Sernik na biszkopcie

Dodane przez w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
3.888888888 stars based on 36 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt: wg ina12
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera białego (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ok. 30 dag)
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.

Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, ¾ masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.

Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za miłe komentarze i gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2016-01-12 10:04:28]
To super, bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-10-10 18:07:47]
Nie zgadzam się. Biszkopt jest jak każdy inny, zawsze wychodzi, a ja jeszcze nigdy nie miałam zakalca z biszkoptu, a poza tym jak masa serowa jest kwaśna (widocznie ten ser był kwaśny), to trzeba dodać więcej cukru, mój ser nie był kwaśny. Przepisów na sernik jest wiele, i jak dla mnie każdy jest pyszny! Pozdrawiam :)
Dorota [2013-08-06 11:43:07]
To bardzo się cieszę :) Życzę kolejnych udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-05 08:16:12]
ciasto super wszystkim smakowalo,a tesciowa chce zebym jej upiekla polecam.
Bozena [2012-07-04 16:31:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Tak można ten krem użyć do tortu, wychodzi go dużo, więc na duży tort wystarczy, powodzenia :)
Dorota [2012-07-03 14:21:28]
Co mam powiedzieć, rewelacja, bardzo dobry. Wszyscy byli zachwyceni, pozdrawiam
mariolek8 [2012-02-18 22:08:08]
WoW! Ciekawa zmiana, gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 11:35:43]
Proszę :) Cieszę się, że sernik smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 10:36:26]
To cieszę się, że sernik smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-06 22:11:20]
super ciacho szybko i prosto ale jednak zrobilam biszkopt po mojemu bo ten z przepisu mi nie wyszedł po za tym MNIAM MNIAM ;)
cleo [2011-09-06 10:21:35]
warte wypróbowania lekkie i smaczne. polecam
Dominika [2011-05-06 20:29:09]
Bardzo dobre ciasto ja do masy dodałam mandarynki z puszki super!!!
meg [2011-04-26 14:08:00]
Bardzo serdecznie dziękuję :):):) Wesołych Świąt !!!
anna [2011-04-17 14:53:57]
Już poprawiłam, przepraszam. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-04-17 12:59:13]
Ciasto chcę zrobić na Święta i nie bardzo wiem ile ma być tej śmietany :)
anna [2011-04-17 10:43:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.