naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: AlCIA111
Dodano: 25.11.2009
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Masa rafaello:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
25 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
2 paczki krakersów
5 dag wiórków kokosowych
listki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1408 6362
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
zamiast maki pszennej i ziemniaczane uzywam duzy budyn waniliowy, pychota,
urgela [2014-03-23 16:40:06]
ja robie na krakersach z lajkonika :) sa slone :) wszystko razem bardzo dobrze smakuje :) uwielbiam go na poczatku robilam co tydzien hehe
natalia [2013-10-31 15:57:40]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-01 21:44:42]
prze wspaniałe!! właśnie go jem, polecam!!
Anusiak [2012-12-08 14:08:10]
suuuuuuuuppppppppppeeeeeeeeerrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!! zrobiłam to ciasto na komuunie mojej siostry ciotecznej. wszyscy z usmiechem się nim zajadali
magda [2012-01-30 13:36:24]
Ciasto bardzo dobre. Smak słonych krakersów wcale nie przeszkadza!Dziękuję i pozdrawiam.
Bramisław [2011-11-30 14:19:55]
Właśnie mam go w lodówce. Jest przepyszny i wspaniale nadaje się na tort urodzinowy ;)
Martusia [2011-07-23 19:57:30]
Krakersy mają być słone, jak ciasto zmięknie i smaki się przegryzą, to ciasto ma ciekawy smak. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-22 18:38:31]
Mam pytanie?! Rozumiem że Krakresy mogą byc te słone?? bo innych nie znam i zastanawiam sie czy to będzie pasować do słodkiego ciasta?
Anusiak [2010-12-21 15:25:42]
Upss, tym razem to nie Pani Doroty przepis - przepraszam autorkę;)
julka [2010-10-15 13:55:02]
Kolejna udana propozycja Pani Doroty. Ciasto pyszne, bardzo łatwe w zrobieniu, ale co dla mnie najważniejsze bardzo szybkie;)
julka [2010-10-15 13:53:52]
rewelacja ja polecam wersje z herbatnikami i do masy dolać adwokatu wg uznania, poprostu rewelacja!!!
Kasienka8256 [2010-10-15 11:28:06]
Bardzo dobre ! PYSZNE!! Polecam ! Robilam i na krakersach i na herbatnikach i musze przyznac ze to wlasnie wersja z krakersami jest niesamowicie smaczna !
Olga [2010-09-13 15:35:30]
Super krem - ja zrobiłam ciasto na biszkopcie . Wyśmienite !!! PYCHOTKA!!
Anna [2010-05-19 13:53:17]
Masło ma być prawdzie, a margaryna Palma też może być.
Dorota [2010-05-18 15:14:14]
bardzo dobre ciasto.połączenie słonych krakersów najlepiej lajkonik ze słodkim kremem,jest rewelacyjne.oczywiscie najlepiej smakuje na drugi dzien,jak juz krakersy beda miękkie.ja zamiast wiórków dodaje płatki migdałowe,któr pózniej fajnie chrupią w cieście.krem najlepiej zrobic samemu bo i wiecej i lepszy niz gotowy.
binkD [2010-04-12 17:06:19]
Robię to ciacho od 10 lat, wszyscy moi znajomi je uwielbiają, i na każdą imprezkę jestem "zmuszana" je robić:) Jest naprawdę pyszne, pomimo tego że krakersy słone( najlepsze lajkoniki), gdy ciasto poleży dobę w lodówce, smaki się przejdą... Raz zrobiłam z herbatnikami, ale nie polecam, wyszło za słodkie, i już to nie był ten sam kokosowiec na krakersach..
Gosia [2010-04-03 14:44:08]
rewelacja, przepyszne ciacho. Masa smakuje jak oryginalne raffaello.
Yola79 [2010-04-02 16:49:38]
tylko jakie to masło?prawdziwe czy palma może byc?
anita [2010-04-02 12:10:48]
probowalam bardzo pyszne zamiast krakersow dodalam herbatniki i bylo rewelacyjne
gosia [2010-04-01 14:30:43]
Tragedia Kto wogóle to wymyslił...słone do słodkiego? Smakuje beznadziejnie Nie polecam!!!!!!!!!!!
smakosz [2010-03-30 09:32:25]
zrobilam je do szkoly na dzien babci. wszystkie babcie sie nim zajadaly mimo ze bylo bardzo slodkie:) niestety ciezko sie je kroilo przez te krakersy ale i tak daje 5 bo bylo przepyszne:* mniammm
ola [2010-03-19 22:05:17]
REWELACJA !Przepyszne i banalnie proste w przygotowywaniu .
lulka [2010-03-15 21:25:41]
REWELACJA ! Przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu.Właśnie wyjadam ostatki... mniam....
lulka [2010-03-15 21:23:18]
ale jest jeszcze smaczniejsze jak sie doda rodzynki do masy oraz ananasy suszone kolorowe
mariola [2010-03-06 11:00:00]
ciasto palce lizac. plecam
kinga [2010-02-11 00:49:13]
Zamiast krakersow moga byc biszkopty- bardzo smaczne
Bozena [2010-02-04 19:37:40]
CIASTO REWELACJA,SUPER SMAK I ŁATWE WYKONANIE.GOŚCIE ZAJADALI ZE SMAKIEM::)
IWI [2010-01-12 13:58:56]
Polecam również to ciasto na herbatnikach :)
Damian [2010-01-08 13:32:53]
Na słonych krakersach robi się to ciasto - dzięki nim, ciasto ma taki specyficzny smak. Polecam :)
Dorota [2010-01-04 19:25:57]
Pyszne Rafaello polecam na karzdą impreze.Przedewszystkim szybki i łatwy jest do zrobienia.
Beti [2009-12-28 08:42:56]
ciasto rewelacja.Mój mąż który gustuje tylko w sernikach zjadł ze smakiem.
basia [2009-12-26 11:41:22]
Bardzo dobre, ja dodałam jeszcze migdały słupki. Kiedy zmiękły krakersy okazało się niebiańsko pyszne. Najbardziej smakowało wszystkim, jak już się kończyło :)
Koza [2009-12-23 15:03:38]
Nie rozumiem na jakich krakersach. Krakersy sa na ogol bardzo slone. Marysia
marysia [2009-11-26 21:35:43]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl