Przepisy Extra

Sałatka jajeczna z kaparami i rzodkiewką

Kolejna smaczna sałatka, w której królują jajka, ale też pojawiają się inne smaczne składniki, jak: kapary, rzodkiewka, por i jabłuszko :)

Całość świetnie razem się komponuje i dobrze smakuje. Sałatka jest łatwa i szybka do przygotowania. Jest chrupiąca, ładnie wygląda, a kapary dodają jej wyjątkowego smaku. To taka sałatka na przywołanie wiosny ;)

Nie wychodzi jej zbyt dużo, dlatego jest podana w małej, zgrabnej misce. Pięknie prezentuje się na stole i "wciśnie się" nawet na bardzo "zapchany" stół. Czytaj więcej

Jest świetna na każdą imprezę, prywatkę, urodziny, czy imieniny. Idealnie nadaje się także na świąteczny stół - i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie :)

Zachęcam do poznania tego nowego smaku sałatki i życzę smacznego!

Składniki:

4 jajka
5 dag kaparów
3 rzodkiewki (główki)
1 dag pora (kawałek)
5 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, opłukać i pokroić w kostkę. Kapary osączyć z zalewy. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miski przełożyć jajka, kapary, rzodkiewki, por, jabłko i dodać majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół sałatkę udekorować piórkami zielonej cebulki.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.