Przepisy Extra

Risotto inaczej

Risotto inaczej

Składniki:

400 gram ryżu (2 szklanki)
1 kg pieczarek
450 gram jarzynki mrożonej (1 opakowanie)
2 duże cebule
sól
pieprz
Vegeta
maggi lub przyprawa do zup
zielona pietruszka

Sposób wykonania:

Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedzić. Przełożyć na patelnię i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Ryż i jarzynkę odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać zrumienioną cebulkę i pieczarki. Doprawić do smaku.

Podawać na ciepło. Smacznego.

Dodane przez w dniu
40 opinii | Wyraź opinię
4.4754491017964 stars based on 2338 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Przeczytałam kilka komentarzy na temat tego dania i są naprawde nie które złośliwe. Po co tak głupio gadać. Każdy robi to co lubi i jak uważa. Każdy z nas ma inne kubki smakowe i przyzwyczajenia. Ja np;robie całkiem inaczej a to dlatego że to jest kwestia smaku i przyzwyczajenia,a mianowicie; smaże kiełbase drobno pokrojoną dodaje do niej przyprawy takie jak papryka słodka i pieprz mielony czarny to wszystko podsmażam jeszcze chwile i dodaje dwie albo trzy torebki ryżu i mieszam i jest naprawde pyszne choć bardzo proste. Jak widać kwestia gustu.Więc nie komentujcie w tak głupi sposób innych przepisów.Smacznego!!!
Misztula [2007-08-04 11:21:16]
ludzie risotto każdy robi tak jak chce to danie jest po prostu waszym wytworem wyobrażni jak wy sobie zaplanujecie tak ono powstanie w naszej głowie zaczyna się smak i pozostałość. Zacznjmy się bawić tym, a nie krytykować bo nazwa się nie zgadza. Dla włocha to obojętne czy to tak się nazywa czy inaczej ważne aby smakowało tak jak powinno. Więc zachęcam do poznawania swoich możliwości w kuchni bo to jest temat rzeka Pozdrawiam wszystkich
houkstaff [2007-07-12 03:27:17]
jeszcze raz jas fasola. prowadze bistro i najciekawsi sa klienci u mnie co glupio dyskutują zapatrzeni twardo w swoje ja. a dobry klient taki to sie zna i chetnie zna potrawy i chetnie zje twoje danie. . bo po to sie chodzi tu i tam,żeby zjeść inaczej zrobiona potrawe a nie krytykować. no chyba ,że jest spalona, niedoprawina itp. pozdrawiam smakoszy z koszy.
jas fasola [2007-04-25 10:43:09]
niektóre śmieszne sa te komentarze i zlośliwe. a po co? risotto - to potrawa mix z ryżem , sama nazwa na to wskazuje. i jak ktos tu pisal w każdym regionie robi sie inne. wiec spokojnie gotujący risotto. ja robie risotto, nie mieszam z niczym, leje sos boloński na talerz, układam cieply ryż ugotowany na bulionie z dodatkiem masla\ pycha\ na to daje duzo tartego zóltego sera troche papryki konserwowej, mieszanke warzyw ze sloika wkładam do pieca aby sie zapiekło i klient sam sobie miesza. wiec kazdy ma troche inne i tez sprobuje waszych . pozdrawiam złosnikow.
jas fasola [2007-04-25 10:39:51]
aby mialo kremowa konzystencje trzeba dodac serek mascarpone i gesta smietane.pozatym to nie jest risotto.pozatym trzeba ser jeszcze dodac:) a ryz gotuje sie z bulionem i ciagle dolewa aby caly czas byl w garnku.pzdr
barteksc [2007-03-08 11:53:02]
próbowałem ale niestety to porażka smakowa ,gotuje od pewnego czasu to znaczy od jkis 25lat ale tak kiepskie jedzenie jeszcze mi nie wyszło ,eksperymętuje najczęściej z mięsem więc ryż mógł mi nie pasowac ,ale udoskonalilem przepis zapiekanym mięsem drobiowym ,pomimo to i tak porażka ! byle jaką zapikanke robie taką że moja żona wyjada za paznokci a to niby coś ,chyba nie na nasze podniebienia .a indyka robie na 30 sposobów na razie ,cały czas poprawiam swoje umiejętności ,ale nie sugerójcie portaw które nie mają smaku maggi wszystkiego nie da się doprawic
sito gotowanie ma byc proste [2007-02-18 20:04:02]
No cóż Risotto, jest jak polski Bigos , gdzie byśmy go we Włoszech nie jedli różnie go robią ale smakuje zawsze tak samo wybornie .Myśle że tu jest podobnie i prosze bez kłótni bo "dobry kucharz zaprasza zawsze do stołu nigdy do kuchni" pozdrawiam.
jacobs [2007-02-12 20:57:46]
Przepis może stanowić podstawę do wielu pysznych potraw, gdy doda się do niego to i owo, poleje dobrym sosem, posypie serem i zapiecze. Ale sam w sobie rzeczywiście nie jest rewelacyjny. Dziwią mnie tak wysokie oceny.
wanda [2007-02-06 18:19:40]
To nie jest risotto!!! Może jestem maniakiem kulinarnym ale używajmy właściwych słów do określonych dań.
tomasz [2007-02-03 17:11:01]
a mi wydawało się ,że najważniejsze to aby smakowało i apetycznie wyglądało a nie kłótnia o nazwę . Zostawmy to KURONOIWI, MAKŁOWICZOWI I PASCALOWI.
madzia31 [2007-02-03 16:05:12]
Rizotto jest pycha i radze wam spróbować bo to najlepsze danie jakie kiedy kolwiek jadlam!!! :)
Gosia [25.01.2007 19:1857 [2007-01-25 19:19:05]
stonczylem szkole kulinarna w nowym jorku i z tego co mnie tam nauczyli to wiem ze orginalnie risotto robi sie smarzac ryz w masle przez kilka kilka minut, nastepnie dodaje sie rosol (najciekawszy smak ma rosol wolowy)moje ulubione risotto robi sie z pieczarkami, orzechami wloskimi oraz bekonem( z dodatkiem bialego wina lub bez jesli robimy dla dzieci)Wkazdym razie nigdy nie bylem we wloszech to doklanie niewiem jak to tam gotuja, jesli nie smazysz ryzu przed gotowaniem przed nie nazywa sie to risotto. Ten przepis mi bardzo smakuje i robie go czesto.Pozdrowienia dla Ewy.
grzesiek [2007-01-17 11:29:54]
Bardzo nie ładnie krytykować!!!!!!!! Nie chcesz to nie rób potrawy. Poza tym, to możecie sami sobie nazywać potrawę jak chcecie.
Mona (28.12.2006) [2006-12-29 10:10:42]
Do risotto ryżu się wcześniej nie gotuje!!!!!
sabinka [2006-08-07 18:21:52]
bardzo mi się nie podobają komentarze niektórych! Kim Wy jesteście, żeby innych krytykować! Jeśli nazwa risotto Wam nie odpowiada - nie czytajcie i nie róbcie. Pozdrawiam Autorkę
Renee [2006-05-24 10:53:19]
aha i jeszcze odpowiedz na pytanie poczatkujacej: zeby risotto mialo "kremowa konsystencje" trzeba ugotowac ryz na poltwardo (zadnego rozgotowywania!!!) i dorzucic maslo oraz parmezan (one ta kremowosc zrobia) pozdrawiam
myszka_kuchareczka [2006-02-20 02:46:30]
