Sernik kapłański

2.922779922 stars based on 518 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 6

Składniki:

Ciasto:
3 żółtka
30 dag cukru
30 dag masła
50 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
10 dag masła
7 jaj
3 białka
1 szklanka cukru
1 ½ kg sera białego
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
bakalie
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Z każdej części ciasta uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Miękkie masło, jajka i białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać zmielony ser, budyń śmietankowy w proszku, cukier waniliowy i dowolne bakalie.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wysmarować tłuszczem. Prosto na formę zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto. Na to ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.

Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko Boże Narodzenie budyń budyń śmietankowy ciasta cukier cukier waniliowy jajko krem mak mąka mąka krupczatka masło pieczenie ser ser biały serniki słodkości Wielkanoc Wigilia żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuje pięknie i cieszę się bardzo, że ten serniczek tak Wam zasmakował :) Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt! :)
Dorota [2014-12-23 02:23:35]
Obowiązkowy sernik na Boże Narodzenie! Pyszny, pyszny i jeszcze raz pyszny!!
doriK [2014-12-22 19:54:00]
Dziękuję pięknie :) Tak myślę, że może lepiej będzie ubijać je osobno, najpierw żółtka z cukrem, a białka ubić, dodać na końcu i potem krótko i delikatnie razem wymieszać, bo mówią jak się te białka długo miesza, to potem sernik siada, powodzenia :)
Dorota [2013-12-12 13:12:38]
Pani Dorotko, mam jeszcze jedno pytanie czy całe jajka ubić z cukrem czy osobno żółtka i białka i te dodać na końcu?. życzę Pani i całej Rodzinie samych radości na Święta.
Kasia O [2013-12-12 13:03:37]
Kiedyś korzystałam z gotowego serka w wiadereczku, ale teraz kupuję ser w kostkach i przecisakm 3 razy przez praskę. Różne kupuję te twarogi, ale zazwyczaj są one półtłuste np. Piątnica, Mlekpol, Mlekovita. Udanego serniczka życzę Pani Kasiu i słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2013-12-12 11:54:09]
Pani Dorotko, a jakiego producenta używa pani sera, tłustego, półtłutego,w kostkach czy wiaderku?. serdecznie pozdrawiam.
Kasia O [2013-12-12 11:11:03]
Z sodą oczyszczoną kruchego ciasta jeszcze nie robiłam wiec nie wiem, ale wiem że do kruchego ciasta dodają też drożdże, więc sodę może też można ;) 3 szklanki mąki to akurat 500 gram, a 1 i 1/4 szklanki cukru to 300 gram. Serniczek wychodzi bardzo dobry, jest mięciutki - polecam na Święta :)
Dorota [2013-12-12 09:10:45]
czy jest puszysty i nie twardy????
arleta [2013-12-11 19:45:25]
nie mam wagi!! ile to jest szklanek: -50dag mąki krupczatki -30dag cukru ???
agnes [2013-12-11 19:44:23]
czy zamiast proszku do pieczenia można dać 2 łyżeczki sody???
ann [2013-12-11 19:32:56]
ten sernik jest naprawdę dobry nazywają go różnie ja nam pod nazwą \"opolski\" Jak stwierdziła moja szwagierka zawsze się udaje Fakt
owieczka [2012-08-03 09:57:42]
Najszybciej znikający placek w moim domu...mąż i teść co niedzielę pytają o ten sernik!Jest pyszny...ja robię spód też kakaowy. Polecam wszystkim...mam ten przepis od dawna jest sprawdzony
pati [2012-02-28 12:46:49]
To jest ciasto ucierane, więc najlepiej je ucierać :) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-15 17:55:32]
Ciasto się uciera czy mogę je zagnieść na stolnicy najpierw wysypując mąkę i dodając pozostałe produkty?
Mariola [2012-01-13 17:34:16]
Sernik latwy w wykonaniu i calkiem dobry. Robilam dzis pierwszy raz i napewno jeszcze zrobie. Pozdrawiam :)
Magda25 [2011-12-02 13:42:33]
Sernik faktycznie bardzo smaczny, nawet z mniejszą ilością jajek;-)
Aneczka [2011-11-16 17:35:47]
wypróbowałam i POLECAM!!!niebo w gę...;):):)pychotka!
Iwona [2011-02-12 15:54:29]
Tak, do masy serowej potrzebujemy 7 całych jajek i 3 białka, natomiast do ciasto tylko 3 żółtka. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-23 09:52:22]
Mam pytanie w masie serowej podane jest 7 jaj i 3 żółtka. Te 7 jaj - mają one być całe?
Beata [2010-12-21 14:25:32]
jest boski:) dziękuję:)
Janicka [2010-08-19 21:30:59]
Może być też margaryna, powodzenia :)
Dorota [2010-08-19 10:14:33]
a czy zamiast masła może być margaryna do pieczenia????
Janicka [2010-08-18 11:56:33]
serniczek wyszedł rewelacyjny....Polecam
iwona [2010-07-30 18:42:02]
dobry serniczek maniam maniam
DJMatsO [2010-05-05 08:15:15]
Biały zmielony ser. Powodzenia :)
Dorota [2010-04-21 11:35:27]
A jaki ser powinien być ? bo nie jest sprecyzowane czy biały czy zmielony biały ? a może shomogenizowany ?
jjj [2010-04-20 20:04:08]
Dziękuję :)
Dorota [2010-03-05 20:23:16]
Pychotka,polecam!
Dona [2010-03-01 21:03:10]
Rodzynki, morele, orzechy włoskie.
Dorota [2010-01-04 19:21:05]
polecam każdemu jest po prostu boski :-)
Sylwii [2009-12-26 16:41:09]
A jakie bakalie będą do tego najlesze?
Ewelcia [2009-12-19 12:09:35]
polecam każdemu ten sernik jest rewelacyjny - dziękuję za przepis :-)
Sylwii [2009-12-13 08:13:32]
Sernik rewelacyjny. Polecam. Piekłam ten sernik już 3 razy i zawsze znika natychmiast.
Agnieszka1975 [2009-08-27 14:26:45]
piekłam ten sernik wczoraj,i muszę przyznać że nie jest za rewelacyjny,da się zjeść ale piekłam już lepsze.Pozdrawiam
elcia1701 [2009-06-11 17:22:34]
zupełnie zapomniałam o tym serniku jadłam go ostatnio jakieś 10 lat temu lub więcej ale smak ten sam
kaśka [2009-05-07 11:00:15]
Piekę ten sernik od dawna wedle takiego samego przepisu. Serniczek zawsze się udaje, jest bardzo dobry.
Jola [2009-04-14 14:01:13]
Na 1/2 litra mleka, powodzenia :)
Dorota [2009-04-07 23:08:02]
jakiego użyć budyniu na 3/4 czy na 1/2 litra mleka?
Kasia O [2009-04-07 07:17:20]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>