naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Jajko to jeden z symboli Świąt Wielkanocnych, tak więc wszystkie potrawy, które w przepisach mają jajka, są mile widziane w tym czasie na stole.

Chrzan - niektórzy twierdzą, że bez niego nie ma Wielkanocy... dlatego my, żeby o nim nie zapomnieć dodajemy go już do sałatki ;) A warto wiedzieć, że chrzan pobudza działanie soków trawiennych i ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm, dlatego nie bez powodu jest nazywany bombą witaminową i znalazł swoje miejsce na wielkanocnym stole :)

Jajka w połączeniu z wędliną, cebulką, czosnkiem, chrzanem, jogurtem oraz musztardą tworzą bardzo wyrazistą potrawę. Dobór składników jest bardzo dobry, wręcz idealny. Chrzan tutaj podnosi nutkę ostrości i dzięki temu nadaje jej charakteru. Czytaj więcej

Jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu, a w okresie przedświątecznym, kiedy zwykle brak czasu to niewątpliwie jej atut.

Ta apetyczna sałatka ma jeszcze jedną, istotną zaletę, można ją jeść w czasie stosowania diety wysokobiałkowej. Przepis na smaczny.pl jest sprawdzony, można go przygotowywać również na różne okazje w czasie całego roku. To sałatka na co dzień i od święta ;)

Smacznego!

Autor: Dorota
Dodano: 18.04.2011
Odsłon dziennie: 35

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

6 jajek
2 cebule (2 x 10 dag)
20 dag drobiowej szynki w plasterkach (np. filet pieczony z indyka)
1 kabanos drobiowy (10 dag)
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
3 łyżeczki chrzanu
sól morska
pieprz
rzeżucha

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć bez tłuszczu na złoty kolor. Szynkę i kabanosa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do zrumienionej cebuli dodać szynkę, kabanosa i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Ostudzoną cebulę z szynką przełożyć do miski. Następnie dodać jajka, jogurt naturalny, musztardę i chrzan. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu :)
Lenka [2012-04-06 19:20:48]
pychaa
mimi [2011-04-20 08:07:40]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl