Przepisy Extra

Rozgrzewająca zupa krem z serkami topionymi

Składniki:

2,5 litra wody
30 dag wędzonego boczku
2 liście laurowe
30 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag pietruszki
5 dag selera
5 dag imbiru
10 dag pora
30 dag serka topionego kremowego
3 ząbki czosnku
majeranek
ostra papryka w proszku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i wędzony boczek. Zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut). Następnie wyjąć boczek i liście laurowe. Serki topione pokroić w kostkę, dodać do zupy i wymieszać, aby ser się roztopił.

Garnek z zupą zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Następnie całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku, ostrej papryki w proszku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Boczek wędzony pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Razem wymieszać i podawać zupę na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4105263156 stars based on 19 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.