Sałatka z kapustą i ogórkami na zimę

Dodane przez w dniu
12 odsłon dziennie
12 opinii | Wyraź opinię
2.997715404 stars based on 3064 reviews Przetwory

Składniki:

1 kg białej kapusty
1 kg ogórków ze skórką
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1/2 kg pomidorów
1/2 kg czerwonej papryki
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki octu 10%

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować. Ogórki wraz ze skórką i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, cukier, olej i ocet. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Gotować około 3 minut. Gorącą sałatkę nałożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 5 minut.

Składniki wystarczą na około 9 słoików po 500 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Nie, nie, marchewkę obieramy ze skórki. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 21:48:27]
Witam. Potwierdzam, sałatka pyszna, szybka w przygotowaniu. Polecam.
Małgorzata.P. [2012-08-04 06:31:17]
To cieszę się bardzo, że aż tak smakuje :) Serdecznie pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2011-08-03 10:30:07]
Bardzo pyszna :) MÓj moąż je aż mu się uszy trzensą :P mniamm mniam
kasia [2011-08-03 10:06:40]
Myślę, że można :)
Dorota [2011-07-12 15:44:25]
sałatka jest bardzo pyszna za rok zrobię z podwójnej porcji pozdrawiam
ula17.09.2009 [2009-09-17 10:35:56]
bardzo dobra sałatka, łatwa do zrobienia, ja też dałam ogórki szklarniowe
justhy [2008-10-19 18:53:50]
Zrobiłam, dobra wyszła. Jak na mój gust za delikatna. Następnym razem dodam pewnie trochę więcej octu.
agaM [2008-09-01 09:33:39]
Tak bez wody. Sałatka nie wyjdzie za sucha, bo sok będzie z pomidorów, z ogórków, no i olej jest. Podczas gotowania tego soku (wody) troszeczkę przybędzie.
Dorota [2008-08-08 11:43:48]
Bez wody,nie będzie za sucha?
Monika [2008-08-01 22:55:04]
Ja robiłam tę sałatkę 2 dni temu ze świeżych zbiorów mojej mamy ;) i wykorzystałam właśnie ogórki szklarniowe. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-24 14:35:14]
Trochę za póżno na taki przepis.Ogórków gruntowych już się nie kupi,a jeżeli są w sprzedaży to niestety drogie.Przecież szklarniowe się nie nadają.Przepis do wykorzystania chyba na przyszły sezon.
Beata [2007-10-24 14:25:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.