witam Nie bede pierwsza osoba, ktora stwierdza, ze to nie jest risotto. Poza tym mam jednak kilka uwag: 1. na miano risotta zasluguje tylko przepis Kasi 2. jesli chodzi o przepis kasi p. to jest temu blizej do paelli, a z risottem ni ma nic wspolnego!!! 3. ali! ubarwienie prostego przepisu mianem risotta owszem nie jest przestepstwem, ale w takim razie, nazywajmy zwykle kanapki z pomidorem i serem od razu pizza... 4. aga... owszem moze byc risotto po polsku, ale niech przynajmniej zamysl potrawy bedzie analogiczny do wloskiego risotta...
myszka_kuchareczka [2006-02-20 02:44:11]
W bardzo wielu opisach risotto jest wyrażenie: "ma mieć kremową konsystencję". No ale jak sie to osiąga? Wystarczy rozgotować ryż? ;)
początkująca [2006-01-06 14:06:42]
W innych "risottach" szafran można zastąpić inną przyprawą. Dodać oliwki,lub ulubione warzywa. Można pominąć wino,a zamiast tego przyżądzić "risotto" z zielonym groszkiemi pieprzem. Jest doskonałe do kurczaka lub mięsa z grilla!(nie wiem czy w tym przypadku można robić takie "cuda"-chyba raczej nie)
Kamila [2005-12-09 18:14:38]
moim zdaniem ubarwienie prostego przepisu nazwą rizotto nie jest przestępstwa , zwłaszcza że w sklad przepisu wchodzi ryż :). Fajnie brzmi i na pewno dobrze smakuje, zamierzam ugotować to swojemu narzeczonemu- lubi takie dania. Pozdrawiam autorkę przepisu. Kurcze, ludzie moglibyście czasem odpuścić.....
ali [2005-09-25 19:17:06]
zrobilam to i mojemu chlopakowi smakowalo ale mi szczerze mowiac niebardzo:/nie wiem moze cos sknocilam ale dziekuje za przepis:)pozdrawiam
... [2005-09-17 16:31:11]
mrożona jarzynka to jarzynki zarozone w torebce hehe. nie wiem czy wy sobie jaj nie robicie pytajac o takie cos .pozdrawiam
Magdziołek [2005-08-27 10:44:35]
Moi Drodzy.Jestem tu pierwszy raz.Pozdrawiam Was wszystkich.Mrożoną jarzynkę można kupić w każdym sklepie spożywczym.
Gemma [2005-08-20 10:40:08]
no wlasnie- co to jest mrozona jarzynka???
monoli [2005-08-19 15:50:48]
strasznie lubie takie dania
jausta [2005-08-16 13:32:04]
ludzie drodzy !! czy to wazne jczy to jest prawdziwe risotto czy podrabiane czy to wersja Polska czy podrabiana Wloska! jesli nie chcecie to nie gotujcie ! ale nie marudzcie tyle tylko podajcie swoj przepis!!!!!!!!
gosia [2005-08-14 17:41:22]
dzisiaj robilam risotto dodajac do ryzu piers kurczaka podsmazona z cebulką,groszek zielony ,vegetę i koniecznie curry palce lizać-każdy ma swój pyszny przepis na risotto(a może to się inaczej zwie-nieważne)
kasia p [2005-08-12 16:57:34]
Ale się czepiacie!!!Nie moze być risotto po polsku? W Wielkiej Brytanii jest kiełbasa krakowska i wcale nie smakuje jak nasza.Z powazniem.
Aga [2005-08-12 13:31:26]
Fakt, ten przepis to nie risotto tylko polski ryz z warzywami. włoskie risotto takie prawdziwe jest zupełnie inaczej przyżądzane niż pisze Dorota, ale nikt nie mówi, że jej przepis est niesmaczny! Jest tylko źle nazwany ;-)
Dorka [2005-08-09 14:19:48]
Hm, ja rowniez uwielbiam risotto, a przygotowuje jetak jak podala Kasia, i nie wyobrazam sobie podac mezowi ryz wymieszany z czymkolwiek mowiac ze to risotto. Moze dlatego, ze uwielbiam gotowac......
Holenderka [2005-07-06 11:40:22]
mieszkalem we Wloszech ponad 10 lat i wiem dokladnie co to jest risotto, dodaje ze wypowiedzi o zielonym groszku rybach i jakis wymyslonych specjalnych zabiegach zeby przygotowac dania wloskie to bzduryy... !!
nie wazne kto [2005-05-31 15:02:39]
pracuje w londynie w restauracji i u nas risotto podaje sie przewaznie z zielonym groszkiem lub z ryba
nimfi [2005-03-15 16:51:37]
Hmmm no tak zgadzam sie z paniami ktore podaly co to jest naprawde 'risotto'...Ja dodam tylko ze jak dodasz parmezan, 'blue cheese' ser lub jakikolwiek plesniowy i troche orzechow oraz czerwona cebulke - to nikt ci nigdy nie odmowi. Moj maz jest anglikiem i mnie nauczyl jak gotowac prawdziwe risotto - cos pieknego. Polska wersja jednak bardzo dobra i na polsa kieszen odpowiednia - wiec BRAWO!!
Beata Tick [2004-12-22 17:29:38]
No tak, ubawiło mnie to "risotto". A jeszcze bardziej ubawił mnie komentarz, że risotto to ryż z czymkolwiek. To jakaś bzdura. Risotto ma swoje zasady przygotowywania, tak jak je ma pilaw, czy paella. Każda z tych potraw to ryż z czymś, ale różnią się i to bardzo. Nie każda potrawa z ryżu to od razu risotto.
Mafalda [2004-05-04 09:41:37]
Z tych samych produktów robię ekspresową zapiekankę ryżową - wszystkie surowe składniki plus 1 szkl. wody i 1 szkl. mleka umieszczam w żaroodpornej misce i wkładam na 1/2 godziny do kuchenki mikrofalowej. Potem mieszam, dodaję 1/2 szkl. śmietanki i zapiekam jeszcze 5 minut. Moi znajomi bardzo to lubią.
Stefania [2004-04-14 15:00:29]
Rissotto wloskie robi sie z ryzu arborio oraz z wywaru (rosol, bulion) ktory lyzka po lyzce wlewa sie na gleboka patelnie na ktorej jest NIEUGOTOWANY ryz, uprzednio lekko podsmazony na oliwie z cebula. Dodatki moga byc rozne: mieso, owoce morza, warzywa itp itd, ale nie moze w rissotto zabraknac parmezanu!!! :-) Chetnie podam podstawowy przepis na wloskie rissotto. A swoja droga taki ryz "po polsku" jest rowniez bardzo smaczny, szybszy i latwiejszy do przyrzadzenia niz prawdziwe rissotto.
Kasia [2004-03-07 08:26:29]
Risotto to to nie jest, to fakt. To ryz po polsku wymieszany z czym sie ma. Sztuka robienia risotto nie ma z tym nic wspolnego!
wielbicielka risotto (prawdziwego) [2004-03-04 10:40:46]
Risotto to to nie jest, to fakt. To ryz po polsku wymieszany z czym sie ma. Sztuka robienia risotto nie ma z tym nic wspolnego!
wielbicielka risotto (prawdziweg [2004-03-04 10:40:46]
Niekoniecznie maggi, może być również przyprawa do zup - niektórzy używają tej nazwy dla określenia tego czarnego co się dodaje do zupy :). A może szanowny s.sybir poda mi definicje risotta? Bo wg mnie to ryż z czymkolwiek. Wystarczy zresztą poczytać inne przepisy na risotto. Dziękuje.
Dorota [2004-02-29 18:52:23]
risotto to to nie jest :( Maga? a co to takiego? Ja znam maggi, ale maga? moze magia? Taak, magia tego "risotto" pozostanie długo w mej pamięci. Z powazaniem. s.sybir
sybir [2004-02-28 16:43:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.