Sernik na biszkopcie

Dodane przez w dniu
17 odsłon dziennie
16 opinii | Wyraź opinię
3.644444444 stars based on 45 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt: wg ina12
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera białego (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ok. 30 dag)
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.

Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, ¾ masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.

Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

7262
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za miłe komentarze i gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2016-01-12 10:04:28]
To super, bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-10-10 18:07:47]
Nie zgadzam się. Biszkopt jest jak każdy inny, zawsze wychodzi, a ja jeszcze nigdy nie miałam zakalca z biszkoptu, a poza tym jak masa serowa jest kwaśna (widocznie ten ser był kwaśny), to trzeba dodać więcej cukru, mój ser nie był kwaśny. Przepisów na sernik jest wiele, i jak dla mnie każdy jest pyszny! Pozdrawiam :)
Dorota [2013-08-06 11:43:07]
To bardzo się cieszę :) Życzę kolejnych udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-05 08:16:12]
ciasto super wszystkim smakowalo,a tesciowa chce zebym jej upiekla polecam.
Bozena [2012-07-04 16:31:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Tak można ten krem użyć do tortu, wychodzi go dużo, więc na duży tort wystarczy, powodzenia :)
Dorota [2012-07-03 14:21:28]
Co mam powiedzieć, rewelacja, bardzo dobry. Wszyscy byli zachwyceni, pozdrawiam
mariolek8 [2012-02-18 22:08:08]
WoW! Ciekawa zmiana, gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 11:35:43]
Proszę :) Cieszę się, że sernik smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 10:36:26]
To cieszę się, że sernik smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-06 22:11:20]
super ciacho szybko i prosto ale jednak zrobilam biszkopt po mojemu bo ten z przepisu mi nie wyszedł po za tym MNIAM MNIAM ;)
cleo [2011-09-06 10:21:35]
warte wypróbowania lekkie i smaczne. polecam
Dominika [2011-05-06 20:29:09]
Bardzo dobre ciasto ja do masy dodałam mandarynki z puszki super!!!
meg [2011-04-26 14:08:00]
Bardzo serdecznie dziękuję :):):) Wesołych Świąt !!!
anna [2011-04-17 14:53:57]
Już poprawiłam, przepraszam. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-04-17 12:59:13]
Ciasto chcę zrobić na Święta i nie bardzo wiem ile ma być tej śmietany :)
anna [2011-04-17 10:43:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.