy bez grochóweczkę polecam, bo jest super i świetnie rozgrzewa zwłaszcza w te zimowe i mroźne dni. Pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-29 10:25:21]
To super! cieszę się, że smakowała, pozdrawiam :)
Dorota [2013-02-18 10:34:04]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.