naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Katarzyna
Dodano: 12.04.2012
Odsłon dziennie: 13

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Kruche ciasto:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki margaryny Kasia (12,5 dag)
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe
Dodatkowo:
10 dag rodzynek (ok. ¾ szklanki)
Masa serowa:
½ kostki margaryny Kasia (12,5 dag)
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe (4 x 14 dag)
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
Polewa:
5 dag masła
10 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, cukier, jajka i żółtko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto.

Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Następnie gorący czekoladowy budyń wylać na surowe kruche ciasto, posypać rodzynkami i pozostawić do ostudzenia.

Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Dalej ucierając dodawać serki waniliowe i budyń śmietankowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie połączyć z masą serową i całość wyłożyć na ostudzony budyń.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Masło roztopić i dodać do niego połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewą polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1404 6353
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mam nadzieję, że ciasto się udało :) Smacznego życzę!
Dorota [2014-02-06 11:15:23]
moje ciasto już upieczone, ale jeszcze nie spróbowałam, dodałam prawie kilo serka waniliowego, dlatego piekłam dłużej, w sumie chyba z 1,5 h, pachnie pysznie, ale jeszcze mocno ciepłe... nie mogę się doczekać
Beata [2014-02-05 20:47:34]
mi w ogóle nie wyszło -sernik na wierzchu to jakas guma więcej nie robię
anka [2013-05-03 20:42:17]
Ślicznie dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-04 10:53:55]
bardzo dobry i łatwy serniczek - polecam
Marta [2013-04-03 15:25:57]
a mi nie wyszedł :( wyglądał na upieczony ładnie wyrośnięty a okazało się ze ciasto mi podeszło woda .....
wiola [2013-03-30 17:46:19]
bardzo pyszne ciasto polecam
Krzysia [2013-03-16 16:44:55]
Hmm... to ciekawe co mogło być przyczyną? A czy budyń był trochę podgotowany, bo gdy się zagotuje to chwilę trzeba go jeszcze pogotować, czy piekarnik był nagrzany i czy była odpowiednia temperatura piekarnika podczas pieczenia ciasta?
Dorota [2013-03-07 13:02:47]
a mnie ciasto nie wyszło!wg.przepisu ugotowany budyń wyłożyłam na surowe ciasto włożyłam do piekarnika na 50 min.i niestety masa na samym dnie po wyciągnięciu była surowa.Coś nie tak!
Hana [2013-03-03 22:15:57]
To cieszę się, że serniczek aż tak zasmakował. Ja też go bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-02-04 16:32:12]
Piekłam już trzy razy. Pychotka :-)
Karina [2013-02-03 23:22:25]
Dzięki :)
Dorota [2013-01-01 21:19:14]
super ciacho polecam:D UPIEKŁAM DZIŚ :):)
Ania [2012-12-14 17:13:03]
pycha
mirek [2012-12-02 17:23:48]
Dodajemy budyń surowy - w proszku, bo ma on zagęść masę serową, a całość będzie potem pieczona, przetestowane ;)
Dorota [2012-11-08 16:28:19]
...no jak to tak budyń \\\\\\\"surowy\\\\\\\" do serków.
anezobk [2012-11-08 16:18:31]
Dziękuję, ja też je bardzo lubię :)
Dorota [2012-11-06 22:12:40]
super ciasto
romantica730 [2012-10-27 22:57:09]
Ja piekłam bez termoobiegu, z termoobiegiem też można, ale krócej.
Dorota [2012-08-31 20:59:03]
CZY TE ciasto piec w termoobiegu w 180stopniach?
iwona [2012-08-31 18:12:32]
ciasto bardzo dobre, a masa sernikowa przepyszna (dałam 4 serki waniliowe najtańsze z netto po 150g) pewnie nieraz powtórzę przepis :)
ewelina [2012-08-12 16:31:28]
Tak, to o te serki chodzi :)
Dorota [2012-08-11 16:08:34]
Serki waniliowe-czy to serki homogenizowane?
Reniusia [2012-08-10 12:47:08]
Tak, ale z przepisu wynika że tylko jedno białko jest potrzebne.
Grażyna [2012-07-10 20:16:13]
Cieszę się, że ciasto się udało :) A do tej masy to potrzebne są i żółtka i białka - dlatego napisane są jajka - na początku ucieramy masę z żółtkami, a na koniec dodajemy ubite białka :)
Dorota [2012-06-28 12:48:01]
Udało się :) bardzo dobre. Tylko tam w masie serowej w proporcjach powinno być napisane, że potrzeba trzy żółtka a nie trzy jajka.
Grażyna [2012-06-26 21:14:01]
Właśnie robię to ciasto,mam nadzieję, że wyjdzie:)
Grażyna [2012-06-24 12:25:11]
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że ciasto się udało :)
Dorota [2012-05-12 22:05:40]
wykonałam :)) bardzo proste świetne ciasto :)) polecam
Olix [2012-05-12 18:30:08]
Super! To bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-27 13:09:36]
Bardzo dobre ciacho! Poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki masy serowej wrzuciłam do malaksera.Wyszło idealne.Polecam wszystkimi:)
krycha [2012-04-26 22:43:39]
Ja użyłam budyni z cukrem, ale osoby, które nie lubią słodkich ciasto mogą użyć budyni bez cukru, powodzenia :)
Dorota [2012-04-16 10:30:42]
A czy budynie, czekoladowe i śmietankowe to mają być z cukrem?
Kasia O [2012-04-15 15:41:14]
Tradycyjne budynie - na pół litra mleka, powodzenia :)
Dorota [2012-04-14 15:46:17]
jakiej wielkści to mają być budynie czekoladowe i ten do masy serowej ?
ala [2012-04-13 22:56:25]
I też tak smakuje, polecam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2012-04-13 21:43:20]
wygląda przepysznie:) już mi ślinka cieknie....muszę wypróbować:)
Megi [2012-04-12 22:06:58]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl