Sernik bez pieczenia

Dodane przez w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
3.079916969 stars based on 1927 reviews Ciasta i słodkości

Serniki to jedne z nielicznych wypieków cukierniczych, które można przygotować bez… pieczenia! Zamiast pieczenia ten sernik wymaga schłodzenia wlodówce.

Ciasto z serem bez pieczenia jest łatwe i szybkie w wykonaniu. W zasadzie można go wykonać z marszu, bez specjalnych przygotowań. Podstawowym składnikiem tego sernika na zimno jest serek homogenizowany oraz dodatkowo potrzebne będzie masło, jajka, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, biała czekolada, orzechy włoskie, cukier puder, cukier waniliowy, żelatyna i aromat rumowy... Czytaj więcej

Wymienione składniki po połączeniu tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ten sernik na zimno ładnie się prezentuje i przyciąga do siebie wzrok biesiadników, po czym szybko znika ze stołu. Polecamy!

Składniki:

Masa serowa:
4 serki waniliowe homogenizowane (4 X 15 dag)
25 dag masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
5 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat rumowy
Ponadto:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
ok. 6 łyżek mleka
ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Rodzynki zalać gorącą wodą dodać kilka kropel aromatu rumowego i zostawić na ok. 1 godzinę. Następnie osączyć je z wody. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo serki waniliowe, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę posmarować olejem. Orzechy włoskie drobno pokroić i obsypać nimi boki tortownicy. Następnie masę serową wyłożyć do tortownicy. Każdą czekoladę rozpuścić osobno z ok. 3 łyżkami mleka i polać nimi sernik. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Czytaj także:
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że serniczek tak Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 12:27:14]
Bardzo smaczny serniczek. Dodatkowo dodałam do niego dwa ubite białka i troszkę soku z cytryny- wyszedł niezwykle lekki i puszysty. Pycha. Polecam
Aneczka [2010-02-26 13:00:52]
super przepis polecam gitttttt
BULI [2007-04-05 15:56:41]
hmmmmmmm pyszne nibo w gembie
bożena [2007-01-10 17:18:54]
Bardzo pyszny serniczek.Dzięki.
Madzia [2006-12-04 21:03:47]
A po co ta żelatyna. Ja robię z serków waniliowych i zalewam galaretką, taką juz lekko tężejącą.
dorka [2006-07-06 18:28:03]
Ja zamiast skórki pomarańczowej dodaje pokrojone mandarynki,pomarańcze lub truskawki.Ale do przepisu dodaję wtedy 1łyżkę żelatyny więcej. Serniczek wyśmienicie ochładza podniebienie w upalne dni.Pyyyycha!!!!!
Ancia [2006-05-16 09:09:02]
nie dawałam skórki pomarańczowej bo nie lubię.Pyszne ciasto
golden [2006-04-29 12:42:33]
Dore, ale lepsze byłoby na twarogu, nie na serkach, tj pascha.........bo jest troche gumowaty......ale w smaku bardzo dobry :)
Amazonka [2006-04-27 12:44:42]
Przepyszny serniczek :) Ja zrobiłam z dwóch łyżek cukru pudru,bo wolę mniej słodkie i zamiast czekolady mlecznej,sama zrobiłam polewę czekoladową.Pycha :)Polecam każdemu.Dziś robiłam i już prawie całe zjedzone!!!!
słoneczko [2006-04-23 21:43:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.