Przepisy Extra

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Składniki:

Ciasto:
4 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 łyżki miodu sztucznego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (2 x 16 g)
4 jajka
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe
Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 °C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.

Całość udekorować białą polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Dodane przez Madosia77 w dniu
106 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
:) aaa też by Pani dała radę :) Udanego serniczka życzę :)
Dorota [2014-04-17 11:21:40]
Ślicznie dziękuje. Cóż ja bym bez Pani zrobiła ?.... .
Kasia O [2014-04-15 23:14:59]
Hmm... w takim wypadku trzeba dodać więcej tłuszczu, aby składniki się skleiły - mam nadzieję, że wszystko będzie ok :)
Dorota [2014-04-15 21:29:03]
Pięknie dziękuje . Jestem w trakcie wyrabiania ciasta i mam problem z połączeniem składników- bliżej kruszonka niż jednolita bryła wiec gdzie przyczyna pomocy!!! A może tak ma być?
Kasia O [2014-04-15 17:51:28]
Twarogu Piątnica (półtłustego). Powodzenia i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-15 15:14:37]
Pani Dorotko, proszę mi dokładnie podać jakiego Pani używa tu sera. dziękuję i życzę Radosnych Swiąt.
Kasia O [2014-04-15 08:07:07]
Można - powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2013-12-20 13:20:23]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2013-03-07 15:58:46]
sernik bardzo smaczny polecam :)
Ania [2013-03-07 15:47:02]
To super bardzo się cieszę :)
Dorota [2012-12-29 20:37:30]
To bardzo się cieszę, że serniczek smakował. Pozdrawiam całą rodzinkę :)
Dorota [2012-01-05 19:24:08]
pychotka..wszystkim smakuje..j moje dzieci nie lubiały serników a tego sie domagają..pozdrawiam
avon76 [2011-12-18 08:08:40]
Można, mam nadzieję, że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-08-11 14:10:49]
Czy ten sernik można zrobić z ricottą? Właściwie to nie powinnam pytac, bo juz go zrobilam i czekam az sie schlodzi, wyszedl bardzo gęsty wiec nie powinien pływać, na wierzch polałam białą czekoladę, do masy serowej dodałam troche żelatyny
em [2010-07-30 22:24:06]
Pyszny sernik!!! Polecam wszystkim:) p.s cukier WANILINOWY a nie cukier waniliowy, spójrzcie na opakowanie i dokladnie przeczytajcie ;)
OLA [2010-03-27 14:54:31]
jesli mieszkasz w uk to mozesz z powoDzeniem zastosowac ser z ASDY o nazwie FULL FAT SOFT CHEESE,WLASNIE Z TAKIEGO ROBIE I JEST OK,WSZYSTKIE SERNIKI MOZESZ NA NIM ROBIC. pOZDRAWIAM
maja [2010-02-24 15:22:13]
Tak, można spróbować zrobić sernik z takim serkiem, powodzenia :)
Dorota [2010-01-11 17:52:50]
Nie mieszkam w Polsce, czy jako sera moge uzyc creaam cheese, np. Philadelphia?
rode [2010-01-09 02:06:44]
Ja potrzebuję przepisu na sernik gotowany w formie z przykrywą i wodzie, czy ktoś ma przepis?
iwona [2009-07-26 00:03:18]
Ciacho wyśmienite,zrobiłam z półtorej porcji na bardzo dużą blaszkę,wyszło rewelacyjne i szybko znikało
aga30 [2009-04-15 17:02:34]
jest to sernik mojego dzieciństwa, mama robiła go w kształcie tortu, nigdy nie została nawet okruszynka, moj nigdy nie jest taki dobry jak mamy,chociaż też nigdy nic nie zostaje.
asia [2009-03-19 19:57:00]
Do sera dodaję same żółtka bez białek
irena [2009-03-04 14:46:31]
Robię ten sernik od 1974 roku.Kiedyś chciałam ,żeby szybciej wystył ,jeszcze ciepły wstawiłam do lodówki .Placki pozostały twarde.Radzę żeby stygnięcie sernika pozostawić w temp.pokojowej ,potem wstawić do lodówki.Smacznego
Irena [2009-03-04 14:44:37]
Mieszkam poza Polska ,robie ser z pasteryzowanego siadlego mleka.Ten przepis jest wspanialy.Sernik -niebo w buzi!!!
maggan [2009-02-05 17:06:52]
tego sernika nie robiłam,ale mam inny przeis na sernik gotowany w garnku z pokrywa,zanużonym w więkrzym garnku z wodą też przykrytym.Jest to sernik wiedeńskibez pieczenia ciast.Ja robię go z sera w kubełeczku 1kg.
elbaba [2009-01-16 10:03:27]
Tak, postępujemy zgodnie z przepisem, tylko takiego sera już nie mielimy.
Dorota [2008-12-22 22:53:06]
mam pytanie czy gotową mase twarogowa w wiaderku tez trzeba gotowac???
angii [2008-12-22 18:48:27]
poprostu super palce lizac wszyscy sie na impresce zachwycali
teresa [2008-11-21 08:47:34]
Wiem, że ze zwykłego mleka robi sie cukierki krówki: 1/2 litra mleka należy gotować z 2 szklankami cukru, można dodać też 2 opakowaniu cukru waniliowego. Masę należy gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Tę masę wylewa się do płaskiego naczynia wysmarowanego masłem. I gdy masa wystygnie kroi się ją na małe kosteczki. Do tej masy można też dodać więcej mleka, wtedy ta masa nie wyjdzie taka twarda i można ją wylać na ciasto.
Dorota [2008-06-24 00:01:30]
Dorotko, a czy moglabys mi powiedziec jak zrobic toffi, ale nie z mleka skondensowanego, tylko z takiego zwykłego?
Niezapominajka [2008-05-27 19:22:24]
Z serkiem homogenizowanym nie robiłam i nie wiem jakby się zachowywał podczas gotowania, nie wiem może by się zważył. Polecam jednak zrobić ze zwykłym serem. Powodzenia ;)
Dorota [2008-05-16 15:18:38]
Czy do tego sernika mozna zamiast zwyklego sera dodac serek homogenizowany, np. Waniliowy. Pytam, bo nie wiem czy taki nadaje sie do gotowania?
Niezapominajka [2008-05-16 09:26:18]
Ciasto wyszło przepyszne, wszyscy byli zachwyceni:-) tym bardziej, że jestem początkującą "kucharką":) dla lepszego efektu zrobiłam masę z 1,5 kg sera, a na koniec polałam czekoladową polewą własnej roboty+posypka kokosowa:) pyszności...:-)
Natalia [2008-05-05 21:17:04]
ciacho wyszło super, tym bardziej, ze jadłam je kiedyś kupione w sklepie i smakowało identycznie :)
ania [2008-03-27 23:57:24]
jeszce nie zrobiłam ale jadłam i wiem ze dobre;)
Matrta [2007-07-15 20:56:29]
sernik gotowany robię już od lat ,zawsze wszystkim smakował. Robie też wersie szybką masę serową wykłada się na herbatniki lub okrągłe biszkopty.To samo ciasto a za każdym razem inne
Iwona [2007-05-18 22:05:39]
maja siostra zrobiła te ciasto na święta i było poprostu przepyszne! cała rodzina nim się zachwycała!Polecam
justynka [2007-04-20 16:59:42]
hmmmmm.....może być :-}
Marta [2007-04-20 13:54:43]
Bardzo fajny przepis miód prawdziwy jest lepszy nadaje zapachu i koloru:)
Anka! [2007-04-18 15:03:43]
Ważne jest, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę, wtedy po dodaniu miękkiego masła do ciasta, na pewno nie wyjdzie takie twarde, a jeżeli wyjdzie twarde to należy dodać jeszcze masła. Po upieczeniu tych placków, są one rzeczywiście twarde ale to jest efekt miodu - placki z miodem są po upieczeniu zawsze twarde. Upieczone placki należy przełożyć gorącą masą serową, a gdy masa serowa ostygnie, ciasto należy włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie placki zmiękną, a całe ciasto "przegryzie się" i będzie miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-04-10 13:59:05]
Ciekawe kto napisał tyle pozytywnych komentarzy,ciasto jest twarde i trudne do rozprowadzenia na blasze.W połączeniu z serem nie daje takiego wyśmienitego smaku jak piszecie ponieważ słabo mięknie i jest suche.Wydaje mi się,że ktoś sklecił ten przepis z innych ciast.np.miodownik.Ciekawe kto pisze te komentarze chyba osoba która zamieściła ten przepis.
Jola [2007-04-09 18:51:57]
Polecam po pierwsze ubic jajka przed dodaniem ich do masy serowej oraz dodac aromat olejek migdałowy cały , naprawde dodaje smaku . Najleprzy jest dnia następnego . Polecam
marion96 [2007-03-31 19:25:04]
Sernik super.Zrobilam na swieta ale zaraz po swietach rodzinka sobie zazyczyla ponownie.Pycha.
krysia49 [2007-02-28 17:23:31]
Ja nie jestem najlepsza w wypiekach ale ten sernik wyszedl jak marzenie po prostu palce lizac.Osobiscie proponuje dodac do gotujacego sie sera rodzynkipolecam Sabina
SABINA Z CZELADZI [2007-02-06 21:30:43]
ciasto jest przepyszne zwlaszcza na drugi dzień, kiedy nawilgną.
aniab [2007-01-30 16:34:42]
bardzo cieawy przepis na ciasto
paula [2007-01-28 15:28:01]
bardzo dobre ja mam taki przepis tylko zamiast masy sreowej robie mase z kaszki manny ciasto ma swój urok na swieta pychtka
beata [2007-01-18 19:58:09]
Ciasto wyszło rewelacyjnie, smakowało jeszcze lepiej!!! Polecam.
Ninac [2007-01-10 11:58:52]
Już zrobiłam i jest świetne. Bałam sie czy masa bedzie gęsta ale wyszła super! A najbardziej mi sie podoba to że idzie mało masła, bo nie lubie takich tłustych mas... a ta jest mniam mniam:)
andzia [2006-12-24 14:13:34]
Ciasto jest PYSZNE!!!!Teraz zagości na moim stole świątecznym.
Ania23 [2006-12-22 11:05:59]
przepis poprostu rewelacja!!:-)
justyna [2006-12-15 20:32:12]
Ciasto robiłam juz trzy razy i za każdym razem wychodzi super. Zawsze robię 2-3 dni wczesniej. Jest tak mięciutkie że samo rozpływa się w ustach. A co do masy to normalna serowa dosłodzona wg gustu więc nie wiem co tu mogło nie wyjśc Ci Anno.
katarzyna [2006-12-07 15:43:52]
Ciasto wyszło mi bardzo sliczne. Niestety masa jest niezbyt smaczna i nie ma ochotnika by ktos to zjadł...
anna [2006-12-05 20:44:32]
PRZEPIS REWELKA.POLECAM WSZYSTKIM.
HANKA135 [2006-12-03 11:50:44]
Ja dodałam miodu prawdziwego. Cisto przepyszne zwłąszacza po dówch dniach od wypieku.
Aneta.W. [2006-12-01 09:58:59]
Można dodać miód prawdziwy. Udanego wypieku ;)
Dorota [2006-11-29 16:42:50]
czy można dodać zamiast miodu sztucznego miod prawdziwy.
zuza [2006-11-29 16:39:36]
ten sernik jest wysmienity i faktycznie njalepiej smakuje na drugi dzien.Robiłam go wczoraj a dzisiaj pozostało juz po nim tylko miłe wpomnienie:)Prosty i pyszny.
aga [2006-11-26 20:42:58]
ten sernik jest wysmienity i faktycznie njalepiej smakuje na drugi dzien.Robiłam go wczoraj a dzisiaj pozostało juz po nim tylko miłe wpomnienie:)Prosty i pyszny.
aga [2006-11-26 20:41:24]
sernik jest naprawdę rewelacyjny, problem w tym, że teraz muszę go piec wszystkim koleżankom mamy:(
ewa [2006-11-16 20:41:07]
czy do gotowej masy serowej ze sklepu należy dodawać jeszcze te jajka?
miriam38 [2006-11-10 14:10:51]
Wczoraj upiekłam ten sernik i jest tak pyszny, że juz niewiele zostało ;] Dopiero debiutuje w kuchni (mam niewiele lat jak na kucharke-15), jednak według tego przepisu wszystko wyszło wyśmienicie. Pozdrawiam.
Monika [2006-11-05 14:35:23]
Dla mnie Bomba!!! Kupiłam gotowy biszkopt i ser już zmielony, dałam tylko jeden cukier waniliowy. Od siebie żeby nie było że jestem leniwa (ha ha ha) dodałam łyżkę soku z cytryny i wrzuciłam kupioną skórkę pomarańczową. Sama zjadłam 1/4 ciasta za pierwszym podejściem. Sernik jest pyszny, tani, prosty i wyszedł mi za pierwszym razem ( a to się żadko zdarza;)))
Agata - Szczecin [2006-10-14 19:24:52]
jest pyszny,ja robilam na spodach biszkoptowych,a do sera dodalam adwokatu,pycha!!polecam wszystkim
luiza [2006-09-14 22:28:34]
ciasto bardzo dobre, a jeśli dodamy mniej cukru zarówno do ciasta jak i sera, smakuje wówczas nawet tym co nie przepadają za "słodkościami".Ja tak zrobiłam i poszło jak burza.
eli [2006-08-30 16:22:25]
Wczoraj pieklam sernik i calosc wyszla bardzo "mokra" - co moglam zrobic zle? Zaznaczam ze do ciasta dalam miod prawdziwy - czy to moglo miec jakis wplyw? Pozdrawiam.
Krysia :) [2006-08-14 18:47:50]
Ten serniczek jest ekstra:) serniki piekę od dawna, ale nie spotkałam sie jeszcze z taką wersją. miałam też obawy czy proporcje są dokładne, ale wszystko wyszło genialnie:) to ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Bardzo dziękuję za przepis, polecam i pozdrawiam :)
Żulcia [2006-06-02 23:31:11]
Sernik Gotowany jest bardzo dobry! moja znajoma poprosiła mnie bym upiekła go na Pierwszą Komunię jej syna! Ciekawe czy gościom ędzie smakować, ale na pewno tak! :) polecam go wszystkim, bo nadaje sie na każdą okazję :P POZDRAWIAM:P:P
Katarzynka [2006-05-06 16:23:20]
Oczywiście, zamiast przygotowywać tutaj masę serową, można użyć gotowy już twaróg śmietankowy, będzie szybciej ;)
Dorota [2006-04-14 16:15:27]
mam pytanie, czy zamiast sera mogę użyć twaróg smietankowy, gotowy do sernika?
anulka [2006-04-13 15:20:44]
Zamiast piec placki można zastosować zwykłe herbatnki ,a do sera dodać drobno pokrojone brzoskwinie z puszki. Też wyjdzie pyszny sernik. Wypróbowałam.
Kama, 10.04.2006 [2006-04-10 12:09:52]
Mimo moich piętnastu lat ciasto wyszło mi znakomicie;P Pyszne jest;) A tatuś uwielbia gotowany serniczek...
KaSiuNiA [2006-04-01 13:36:23]
placek jest super..nie mogliśmy się nim najeść i już jest zamówienie na nastepny..pozdrawiam autorkę przepisu..
dana [2006-03-31 18:39:25]
Właśnie upiekłam ten sernik i jest naprawdę bardzo dobry :) moje dzieci poprostu się nim zajadaja :) proszą abym jeszcze upiekła :) polecam do spóbowania!
Katarzyna [2006-02-20 18:06:54]
Można dodać jeden budyń, ale drugi należy zastąpić mąką (tj. ok. 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i ok. 2 łyżkami mąki pszennej), aby masa się nie rozpłynęła. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-26 08:12:56]
a czy nie wystarczy dodać tylko jedeń budyń?? bo nie chcę żeby wyszła z tego masa serowo-budyniow
aga [2006-01-25 19:01:40]
ciasto jest super polecam proste do zrobienia
basia [2006-01-17 18:52:48]
Na pweno spróbuję.Wszystkie ciasteczka z przepisów zamieszczonych na tej stronie wychodzą rewelacyjnie.Dzięki za super przepisy.
Maria [2006-01-16 11:22:53]
SUPER,bardzo pyszne ciasto- polecam kazdemu!!!
Len [2006-01-09 12:33:43]
Ciasto bardzo pyszne-polecam...
Joanna [2006-01-02 15:47:28]
Pieklam na Swieta jest pycha,probowalam juz duzo przepisow z tej strony i wszystko mi wyszlo.Goraco polecam.Pa.
Iwonicz [2005-12-27 16:48:12]
Proszę się nie bać, podczas gotowania nic złego nie powinno się stać z tym serem. Należy go gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sernik na pewno wyjdzie super. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-22 20:45:53]
Nigdy nie gotowalam sera, czy nic sie znim nie stanie, np nie wyjdzie mi z tego zolty ser:-) Przeciez on bedzie sypki to nie przypali mi sie?
Kacha [2005-12-22 17:18:02]
Podpowiedź dla leniuszków.... Zastosowłem ta masę na gotowe blaty /krążki/ tortowe, które można kupić prawie w kazdym sklepie, Wyszedł torcik /blat+masa+blat+masa/ a na wieszch zastosowałem ananasy z puszki i galaretka agrestowa. TORT WYTRZYMAŁ NAPÓR GOŚCI PRZEZ 15 MINUT !!!
wujek Onufry [2005-12-13 10:05:31]
bardzo dobre ciasteczko dziekuje wam za wsparcie poprzez zwalczanie ogromnej nudy gdyz ofiarowywujecie piene i smaczniutkie ptrzepisy..... naprawde dziekuje
ciocia Marysia [2005-12-10 18:38:19]
bardzo pyszne polecam każdemu!!!
Karolina [2005-12-09 21:17:53]
Tak, ciasto raczej musi być z sodą. Przy takim kruchym cieście, z którego ma wyjść kilka placków, zawsze w składnikach występują w parze miód i soda. Nie wiem czy można ją zastąpić, a jak można to nie wiem czym - może proszkiem do pieczenia, ale nie wiem, sama tego nie sprawdzałam. Może ktoś z Forumowiczów coś poradzi ... :)
Dorota [2005-12-06 14:17:42]
Zrobiłam to ciasto. Jest po prostu świetne, zniknęło w mgnieniu oka. Mąż był zachwycony. To już drugie ciasto które przepis mam z internetu. Ja jeszcze wierzch ciasta pomazałam polewą ale nie całe i delikatnie posypałam kokosem.
KATARZYNA [2005-12-06 11:07:14]
Czy to ciasto musi byc z sodą?
Ewa [2005-12-04 02:28:08]
Zrobię ten sernik na święta. Myślę, że bedzie wszystkim smakował. Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich
krystyna z Karlina [2005-12-03 21:47:08]
Do masy serowej potrzebne są budynie z cukrem.
Dorota [2005-11-30 12:46:36]
mam pytanie czy do tego są budynie potrzebne z cukrem czy bezcukrowe ?
Basieńka [2005-11-30 12:05:10]
Ciasto jest bardzo pyszne, upiekłam je na imieniny i zniknęło bardzo szybko. Do sera dodałam kilka kropel olejku pomarańczowego - rewelacja! Polecam!
Katarzyna [2005-11-28 19:10:16]
Właśnie zrobiłam na swoje imieniny , goście zachwyceni ciasto bardzo dobre .dzięki za przepis
wiewióra [2005-11-28 08:36:11]
To ciasto jest bardzo proste do zrobienia jest też bardzo dobre Pozdrawiam
Emilka [ 26.11.2005] [2005-11-26 18:43:02]
Ten ser nadaje się tagże do innych ciast również ucieranych-wiem z własnego doświadczenia bo dużo piekę.
Dorota[25.11.2005 12:07] [2005-11-25 12:07:43]
Ciasto bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu Dzięki za przepis!
Inka [2005-11-18 12:55:44]
ten sernik króluje w mojej rodzinie już od wielu lat i rzeczywiście znika w tempie expresowym! z lenistwa robię więcej ciasta (min. 2 porce) i albo piekę od razu więcej placków (mogą poleżeć), albo trzymam w zamrażalce. pyszna jest też wariacja z dwoma plackami przełożonymi nieco mniejszą ilością sera, ale za to z bakaliami. polecam!!
babaJaga [2005-11-16 13:17:14]
Polecam zrobić ciasto bez miodu jest lepsze. Robiłam i jest super.
Basia [2005-11-15 11:50:05]
ciasto super,zycze smacznego.....
gabi [2005-11-11 20:40:40]
To ciasto jest super!!!! Zrobiłam je na swoje imieniny, od tej pory moja tesciowa narszcie patrzy na mnie ludzkim okiem
Andzia [2005-11-10 18:59:06]
Ciasta nie robiłam, zrobię. Wygląda smacznie:) Mam pytanie: czy to ciasto jest "mokre" ?? Pozfdrawiam
Magda12 [2005-11-10 16:05:53]
te same placki przelozyc kremem z gotowana manna pychadana
dana [2005-11-08 21:18:09]
Przepis interesujacy i spróbuje upiec to ciasto,ale napewno dodam prawdziwy miód.Ciasto ma być przede wszystkim zdrowe,a nie tylko tanie!!
kristiana [2005-11-03 11:49:29]
Jak ja sie ciesze,że ten przepis zamieściłaś. Miałam taki sam, ale gdzieś go wsadziłam, a " już chodzi za mną " :-). Pozdrawiam
editek33 [2005-11-02 12:05:07]
Przepis przydał się -wyśmienity.Ja osobiście dałam 1,5 kg sera i nie doczekał się drugiego dnia. Polecam Beata
Beata [2005-11-02 10:18:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.