Przepisy Extra

Sernik bez twarogu

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
25 dag margaryny Palma
2 łyżki oleju
1 łyżka rumu
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao do ciast
Masa bez twarogu:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 duże śmietany 18% (2 x 400 ml)
1 budyń śmietankowy bez cukru

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać żółtka, margarynę, olej, rum, cukier, proszek do pieczenia i kakao do ciast. Wszystko razem posiekać nożem, wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać śmietanę, wsypać budyń śmietankowy w proszku i wymieszać łyżką.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę kruchego kakaowego ciasta. Na niego wylać masę bez twarogu i na górę zetrzeć pozostałą część kruchego kakaowego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Uwaga! Po upieczeniu należy zostawić ciasto w piekarniku przez 2 godziny, i przez ten czas nie wolno otwierać piekarnika.

Smacznego.

Dodane przez Dorunia w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Aha, czyli masa jest wtedy wyższa, też dobry pomysł. Skorzystam z porady przy następnym wypieku dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-15 15:51:46]
Dziękuję również i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2012-06-02 14:20:23]
Np. spirytus lub przegotowaną zimną wodę z kilkoma kroplami aromatu do ciast np. rumowego lub arakowego - powodzenia :)
Dorota [2012-06-01 21:38:21]
Kwaśna :)
Dorota [2012-06-01 18:33:02]
Budyń tradycyjny (na 0,5 litra mleka).
Dorota [2012-05-08 10:22:27]
jaki duży ma to być budyń ?
lidka [2012-04-27 22:10:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.