naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: viola32
Dodano: 18.11.2010
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
aromat pomarańczowy
10 dag rodzynek
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, jajko, masło i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać miękką margarynę. Gdy powstanie jednolita masa, dodawać po trochu twaróg, mąkę ziemniaczaną, mąką pszenną i aromat pomarańczowy. Na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie z aromatem pomarańczowym) i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Na jeszcze ciepły sernik wyłożyć ciepły karmel, a na nim wyłożyć pokrojone orzechy włoskie. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego należy wcześniej ugotować. Puszkę należy włożyć do dużego garnka z wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 godziny. Puszka ma być cały czas zakryta wodą.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6426 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję! Cieszę się, że serniczek aż tak zasmakował. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-05 17:25:04]
Rewelacyjny sernik.Jadłam różne ale ten pycha.Od teraz tylko ten będe piekla. SUPER!
Justyna [2012-11-03 19:53:40]
Dziękuję, cieszę się że sernik się udał i że smakował :)
Dorota [2012-08-31 21:27:20]
Bardzo dobry sernik! Trochę go zmodyfikowałam - dodałam ¾ szklanki cukru pudru do masy serowej, pozostałą cześć do ubitych białek. Ciasto wyszło bardzo puszyste :) i nie jest za słodkie :) Dziękuję!
Kasia [2012-08-30 10:33:21]
Gratuluję udanego wypieku, pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-08 10:14:50]
Mój pierwszy sernik i jest pycha.
Oliwka [2012-05-05 21:10:55]
DZIĘKUJĘ :) I bardzo się cieszę, że sernik się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-11 15:18:28]
serniczek zrobiłam na święta, wszystkim smakował...bardzo smaczny i wcale nie za słodki..jak dla mnie mógłby być bardziej słodki... kolejne ciasto które mi wyszło z twoich przepisów, SUPER pozdrawiam
KATE [2012-04-09 18:06:37]
Jak będzie krótko przechowywany, to może stać w temperaturze pokojowej (np. na szafce w kuchni) :)
Dorota [2012-01-05 14:25:23]
a czy ten sernik musi byc w lodowce???
aga [2011-12-21 17:35:18]
Sernik jest bardzo smaczny i wcale nie za słodki, pomimo tej masy krówkowej. Naprawdę polecam!
Aneczka [2011-10-19 13:43:52]
sernik bardzo dobry!!!
aga [2011-04-23 09:26:08]
Tę polewę na sernik można też zrobić z cukierków (kruchych krówek) i masła. Oto przpeis: 20 dag masła rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki (30 dag). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa, co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem. Ciepłą masę rozsmarować na upieczonym serniku. A z samego skondensowanego słodzonego mleka można zrobić malibu, napój alkoholowy (przepis jest na naszym forum). Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-18 12:12:03]
Można, tylko taką gotową masę krówkową warto włożyć do gorącej wody na kilka minut, aby potem łatwiej się rozsmarowała. Udanego i smacznego sernika życzę :)
Dorota [2011-04-18 10:01:32]
Dorotko czy zamiast mleka skondensowanego mozna dac gotowa mase krówkową ze sklepu???
aga [2011-04-17 19:29:35]
Mam pytanie,co moge zrobic innego z mlekiem skondensowanym zamiast gotowanie go w puszce w wodzie.Mieszkam w Canada i tu na kazda puszka jest napisane NIE GOTOWAC!
yvonne [2011-04-16 03:12:46]
Bardzo dobre ciasto smakowalo calej rodzince,dziekuje za przepis i pozdrawiam autora!!polecam....
Sabina [2011-02-23 21:14:52]
sernik jest rewelacyjny i nietrudny w wykonaniu :)Przepis po domowej imprezce był rozchwytywany przez gości
emka-foremka [2011-02-14 22:27:23]
Pieczemy z termoobiegiem lub bez, to zależy jak piecze nas piekarnik, musimy sami zdecydować. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:20:57]
Proszę się nie bać sernik nie jest za słodki, ale jeśli ktoś nie lubi słodkich ciasto można dodać mniej cukru do masy serowej. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:16:16]
Czy ten serniczek nie jest za slodki, mleko skondensowane słodkie idzie?
aga1003 [2010-12-19 13:03:26]
Czy to ciasto trzeba piec w 180C w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
ania [2010-12-15 15:57:58]
przepyszny sernik oczywiscie przepis poszedł dalej :)prosze o wiecej takich smakołyków, pozdrawiam
fabia [2010-12-07 14:05:55]
To bardzo się cieszę i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2010-12-06 09:54:45]
Ja również zrobiłam sernik snickers na urodziny mojej córki i wyszedł pyszny :)
Iza [2010-12-04 19:33:08]
Gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2010-11-24 11:44:46]
bardzo dobry własnie go robiłam udał sie
beata [2010-11-24 10:13:21]
To bardzo się cieszę i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin życzę :)
Dorota [2010-11-23 17:20:01]
Upiekłam ten sernik na swoje urodziny i zaniosłam go do pracy.Wszyscy się nim zajadali.Pychotka!!!
Justyna [2010-11-23 13:47:37]
To mleko skondensowane ma być słodzone, i jeśli chcemy z niego uzyskać karmel, to trzeba go gotować 3 godziny (bo tyle czasu potrzeba, żeby z mleka zrobił się karmel). Ale można też kupić gotową masę krówkową i wtedy jej się nie gotuje, tylko otwiera puszkę i wykłada masę na ciasto.
Dorota [2010-11-22 12:50:31]
To mleko skondensowane ma być słodzone czy nie? I dlaczego trzeba gotować je 3 godziny? pozdrawiam
Iza [2010-11-22 12:34:31]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl