Przepisy Extra

Sałatka z kapusty pekińskiej na słodko

Składniki:

1 kg kapusty piekińskiej (1 średnia sztuka)
10 dag łuskanego słonecznika
10 dag suszonej żurawiny
1 puszka ananasa w syropie
20 dag szynki
sól
pieprz
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską, opłukać, osuszyć i pokroić. Łuskany słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską, słonecznik, żurawinę, ananasa i szynkę. Dodać szczyptę soli, pieprzu i całość razem wymieszać.

Do miseczki przełożyć oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę sarepską. Wszystko razem wymieszać i dodać do sałatki. Razem wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To zależy, kto co lubi lub co mamy pod ręką. Może być olej rzepakowy lub słonecznikowy. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-06 22:29:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.