Przepisy Extra

Sałatka z roszponką i kurczakiem dla diabetyków

To zdrowa, kolorowa, chrupiąca, bez dodatku tłuszczu sałatka dla diabetyków, ale i nie tylko :) Śmiało mogą się nią zajadać osoby dbające o swoje zdrowie oraz osoby odchudzające się!

Wiadomo: podstawą diety diabetyka są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli dokładnie nasze składniki sałatki: roszponka, sałata lodowa, zielony ogórek, rzodkiewka, seler naciowy i cebula.

Przy jej wykonaniu nie ma nic trudnego do zrobienia, dlatego bardzo szybko się ją robi. Wystarczy kilka składników i mamy już pełną miskę zdrowych produktów do schrupania ;) Czytaj więcej

Sałatka jest idealna na śniadanie, kolację, a nawet na lekki obiad! Śmiało można ją serwować na różnego rodzaju przyjęcia, a także jako dodatek do potraw z grilla.

Zachęcam do wykonania tej sałatki i poznania jej smaku - smacznego!

Składniki:

10 dag roszponki (1 opakowanie)
kilka listków sałaty lodowej
25 dag filetu z kurczaka (1 pojedynczy filet)
ostra papryka w proszku
kurkuma
sól himalajska
pieprz ziołowy
5 łyżek wody
10 dag zielonego ogórka
1 pęczek rzodkiewki
5 dag selera naciowego
3 dag cebuli
1 pęczek młodych pokrzyw
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
słodka papryka w proszku
czosnek niedźwiedzi (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszony)
majeranek

Sposób wykonania:

Roszponkę i sałatę lodową opłukać, osuszyć, a liście sałaty dodatkowo porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli himalajskiej i ziołowego pieprzu. Położyć na małym ogniu, a gdy woda z mięsa wyparuje, lekko go podsmażyć (bez dodatku tłuszczu), a następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje, a kurczak będzie miękki. Na koniec zdjąć z ognia i ostudzić. Zielonego ogórka (w skórce), rzodkiewki, seler naciowy i obraną z łusek cebulę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Młode pokrzywy zerwać (najlepiej w rękawiczkach), opłukać, sparzyć wrzącą wodą, a następnie osączyć i pokroić (bez rękawiczek, bo już nie parzą).

Do dużej miski przełożyć roszponkę, sałatę lodową, kurczaka, zielonego ogórka, rzodkiewkę, seler naciowy, cebulę i pokrzywy. Dodać pestki dyni, sok z cytryny, olej oraz szczyptę słodkiej papryki w proszku, czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku solą himalajską i ziołowym pieprzem. Całość dokładnie razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.