Przepisy Extra

Sałatka z ogórków szklarniowych w occie

Odmiany ogórków uprawianych w szklarniach można bardzo łatwo odróżnić od ogórków gruntowych. Są one zwykle długie i mają gładką powierzchnię, bez tzw. brodawek. Trudno natomiast określić, czy ogórki gruntowe różnią się jakoś zdecydowanie od ogórków szklarniowych pod względem smaku. Wg mnie, raczej nie.

Wszelkiego rodzaju sałatki ogórkowe to bardzo popularny w naszym kraju sposób na przedłużenie „sezonu ogórkowego”. Czytaj więcej

Ten sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków szklarniowych jest banalnie prosty. Składniki należy oczyścić i odpowiednio rozdrobnić, dodać przyprawy, umieścić w słoikach i pasteryzować. Gotowe!

Takie ogórki to doskonała przystawka do dań obiadowych. Zachęcam do jego przygotowania!

Składniki:

1 kg ogórków szklarniowych (długich, wężowych)
15 dag cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
3 łyżki octu 10%
2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Ogórki szklarniowe dokładnie umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć ogórki szklarniowe, cebulę i czosnek. Dodać cukier, ocet i sól. Wszystko razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie ponownie wymieszać i nakładać do słoików. Ucisnąć i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 2 słoiki po 700 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.