Przepisy Extra

Roszponka z awokado i kiełkami rzodkiewki

Składniki:

Sałatka:
15 dag roszponki (1 opakowanie)
10 dag awokado (½ sztuki, waga bez pestki)
5 dag kiełków rzodkiewki
10 dag rzodkiewki (½ pęczka)
3 dag słonecznika
oregano
czosnek niedźwiedzi
sól prowansalska
pieprz kolorowy
Sos do sałatki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu naturalnego
kilka kropel octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Roszponkę opłukać i osuszyć. Awokado rozkroić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę opłukać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu i ostudzić.

Do miski przełożyć roszponkę, awokado, kiełki rzodkiewki, rzodkiewkę i słonecznik. Dodać szczyptę oregano, czosnku niedźwiedziego, soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać miód naturalny, kilka kropli octu balsamicznego i razem dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać.

Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla, jak również jako zdrowa - pełna witamin i minerałów surówka - dodatek do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.