Sałatka z ogórków

Dodane przez w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
2.758715596 stars based on 1090 reviews Przetwory

Składniki:

4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
20 dag marchewki
20 dag pietruszki z natką
20 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu
5 goździków
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki soli

Sposób wykonania:

Marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.

Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut i ........... do spiżarki.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
pycha sami spróbujcie
ela [2010-08-17 19:41:44]
Gwint słoika powinien być raczej zawsze suchy.
Dorota [2007-07-27 14:08:39]
Co będzie jeżeli od oleju będzie usmarowany słoik w miejscu gwintu, czy będzie trzymał?
Zenek [2007-07-27 13:47:23]
To jest jedyna sałatka z ogórków jaką znalazłem na tym forum... Znacie może przepis na sałatkę z ogórków, cebuli i papryki? To wszystko się kroi w kosteczkę... Ale nie wiem w jakich proporcjach. ???
Anzelm [2007-07-18 12:09:08]
woda musi być!!! bez wody są za ostre!!..sprawdziłam!!!!
Ryśka [2007-07-04 15:22:32]
Zalewy nie należy gotować, lecz wszystko na zimno wymieszać i odstawić na 24 godziny.
Dorota [2006-08-08 09:13:54]
Czy zalewę przed wymieszaniem z pokrojonymi warzywami trzeba zagotować czy wszystko tylko wymieszać "na zimno" i odstawić na 24 godz. ?
Aga [2006-08-08 09:08:17]
nie trzeba pasteryzowć tylko olej+cukier+ocet i przyprawy zagotować \"raz\"tzn.krótko, potem dosypać pietruszkę. Dołożyć ogórki i resztę ale bez odciśniętego soku z warzyw. Całość zamieszać i do słoików a potem odwrócić
Bożena C [2005-08-25 19:54:42]
Ludzie róbcie tą sałatkę bo jest naprawdę rewelacyjna.Robię bardzo podobną. Swietnie nadaje się do hamburgerów.
deka [2005-08-09 07:59:10]
Wody do tej zalewy nie potrzeba, gdyż po 24 godz. leżakowania ogórki na pewno puszczą dużo wody i to wystarczy ! Spróbuj ! Pozdrawiam.
jola [2005-08-02 19:16:40]
a gdzie woda ?
Doda [2005-07-29 18:54:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.