Przepisy Extra

Pyszne kotlety z suszonych grzybów i bakalii

Pyszne kotlety z suszonych grzybów i bakalii

Składniki:

10 dag suszonych grzybów
5 dag smalcu
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
1 duża bułka
15 gram suszonych śliwek (2 całe suszone śliwki bez pestek)
5 dag migdałów (w skórce)
5 dag orzechów włoskich
5 jajek
1 szklanka bułki tartej
majeranek
tymianek
mielony kminek
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień suszone grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut (od czasu do czasu należy wymieszać i ewentualnie dolać wody, żeby grzyby się nie przypaliły). Następnie przecedzić i ostudzić (wodę, w której gotowały się grzyby można użyć do zupy lub do sosu).

Smalec roztopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i razem z ugotowanymi grzybami dodać do cebuli. Wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić. Dużą bułkę zamoczyć w zimnej wodzie. Trzy jajka ugotować na twardo.

W maszynce do mielenia mięsa zmielić grzyby, cebulę, czosnek, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, ugotowane jajka i odciśniętą z wody bułkę. Następnie do masy dodać 2 surowe żółtka, szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do masy dodać bułkę tartą i 2 ubite białka. Całość razem wymieszać i od razu formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z podanych składników wyjdą 22 kotlety grzybowe.

Podawać z ziemniaczkami i surówką (kotlety można podawać polane białym śmietanowym sosem).

Podane składniki wystarczą na około 11 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.