Rodzynkowiec

4.8 stars based on 5 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 7

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 ½ szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
25 dag margaryny Kasia
4 łyżki cukru
Polewa:
10-12 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Ponadto:
dżem porzeczkowy
40 dag rodzynek
ok. ¾ szklanki wódki

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero go przekroić – wtedy biszkopt się nie kruszy.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.

Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.

Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
alkohole Andrzejki bakalie białko biszkopt Boże Narodzenie budyń ciasta cukier czekolada dżem jajko kakao krem mak mąka mąka pszenna margaryna mleko pieczenie poncz rodzynki słodkości Sylwester żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Mniam :) Też ciekawy pomysł, dziękuję na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-16 11:14:14]
ja rodzynki robię tak dzień wczesniej rodzynki zalewam wódką na drugi dzień odsączam i rozpuszczam 2 czekolady dodaję rodzynki mieszam i wykładam na ciasto a masę budyniowa robię białą i do połowy dodaję rozpuszczoną kawę
lampard [2012-05-16 09:59:40]
Rodzynki tylko dajemy na masę, na górę i potem zalewamy polewą. Ciasto jest pyszne, godne polecenia i najlepsze oczywiście na drugi dzień. Powodzenia Gabrysiu :)
Dorota [2011-12-16 09:40:18]
czy całe rodzynki tylko na górę? przepraszam ,ze tak dopytuje ale fajny przepis
gabrysia [2011-12-16 08:06:51]
a te rodzynki do masy czy na masę posypać?,dziękuję za odpowiedz
gabrysia [2011-12-16 08:05:34]
ciasto pycha tylko ja zamiast rodzynek daje wisnie drylowane polecam
kasia [2011-09-20 16:40:55]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>