Rodzynkowiec

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
3.846153846 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 ½ szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
25 dag margaryny Kasia
4 łyżki cukru
Polewa:
10-12 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Ponadto:
dżem porzeczkowy
40 dag rodzynek
ok. ¾ szklanki wódki

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero go przekroić – wtedy biszkopt się nie kruszy.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.

Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.

Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Mniam :) Też ciekawy pomysł, dziękuję na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-16 11:14:14]
Rodzynki tylko dajemy na masę, na górę i potem zalewamy polewą. Ciasto jest pyszne, godne polecenia i najlepsze oczywiście na drugi dzień. Powodzenia Gabrysiu :)
Dorota [2011-12-16 09:40:18]
czy całe rodzynki tylko na górę? przepraszam ,ze tak dopytuje ale fajny przepis
gabrysia [2011-12-16 08:06:51]
a te rodzynki do masy czy na masę posypać?,dziękuję za odpowiedz
gabrysia [2011-12-16 08:05:34]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.