Przepisy Extra

Serniczek

Serniczek

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
75 dag sera białego
1/2 litra śmietany 30%
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
25 łyżeczek żelatyny
Ponadto:
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, gdy stężeje pokroić w kostkę.

Ser zmielić, dodać cukier i cukier waniliowy.

Śmietanę ubić, dodać do niej chłodną żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową i pokrojonymi galaretkami. Całość wyłożyć na upieczony już biszkopt.

Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Komentarze do przepisu:
ja dodałam tylko 7 łyżeczek żelatyny,ale to i tak było za dużo!!!!prawie mi się całe ciacho rozwaliło!!!!następnym razem zrobię wg.mnie i dodam jak zawsze 3 łyżeczki!!!!
Natalia3136 [2008-01-25 11:16:56]
sernik pychotka
karolcia [2007-12-07 09:33:54]
Chyba jakaś przesada z tą żelatyną
BEATA [2006-10-14 18:29:11]
zmniejszyłam ilosc zelatyny i serniczek wyszedł rewelacyjny znajomi wprosili sie na kolejna wizyte tak im smakowało
Beata-Lębork [2005-10-15 16:44:09]
Taka ilość żelatyny (50 g) ma zestalić tak dużą 'masę' (1 szklankę wody, 75 dag sera i 1/2 litra śmietany). Ja zrobiłam ten serniczek według podanych składników i żadna skała mi nie wyszła. Można zmniejszyć ilość żelatyny, ale wtedy istnieje ryzyko, że masa się nie zestali.
Dorota [2005-08-01 13:37:41]
no wlasnie gdzie taka ilosc żelatyny w stosunku do sera przeciez to skała wyjdzie a nie sernik połowa z tego to za dużo
dawid [2005-08-01 09:35:28]
Droga Doroto:)!Wspaniałe:)cała rodzinka sie zajadała...pozdrawiam Ciebie.Dziekuje ze Jestes...Oby tak dalej/czesc wierna czytelniczka
wierna czytelniczka [2004-12-04 07:35:09]
bardzo dobre super . natalia 03.11.2004
natalia patyk [2004-12-03 10:05:05]
25 łyżeczek żelatyny to 50 g, czyli całe opakowanie, a to dlatego bo ta żelatyna rozpuszczona w szklance wody ma spowodować, aby zgęstniało aż 75 dag sera i 1/2 litra śmietany 30% :)
Dorota [2004-07-02 12:46:54]
ponawiam pytanie odnośnie ilości żelatyny
Ania [2004-06-05 17:02:47]
Dlaczego aż taka ilość żelatyny?? Chyba zaistniała jakaś pomyłka
halinka [2004-05-31 13:39:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.