Pyszny mazurek świąteczny z bakaliami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki pszennej
10 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag masła
¾ szklanki cukru
1 jajko
Masa czekoladowa:
1 budyń czekoladowy
Beza z bakaliami:
10 białek
1 ½ szklanki cukru
10 dag suszonych żurawin
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag łuskanego słonecznika
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
5 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać zmielone orzechy włoskie, miękkie masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Do śmietany wsypać budyń czekoladowy w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Do innej miski przełożyć suszone żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łuskany słonecznik, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i dodać do ubitej piany. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Bezę z bakaliami wyłożyć na masę czekoladową. Wierzch mazurka posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

7098
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.