naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Jolcia
Dodano: 15.04.2011
Odsłon dziennie: 15

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt: wg ina12
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera białego (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ok. 30 dag)
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.

Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, ¾ masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.

Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1405 6355
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-10-10 18:07:47]
ciasto bardzo dobre, robiłam i wszystkim smakowało
Gosia [2013-10-08 21:54:57]
Nie zgadzam się. Biszkopt jest jak każdy inny, zawsze wychodzi, a ja jeszcze nigdy nie miałam zakalca z biszkoptu, a poza tym jak masa serowa jest kwaśna (widocznie ten ser był kwaśny), to trzeba dodać więcej cukru, mój ser nie był kwaśny. Przepisów na sernik jest wiele, i jak dla mnie każdy jest pyszny! Pozdrawiam :)
Dorota [2013-08-06 11:43:07]
no chyba nie piszecie o tym ciastku ponieważ: po pierwsze: zamiast biszkoptu zrobił się zakalec, po drugie: ciasto jest strasznie kwaśne nawet po dodaniu 4 łyżek cukru pudru i po trzecie: podobno jest to sernik, a wcale nie smakuje jak sernik. Generalnie nie polecam!!
Monika [2013-08-03 20:36:52]
To bardzo się cieszę :) Życzę kolejnych udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-05 08:16:12]
ciasto super wszystkim smakowalo,a tesciowa chce zebym jej upiekla polecam.
Bozena [2012-07-04 16:31:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Tak można ten krem użyć do tortu, wychodzi go dużo, więc na duży tort wystarczy, powodzenia :)
Dorota [2012-07-03 14:21:28]
CIASTO SUPER !!! ZASTANAWIAM SIĘ CZY TYM KREMEM MOŻNA BY BYŁO PRZEŁOŻYĆ TORT ZAMIAST BITEJ ŚMIETANY LUB INNY KREMEM PONIEWAŻ MÓJ MĄŻ NIE CIERPI JEJ MÓWI ŻE TO MYDŁO
GOŚĆ [2012-07-03 13:55:51]
Co mam powiedzieć, rewelacja, bardzo dobry. Wszyscy byli zachwyceni, pozdrawiam
mariolek8 [2012-02-18 22:08:08]
WoW! Ciekawa zmiana, gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 11:35:43]
ciasto rewelacyjne troche je zmienilam bo u mnie nie lubia kokosu dzem brzoskwiniowy zalalam galaretka brzozkwiniowa i wyszlo super ,jak z najlepszej cukierni
marzena [2012-02-17 11:28:03]
Proszę :) Cieszę się, że sernik smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 10:36:26]
Pyszności, pyszności. Dziękuję !!!
Joanna [2012-02-16 22:09:42]
To cieszę się, że sernik smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-06 22:11:20]
super ciacho szybko i prosto ale jednak zrobilam biszkopt po mojemu bo ten z przepisu mi nie wyszedł po za tym MNIAM MNIAM ;)
cleo [2011-09-06 10:21:35]
Przepyszne, polecam, mniam mniam
Asiulka [2011-08-12 16:25:18]
Niebo w gębie
Gosia [2011-07-21 14:53:30]
Ten przepis znam pod nazwą Wenus.Snieżka jest tam zastąpiona ubitą 30% śmietaną .Polecam tę zmianę.
nona [2011-05-16 19:37:48]
warte wypróbowania lekkie i smaczne. polecam
Dominika [2011-05-06 20:29:09]
super ciasto , siedzialam przez siwieta i tylko to ciasto , ekstra przepis
moss4 [2011-04-28 22:39:16]
Bardzo dobre ciasto ja do masy dodałam mandarynki z puszki super!!!
meg [2011-04-26 14:08:00]
Robiłam ,mi nie smakuje ,czuć samą śnieżke
````` [2011-04-24 10:35:12]
Świetny przepis,jutro piekę. Wesołych Świąt!
wami5 [2011-04-20 13:46:17]
Bardzo serdecznie dziękuję :):):) Wesołych Świąt !!!
anna [2011-04-17 14:53:57]
Już poprawiłam, przepraszam. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-04-17 12:59:13]
Ciasto chcę zrobić na Święta i nie bardzo wiem ile ma być tej śmietany :)
anna [2011-04-17 10:43:51]
Ja również robiłam nie raz, jest bardzo smaczny i dlatego polecam
Halina [2011-04-15 22:25:41]
bardzo pyszny robiłam
adela [2011-04-15 19:19:23]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl