Sernik gotowany przekładany herbatnikami

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
3.622641509 stars based on 53 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
1/2 szklanki cukru
12,5 dag margaryny Kasia
3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (z cukrem)
1 szklanka rodzynek (ok. 15 dag)
aromat pomarańczowy
Dodatkowo:
herbatniki ok. 85 dag (żeby wystarczyły na 4 warstwy)
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:

Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, margaryną, żółtkami i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać.

Rodzynki zalać wrzącą wodą. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (można to przygotować wcześniej, żeby nie czekać). Następnie rodzynki osączyć i dodać do masy serowej.

Masę serową przełożyć do garnka i zagotować. Do mleka dodać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilkę pogotować cały czas mieszając.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć warstwę herbatników (wyjdzie około 26 sztuk) wylać 1/3 część gorącej masy serowej, wyłożyć warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej, warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej i warstwę herbatników. Odstawić do ostudzenia.

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na herbatniki. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuje :)
Dorota [2014-02-13 10:27:11]
Pyszny sernik. Konsystencja była idealna i nie rozumiem dlaczego ser się komuś zważył. Polecam:-)
gunia [2014-02-12 14:09:15]
Ślicznie dziękuję :) Cieszę się, że wszystko fajnie się udało i że serniczek Wam smakował :)
Dorota [2013-04-05 14:13:09]
Tak do ziemnego, a potem gotuje się razem z masą serową, powodzenia :)
Dorota [2011-12-23 13:49:49]
12,5 dag to pół kostki (1/2 z 25 dag margaryny).
Dorota [2011-12-17 19:09:01]
Polecam, bo jest pyszny :)
Dorota [2011-12-12 10:45:39]
Sernik udał się i wszystkim smakował . Zrobiłam tylko z trzech warstw herbatników ponieważ bałam się że wyjdzie zbyt suchy. Polecam
Bogusia [2011-11-16 22:17:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.