Przepisy Extra

Pyszne ciasto z owocową wkładką

Składniki:

Owocowa wkładka:
20 dag dyni (waga po obraniu)
20 dag jabłek (waga po obraniu)
20 dag banana (waga bez skórki)
1 łyżka masła
Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki mleka
otarta skórka z 1 cytryny
Kakaowa posypka:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao do ciast
10 dag margaryny
imbir w proszku
Dodatkowo:
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Dynię i jabłko obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło. Następnie przełożyć dynię, jabłko i banana. Razem usmażyć na małym ogniu i ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Dalej ucierając dodawać na przemian mąkę pszenną z sodą oczyszczoną rozmieszaną w mleku. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny, ubitą na sztywną pianę z białek oraz ostudzoną masę owocową. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaową posypkę, a następnie posypać sezamem.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i kakao do ciasto. Dodać margarynę i szczyptę imbiru w proszku. Wszystko razem wymieszać, zagnieść i schodzić w lodówce. Posypkę należy zrobić dużo wcześniej, aby potem była gotowa do potarcia (żeby ciasto nie czekało, bo ciasta raczej nie lubią czekać i nie powinny czekać).

Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.