Przepisy Extra

Pyszny i prosty tort

Torcik wg tego przepisu, może wykonać naprawdę każdy. Duży i mały. To dobry sposób na uzyskanie doświadczenia w pieczeniu ciast. Pomimo tego, że jego wykonanie jest łatwe i szybkie, to smak i prezencja nie odbiegają od trudniejszych i bardziej skomplikowanych przepisów na torty i ciasta.

Po upieczeniu biszkoptowego ciasta, należy go przeciąć uzyskując w ten sposób dwa krążki biszkoptu. Tort to taki rodzaj ciasta warstwowego, gdzie kolejne krążki ciasta biszkoptowego, przedzielone są masą, w tym wypadku jest to masa śmietankowa. Całość należy odpowiednio udekorować, smarując dokładnie górę i boki tortu bitą śmietaną. Tutaj można wykazać się pomysłowością i zmysłem artystycznym. Od wykonania tego etapu pracy przy torcie zależy wrażenie jakie wypiek zrobi na gościach. Polecamy!

Pyszny i prosty tort

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubatą szklankę mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 opakowania "śmietan-fix"
Ponadto:
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.

Do tortownicy włożyć jedną część biszkoptu, a nią wylać tężejącą galaretkę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie biszkopty połączone galaretką wyjąć z tortownicy.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Pod koniec ubijania dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. ¾ masy śmietankowej wyłożyć na połączone biszkopty, a resztą udekorować wierzch i boki tortu. Kilka połówek orzechów włoskich odłożyć a resztę zmielić i obsypać nimi tort. Pozostałymi orzechami udekorować tort.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
4.4113914924 stars based on 1387 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Słodka śmietanka :)
Dorota [2013-12-29 19:55:13]
Też może być :)
Dorota [2012-07-19 09:43:42]
Można, powodzenia :)
Dorota [2011-11-07 12:49:57]
zrobiłam go dzisiaj:)pyszny!!!!!!!!!!a masa śmietankowa przypomniała mi smak z dzieciństwa:)polecam
Mika [2010-10-16 19:33:31]
Pierwszy raz piekłam tort i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Zamiast galaretek truskawkowych użyłam galaretek brzoskwiniowych. Wkroiłam w nie jeszcze brzoskwinie i ananasy z puszki. Na wierzchu orzechy zastąpiłam kolorową posypką dekoracyjną. Palce lizać!
Justys [2010-06-04 09:51:12]
Tak, można - powodzenia ;)
Dorota [2008-03-20 10:19:09]
Chciałam się zapytać czy można zamiast smietany 30% ubić śmietanę z proszku? Po prostu nie lubie tej smietany 30% ;)
Megi [2008-03-20 00:19:26]
Tort rewelacja! Piszę po skończonej imprezie.Wszystkim bardzo smakował.Nie zostało nic!Zamiast orzechów dodałam różowe winogrona.POLECAM!
Asia [2007-09-30 01:43:18]
Pominęłam orzechy bo mi tam nie pasowały, i wyszło bardzo smaczne. Najważniejsze jest to, że smakowało jubilatowi :)
Karolina. [2007-07-07 17:40:03]
tort naprawdę pycha,ale ja dodaję do ubitej śmietany 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki gorącej wody,aby krem dobrze stężał
lidka [2007-04-04 21:21:01]
bardzo pyszne piekłam już je kilka razy i wszystkim smakowało
beata [2007-02-21 21:38:17]
Zrobiłam go dzisiaj ale nie piekłam go 25 min. tylko o k 35 min żeby mi wyszedł dobry. Bardzo fajne ciasto. :) polecam
Bożena [2006-12-21 16:51:17]
bardzo pyszny
Dorota Węgrzyniak [2006-12-17 21:04:08]
"Śmietan-fix" np. Dr. Oetker'a to proszek, który utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Sprawia, że ubita śmietana tak szybko nie opada.
Dorota [2006-09-23 17:25:07]
co to jest "śmietan fix"??
Dominika [2006-09-23 15:10:19]
wysmienite!!!mniam mniam
oliwia [2006-07-28 20:02:03]
Pierwszy raz piekłam jakiekolwiek ciasto sama, wyszło super. Pychota :)
Kasia [2006-06-08 19:13:01]
Robie podobne ciasto ,do galaretek dodaje zmiksowane truskawki.Ciasto bardzo lekkie,smaczne,szybko sie je robi i szybko znika z talerza.
Jola_A. [2006-04-20 15:28:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.