Sernik gotowany przekładany herbatnikami

4.923076923 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
12,5 dag margaryny Kasia
5 jajek
¾ szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (z cukrem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka rodzynek (ok. 15 dag)
aromat pomarańczowy
Dodatkowo:
herbatniki ok. 85 dag (żeby wystarczyły na 4 warstwy)
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:

Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, margaryną, żółtkami i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać.

Rodzynki zalać wrzącą wodą. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (można to przygotować wcześniej, żeby nie czekać). Następnie rodzynki osączyć i dodać do masy serowej.

Masę serową przełożyć do garnka i zagotować. Do mleka dodać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilkę pogotować cały czas mieszając.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć warstwę herbatników (wyjdzie około 26 sztuk) wylać 1/3 część gorącej masy serowej, wyłożyć warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej, warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej i warstwę herbatników. Odstawić do ostudzenia.

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na herbatniki. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki aromat bakalie białko budyń budyń śmietankowy ciasta cukier galaretka herbatniki krem mąka margaryna Mikołajki mleko rodzynki ser ser biały serniki słodkości Sylwester Walentynki Wielkanoc Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuje :)
Dorota [2014-02-13 10:27:11]
Pyszny sernik. Konsystencja była idealna i nie rozumiem dlaczego ser się komuś zważył. Polecam:-)
gunia [2014-02-12 14:09:15]
Ślicznie dziękuję :) Cieszę się, że wszystko fajnie się udało i że serniczek Wam smakował :)
Dorota [2013-04-05 14:13:09]
Sernik REWELACJA! Robiłam na święta i wszystkim smakował. Dałam herbatniki maślane wyszło super. Będę robiła na pewno jeszcze nie raz! Polecam
katee [2013-04-05 13:29:58]
Zrobilam ten sernik na święta i niestety raczej jestem rozczarowana.Jest mało wyczuwalna masa serowa,a za dużo czuje się herbatników.Może przez to jest trochę za suchy.Teraz żałuję że nie zrobilam tylko 2 warstw ciasrek to byłoby więcej masy.
gucia581 [2012-04-09 10:46:06]
sernik ten robie od dobrych kilku lat jest pyszny, jedna dobra rada mase serowa gotujemy w garnku w kapieli wodnej na parze wtedy napewno sie nie zwarzy
renia [2012-02-14 20:19:15]
Sernik wyszedł okropny. Ser się zważył podaczas gotowania, herbatniki namiękły za szybko i podczas krojenia się rozwalał. Nie polecam!!!
Kasia [2012-01-11 08:20:56]
Tak do ziemnego, a potem gotuje się razem z masą serową, powodzenia :)
Dorota [2011-12-23 13:49:49]
to do zimnego mleka wsypuje się budyń i mąkę?
ania [2011-12-23 13:24:17]
12,5 dag to pół kostki (1/2 z 25 dag margaryny).
Dorota [2011-12-17 19:09:01]
Ile to jest 12,5 dkg margaryny ?
Karolina [2011-12-17 17:41:40]
Polecam, bo jest pyszny :)
Dorota [2011-12-12 10:45:39]
Ja mam zamiar zrobic ten sernik na święta . Myślę , ze bedzie pyszny ... zreszta po komentarzach można wywnioskować , że jest bardzo dobry . :)
Cukiereczek :) [2011-12-11 12:32:49]
Sernik udał się i wszystkim smakował . Zrobiłam tylko z trzech warstw herbatników ponieważ bałam się że wyjdzie zbyt suchy. Polecam
Bogusia [2011-11-16 22:17:12]
Ciasto trochę zmieniłam...zrobiłam 3 warstwy zamiast 4 i polałam polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi. Wszyscy się zajadali.
iga833 [2011-10-14 14:01:48]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>