Przepisy Extra

Schab pieczony z ziołowo-serowym dodatkiem

To nietypowo wyglądający schab - z zieloną, ziołową nutką w sam raz na wielkanocny stół :)

Ten schab przyciąga wzrokiem - tego nie da się ukryć ;) Każdy sięga po kawałeczek, aby spróbować tego "cuda", a potem jeszcze po kolejny plasterek na dokładkę ;)

Ziołowo-serwoy wkład z czosnkowym aromatem wspaniale ożywia ten "suchy i nudny" schab. Czytaj więcej

Bardzo szybko się go przygotowuje. Na samym początku schab należy naciąć, potem przygotowujemy błyskawiczny ziołowy farsz, napełniamy nim rowki w schabie, obwiązujemy nitką, podsmażamy i na sam koniec zapiekamy w piekarniku. A jak pachnie w całym domu?? mmm... trzeba się koniecznie przekonań, i to jeszcze w Te Święta!

Schab pieczony z ziołowo-serowym dodatkiem

Składniki:

1 kg schabu
Ziołowo-serowy wkład:
1 ½ łyżeczki tymianku
1 ½ łyżeczki majeranku
1 ½ łyżeczki bazylii
1 ½ łyżeczki koperku (suszony)
1 ½ łyżeczki natki zielonej pietruszki (suszonej)
1 ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 ½ łyżeczki estragonu
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
otarta skórka z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
5 dag żółtego sera
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
Dodatkowo:
1 łyżka smalcu
15 dag cebuli (2 średnie)
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 szklanka wody

Sposób wykonania:

Schab opłukać, osuszyć i naciąć (wzdłuż mięsa zrobić 5 nacięć w równych odstępach, na głębokość około 3-4 cm).

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Następnie przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach.

Do miseczki przełożyć tymianek, majeranek, bazylię, koperek, natkę zielonej pietruszki, czosnek niedźwiedzi, estragon, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego oraz skórkę i sok z cytryny, żółty ser, olej i czosnek. Całość razem wymieszać, a następnie nakładać łyżeczką w nacięte miejsca schabu i na koniec cały schab obwiązać grubą nitką.

W rondlu rozgrzać smalec i przełożyć schab. Dodać obrane z łusek i przekrojone na połowę cebule oraz obrane z łusek ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wodę i zagotować. Na koniec w rękawicach cały rondel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec schab przez około 60 minut w temperaturze 175 °C. Pod koniec pieczenia warto zobaczyć czy woda za szybko nie wyparowała, jeśli tak to trzeba dolać trochę wrzącej wody.

Rondel wyciągnąć z piekarnia i pozostawić z lekko odkrytą pokrywką, aby schab w środku ostygł.

Zimny schab pokroić w plastry i podawać na stół jako zimna płyta lub jako aromatyczne mięsko na kanapki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Bardzo dobry przepis na schab, dzięki tym nacięciom i aromatycznych dodatkom, schab nie jest taki suchy - pyszności na świąteczny stół! :) POlecam
AnnaW. [2020-03-05 23:09:29]
Nie, można też na oleju - powodzenia :)
Dorota [2016-04-08 22:48:56]
A czy trzeba koniecznie piec ten schab na smalcu a nie na oleju?
Sandi [2016-04-08 14:00:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.