Przepisy Extra

Razowe ciasto z dynią

Składniki:

40 dag dyni (waga po obraniu)
10 dag pestek dyni
4 jajka
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
5 łyżek śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pestki dyni zrumienić w rondelku bez dodatku tłuszczu i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką razową, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej razem z olejem, śmietanką i razem zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać dynię, pestki dyni i razem delikatnie wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.