naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Jolcia
Dodano: 15.04.2011
Odsłon dziennie: 20

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt: wg ina12
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera białego (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ok. 30 dag)
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w ½ litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.

Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, ¾ masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.

Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6469 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-10-10 18:07:47]
ciasto bardzo dobre, robiłam i wszystkim smakowało
Gosia [2013-10-08 21:54:57]
Nie zgadzam się. Biszkopt jest jak każdy inny, zawsze wychodzi, a ja jeszcze nigdy nie miałam zakalca z biszkoptu, a poza tym jak masa serowa jest kwaśna (widocznie ten ser był kwaśny), to trzeba dodać więcej cukru, mój ser nie był kwaśny. Przepisów na sernik jest wiele, i jak dla mnie każdy jest pyszny! Pozdrawiam :)
Dorota [2013-08-06 11:43:07]
no chyba nie piszecie o tym ciastku ponieważ: po pierwsze: zamiast biszkoptu zrobił się zakalec, po drugie: ciasto jest strasznie kwaśne nawet po dodaniu 4 łyżek cukru pudru i po trzecie: podobno jest to sernik, a wcale nie smakuje jak sernik. Generalnie nie polecam!!
Monika [2013-08-03 20:36:52]
To bardzo się cieszę :) Życzę kolejnych udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-05 08:16:12]
ciasto super wszystkim smakowalo,a tesciowa chce zebym jej upiekla polecam.
Bozena [2012-07-04 16:31:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Tak można ten krem użyć do tortu, wychodzi go dużo, więc na duży tort wystarczy, powodzenia :)
Dorota [2012-07-03 14:21:28]
CIASTO SUPER !!! ZASTANAWIAM SIĘ CZY TYM KREMEM MOŻNA BY BYŁO PRZEŁOŻYĆ TORT ZAMIAST BITEJ ŚMIETANY LUB INNY KREMEM PONIEWAŻ MÓJ MĄŻ NIE CIERPI JEJ MÓWI ŻE TO MYDŁO
GOŚĆ [2012-07-03 13:55:51]
Co mam powiedzieć, rewelacja, bardzo dobry. Wszyscy byli zachwyceni, pozdrawiam
mariolek8 [2012-02-18 22:08:08]
WoW! Ciekawa zmiana, gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 11:35:43]
ciasto rewelacyjne troche je zmienilam bo u mnie nie lubia kokosu dzem brzoskwiniowy zalalam galaretka brzozkwiniowa i wyszlo super ,jak z najlepszej cukierni
marzena [2012-02-17 11:28:03]
Proszę :) Cieszę się, że sernik smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 10:36:26]
Pyszności, pyszności. Dziękuję !!!
Joanna [2012-02-16 22:09:42]
To cieszę się, że sernik smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-06 22:11:20]
super ciacho szybko i prosto ale jednak zrobilam biszkopt po mojemu bo ten z przepisu mi nie wyszedł po za tym MNIAM MNIAM ;)
cleo [2011-09-06 10:21:35]
Przepyszne, polecam, mniam mniam
Asiulka [2011-08-12 16:25:18]
Niebo w gębie
Gosia [2011-07-21 14:53:30]
Ten przepis znam pod nazwą Wenus.Snieżka jest tam zastąpiona ubitą 30% śmietaną .Polecam tę zmianę.
nona [2011-05-16 19:37:48]
warte wypróbowania lekkie i smaczne. polecam
Dominika [2011-05-06 20:29:09]
super ciasto , siedzialam przez siwieta i tylko to ciasto , ekstra przepis
moss4 [2011-04-28 22:39:16]
Bardzo dobre ciasto ja do masy dodałam mandarynki z puszki super!!!
meg [2011-04-26 14:08:00]
Robiłam ,mi nie smakuje ,czuć samą śnieżke
````` [2011-04-24 10:35:12]
Świetny przepis,jutro piekę. Wesołych Świąt!
wami5 [2011-04-20 13:46:17]
Bardzo serdecznie dziękuję :):):) Wesołych Świąt !!!
anna [2011-04-17 14:53:57]
Już poprawiłam, przepraszam. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-04-17 12:59:13]
Ciasto chcę zrobić na Święta i nie bardzo wiem ile ma być tej śmietany :)
anna [2011-04-17 10:43:51]
Ja również robiłam nie raz, jest bardzo smaczny i dlatego polecam
Halina [2011-04-15 22:25:41]
bardzo pyszny robiłam
adela [2011-04-15 19:19:23]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl