Przepisy Extra

Razowe kotlety mielone w pieczarkowym sosie

Mamy mielone mięso i pieczarki, hmmm.... co by tu zrobić teraz na obiad? Myśli co druga z nas ;)

A ja mam pomysł... niby prosta i szybka rzecz, a jaka pyszna :)

Kotlety mielone z dodatkiem razowego pieczywa ze słonecznikiem, lnem i pestkami dyni, do tego surowe jajko i zdrowe, aromatyczne przyprawy: kurkuma, kminek, zioła prowansalskie, majeranek, ciutkę soli i ziołowego pieprzu. Z masy kształtujemy apetyczne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na piękny, złoty kolor z dwóch stron. Z tej proporcji wyjdzie nam sporo zgrabnych kotlecików, bo aż 22 sztuki :) Czytaj więcej

Kotleciki już mamy, to teraz zabieramy się za sos: na masełku rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, zalewamy wodą, zagęszczamy mąką... I na koniec dodajemy słodką śmietankę, sól, pieprz do smaku oraz świeży tymianek - o charakterystycznym, orzeźwiającym aromacie.

I tym sposobem pyszny obiad mamy gotowy. Smacznego! :)

Składniki:

Razowe kotlety:
50 dag mielonego mięsa
20 dag razowego chleba (ok. 5 małych kromek)
15 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka oleju
1 jajko
kurkuma
kminek (mielony)
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
bułka tarta
olej
Pieczarkowy sos:
50 dag pieczarek
15 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka masła
sól
pieprz kolorowy
500 ml wody
2 ząbki czosnku
tymianek (najlepiej świeży)
2 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Chleb razowy (może być z ziarnami) namoczyć w wodzie na kilka minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej, zeszklić i ostudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, chleb razowy i ostudzoną cebulę. Dodać surowe jajko, szczyptę kurkumy, mielonego kminku, ziół prowansalskich, majeranku, soli i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać. Z masy formować kulki mięsne, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć formują małe, apetyczne kotlecik. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do pieczarek i smażyć razem jeszcze 1 minutkę. Następnie wlać wodę, wymieszać, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 1 minutkę. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do pieczarek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, pokrojony świeży tymianek i ewentualnie przyprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Usmażone kotleciki rozłożyć na talerzach i polać gorącym pieczarkowym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami i sałatką z kapusty lub ogórków ze słoika (najlepiej własnej produkcji).

Z podanych składników wyjdzie 22 smacznych i zdrowych, razowych kotlecików.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Smaczne kotleciki ze zdrową nutką, wszystkim smakowały - dzięki za ten pomysł, pozdr.
Arek [2019-02-08 22:51:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.