naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa:
½ kg sera białego
½ kostki margaryny
2 łyżki żelatyny
3 jajka
½ szklanki cukru pudru
aromat arakowy
2 galaretki truskawkowe
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Białka ubić, dodać cukier puder, nadal ubijając dodać żółtka. Pod koniec ubijania dodać roztopioną, ale letnią margarynę, tężejącą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklance gorącej wody, zmielony ser, aromat i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty lub na herbatniki.

Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 4 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jeśli chodzi o masę serową, to tak, powodzenia :)
Dorota [2011-12-18 14:45:49]
czy jeśli robię masę z 1kg sera to muszę dać wszystkie składniki x2
niko [2011-12-18 14:22:31]
Jeśli chodzi o sernik na zimno, zwykle kupowałam gotowce w proszku - ale bardzo się cieszę że postanowiłam sama zrobić taki senik jest o niebo lepszy, przepis rewelacyjny!!!!
Iwa [2008-07-14 12:32:25]
bardzo dobra masa serowa:D polecam
kingusia [2008-05-26 15:12:58]
bardzo dobr nawet to ja zrobiłam z wiekszą ilością galaretki
natalia [2008-01-23 14:29:16]
BARDZO PYSZNY
BASKA [2007-02-07 18:03:38]
Witaj Wiolu ;) cieszę się, że ciasta się Ci się udają i smakują. Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-11-17 23:07:28]
Kochana Dorotko twoimi przepisami zaraziła mnie moja siostra z początku nie chcialam wierzyc ze takie je masz wymienite ale powiem tak:zaczęłam piec i bardzo mi sie to spodobało bo twój przepis za kazdym razem wychodzi i jest oszałamiająco pyyyyszny!!!!
Wiolka [2006-11-13 15:08:37]
Tak, zwykły ser można zastąpić serkiem homogenizowanym. Życzę powodzenia :)
Dorota [2006-09-20 22:54:12]
czy można zamiast takie zwykłego sera dodać serek homogenizowany waniliowy?
Kaja [2006-09-20 19:42:33]
Ciasto wyśmienite!!!
Edyta [2006-09-05 12:51:12]
maprawde ten przepis jest wyśmienity i prosty w przygotowaniu ,a ciasto samo rospuszcza sie w ustach
Małgorzata z grudziodza [2006-04-14 19:05:33]
Pyccchhha!Poprostu moja rodzinka padła na kolana![nic nie zostało dla mnie!!!!!!!!!!]
justyna [2005-11-02 17:14:01]
Dziękuję za dobre słowa i cieszę się, że moje przepisy smakują :), a co do biszkoptu, to może przyczyną jest to, że jest on za szybko wyciągany z pieca, a tak w ogóle to biszkopty po upieczeniu zawsze minimalnie 'siadają', ale na pewno nie do tego stopnia że powstaje zakalec. Pozdrawiam.
Dorota [2005-09-05 09:30:12]
Droga Dorotko!! TWOJE PRZEPISY SĄ NAPRAWDE ŚWIETNE . MAM JEDNO PYTANKO ..BISZKOPT W PIECU JEST SUPER ALE JAK GO WYCIĄGNE TO MI OPADA. PROSZE O RADE. Z GÓRY DZIEKUJE
IRENA [2005-09-02 14:28:20]
a nie za dużo margaryny?
ewe [2005-07-30 18:45:44]
super ciasto.bardzo smaczne.polecam
drutaz [2005-06-18 15:49:29]
twoje przepisy Dorotko są po prostu wystrzałowe ciasta smakują rewelacyjnie nie wszystkim się podobają ale każdy ma prawo do swojego zdania dla mnie nic dodać nic ująć naprawdę pyszne!!!!!!!!!!polecam
mała [2005-06-15 22:08:21]
No, jak ktoś ma takie życzenie, to nie musi piec biszkoptu, wystarczą herbatniki lub biszkopty rozłożone na spodzie brytfanki.
Dorota [2005-03-03 20:54:13]
170° to jest zimno ?
Akagi [2005-03-03 11:31:17]
jest bardzo pyszne
kala [2004-10-20 19:11:51]
niesamowity smak.Kuszący aromat.Musisz go skosztować
ANIA [2004-09-26 09:11:21]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl