naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Magdalena08
Dodano: 23.08.2011
Odsłon dziennie: 9

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 ½ szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
25 dag margaryny Kasia
4 łyżki cukru
Polewa:
10-12 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Ponadto:
dżem porzeczkowy
40 dag rodzynek
ok. ¾ szklanki wódki

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero go przekroić – wtedy biszkopt się nie kruszy.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.

Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.

Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1400 6348
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mniam :) Też ciekawy pomysł, dziękuję na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-16 11:14:14]
ja rodzynki robię tak dzień wczesniej rodzynki zalewam wódką na drugi dzień odsączam i rozpuszczam 2 czekolady dodaję rodzynki mieszam i wykładam na ciasto a masę budyniowa robię białą i do połowy dodaję rozpuszczoną kawę
lampard [2012-05-16 09:59:40]
Rodzynki tylko dajemy na masę, na górę i potem zalewamy polewą. Ciasto jest pyszne, godne polecenia i najlepsze oczywiście na drugi dzień. Powodzenia Gabrysiu :)
Dorota [2011-12-16 09:40:18]
czy całe rodzynki tylko na górę? przepraszam ,ze tak dopytuje ale fajny przepis
gabrysia [2011-12-16 08:06:51]
a te rodzynki do masy czy na masę posypać?,dziękuję za odpowiedz
gabrysia [2011-12-16 08:05:34]
ciasto pycha tylko ja zamiast rodzynek daje wisnie drylowane polecam
kasia [2011-09-20 16:40:55]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl