Przepisy Extra

Sałatka z zielonej sałaty, szynki i marchewki

Duża miska zielonej sałatki z kolorowymi dodatkami. Sałatka jest szybka i łatwa do zrobienia, a w smaku przepyszna. Do tego jest chrupiąca, soczysta i pełna zdrowia!

Zawiera same korzystne dla naszego organizmu składniki: lodową sałatę, marchewkę, zielonego ogórka, por, koperek, sok z pomarańczy, olej z pestek winogron...

Wychodzi jej dużo, a cała miska sałatki ma zaledwie 300 kalorii. Jest zatem idealna dla osób odchudzających się! Można ją śmiało jeść, a nawet sięgnąć po małą dokładkę ;) Czytaj więcej

To sałatka idealna na śniadanie, kolację oraz obiad - jako super dodatek obiadowy. Dobrze komponuje się i smakuje z ziemniaczkami, ryżem, makaronem, a nawet z kaszą.

Jest świetna również jako lekka sałatka do grilla. Wtedy można do niej przygotować jeszcze sos czosnkowy - z kiełbaską, stekiem lub szaszłykiem będzie palce lizać ;)

Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Sałatka z zielonej sałaty, szynki i marchewki

Składniki:

½ sałaty lodowej
5 dag szynki (lub baleronu w plasterkach)
10 dag zielonego ogórka
3 dag marchwi (waga po obraniu)
2 dag pora
½ pęczka koperku
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
majeranek
sól ziołowa
pieprz cytrynowy

Sposób wykonania:

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę, opłukany ogórek (w skórce) i por pokroić w kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć sałatę lodową, szynkę, zielony ogórek, marchewkę, por i koperek. Dodać sok z pomarańczy, olej i rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1636363636 stars based on 11 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.