Sernik Snickers

4.8 stars based on 20 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
aromat pomarańczowy
10 dag rodzynek
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, jajko, masło i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać miękką margarynę. Gdy powstanie jednolita masa, dodawać po trochu twaróg, mąkę ziemniaczaną, mąką pszenną i aromat pomarańczowy. Na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie z aromatem pomarańczowym) i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Na jeszcze ciepły sernik wyłożyć ciepły karmel, a na nim wyłożyć pokrojone orzechy włoskie. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego należy wcześniej ugotować. Puszkę należy włożyć do dużego garnka z wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 godziny. Puszka ma być cały czas zakryta wodą.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat bakalie ciasta cukier jajko krem mak mąka mąka pszenna margaryna masło mleko mleko skondensowane orzechy pieczenie rodzynki ser ser biały serniki słodkości Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Dorota [2014-12-15 23:04:16]
najlepszy z najlepszych!
truskawkowaviki [2014-12-15 15:54:30]
Dziękuję! Cieszę się, że serniczek aż tak zasmakował. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-05 17:25:04]
Rewelacyjny sernik.Jadłam różne ale ten pycha.Od teraz tylko ten będe piekla. SUPER!
Justyna [2012-11-03 19:53:40]
Dziękuję, cieszę się że sernik się udał i że smakował :)
Dorota [2012-08-31 21:27:20]
Bardzo dobry sernik! Trochę go zmodyfikowałam - dodałam ¾ szklanki cukru pudru do masy serowej, pozostałą cześć do ubitych białek. Ciasto wyszło bardzo puszyste :) i nie jest za słodkie :) Dziękuję!
Kasia [2012-08-30 10:33:21]
Gratuluję udanego wypieku, pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-08 10:14:50]
Mój pierwszy sernik i jest pycha.
Oliwka [2012-05-05 21:10:55]
DZIĘKUJĘ :) I bardzo się cieszę, że sernik się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-11 15:18:28]
serniczek zrobiłam na święta, wszystkim smakował...bardzo smaczny i wcale nie za słodki..jak dla mnie mógłby być bardziej słodki... kolejne ciasto które mi wyszło z twoich przepisów, SUPER pozdrawiam
KATE [2012-04-09 18:06:37]
Jak będzie krótko przechowywany, to może stać w temperaturze pokojowej (np. na szafce w kuchni) :)
Dorota [2012-01-05 14:25:23]
a czy ten sernik musi byc w lodowce???
aga [2011-12-21 17:35:18]
Sernik jest bardzo smaczny i wcale nie za słodki, pomimo tej masy krówkowej. Naprawdę polecam!
Aneczka [2011-10-19 13:43:52]
sernik bardzo dobry!!!
aga [2011-04-23 09:26:08]
Tę polewę na sernik można też zrobić z cukierków (kruchych krówek) i masła. Oto przpeis: 20 dag masła rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki (30 dag). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa, co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem. Ciepłą masę rozsmarować na upieczonym serniku. A z samego skondensowanego słodzonego mleka można zrobić malibu, napój alkoholowy (przepis jest na naszym forum). Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-18 12:12:03]
Można, tylko taką gotową masę krówkową warto włożyć do gorącej wody na kilka minut, aby potem łatwiej się rozsmarowała. Udanego i smacznego sernika życzę :)
Dorota [2011-04-18 10:01:32]
Dorotko czy zamiast mleka skondensowanego mozna dac gotowa mase krówkową ze sklepu???
aga [2011-04-17 19:29:35]
Mam pytanie,co moge zrobic innego z mlekiem skondensowanym zamiast gotowanie go w puszce w wodzie.Mieszkam w Canada i tu na kazda puszka jest napisane NIE GOTOWAC!
yvonne [2011-04-16 03:12:46]
Bardzo dobre ciasto smakowalo calej rodzince,dziekuje za przepis i pozdrawiam autora!!polecam....
Sabina [2011-02-23 21:14:52]
sernik jest rewelacyjny i nietrudny w wykonaniu :)Przepis po domowej imprezce był rozchwytywany przez gości
emka-foremka [2011-02-14 22:27:23]
Pieczemy z termoobiegiem lub bez, to zależy jak piecze nas piekarnik, musimy sami zdecydować. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:20:57]
Proszę się nie bać sernik nie jest za słodki, ale jeśli ktoś nie lubi słodkich ciasto można dodać mniej cukru do masy serowej. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:16:16]
Czy ten serniczek nie jest za slodki, mleko skondensowane słodkie idzie?
aga1003 [2010-12-19 13:03:26]
Czy to ciasto trzeba piec w 180C w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
ania [2010-12-15 15:57:58]
przepyszny sernik oczywiscie przepis poszedł dalej :)prosze o wiecej takich smakołyków, pozdrawiam
fabia [2010-12-07 14:05:55]
To bardzo się cieszę i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2010-12-06 09:54:45]
Ja również zrobiłam sernik snickers na urodziny mojej córki i wyszedł pyszny :)
Iza [2010-12-04 19:33:08]
Gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2010-11-24 11:44:46]
bardzo dobry własnie go robiłam udał sie
beata [2010-11-24 10:13:21]
To bardzo się cieszę i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin życzę :)
Dorota [2010-11-23 17:20:01]
Upiekłam ten sernik na swoje urodziny i zaniosłam go do pracy.Wszyscy się nim zajadali.Pychotka!!!
Justyna [2010-11-23 13:47:37]
To mleko skondensowane ma być słodzone, i jeśli chcemy z niego uzyskać karmel, to trzeba go gotować 3 godziny (bo tyle czasu potrzeba, żeby z mleka zrobił się karmel). Ale można też kupić gotową masę krówkową i wtedy jej się nie gotuje, tylko otwiera puszkę i wykłada masę na ciasto.
Dorota [2010-11-22 12:50:31]
To mleko skondensowane ma być słodzone czy nie? I dlaczego trzeba gotować je 3 godziny? pozdrawiam
Iza [2010-11-22 12:34:31]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>