Sernik z budyniem czekoladowym

Dodane przez w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
4.342105263 stars based on 38 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

ok. 2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny Kasia (12,5 dag)
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe
Dodatkowo:
10 dag rodzynek (ok. 3/4 szklanki)
Masa serowa:
1/2 kostki margaryny Kasia (12,5 dag)
1/2 szklanki cukru
4 serki waniliowe (4 x 14 dag)
1 białko
1 budyń śmietankowy
Polewa:
5 dag masła
10 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, cukier, jajka i żółtko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto.

Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Następnie gorący czekoladowy budyń wylać na surowe kruche ciasto, posypać rodzynkami i pozostawić do ostudzenia.

Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Dalej ucierając dodawać serki waniliowe i budyń śmietankowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie połączyć z masą serową i całość wyłożyć na ostudzony budyń.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Masło roztopić i dodać do niego połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewą polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :) Myślę, że można też użyć zwykłego sera (oczywiście trzeba go zmielić, albo użyć już gotowego - zmielonego). Udanego serniczka życzę i smacznego :)
Dorota [2015-12-05 00:31:18]
Witam :) Tak, do ciasta potrzebujemy 2 jajka i 1 żółtko, a potem to 1 białko, które nam zostaje dodajemy do masy serowej i oprócz tego jeszcze idą tam 3 całe jajka. Udanego wypieku życzę i smacznego :) Ps. To bardzo dobry wybór ciacha, bo to sernik pierwsza klasa! :)
Dorota [2015-11-08 23:46:27]
Mam nadzieję, że ciasto się udało :) Smacznego życzę!
Dorota [2014-02-06 11:15:23]
Ślicznie dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-04 10:53:55]
bardzo dobry i łatwy serniczek - polecam
Marta [2013-04-03 15:25:57]
Hmm... to ciekawe co mogło być przyczyną? A czy budyń był trochę podgotowany, bo gdy się zagotuje to chwilę trzeba go jeszcze pogotować, czy piekarnik był nagrzany i czy była odpowiednia temperatura piekarnika podczas pieczenia ciasta?
Dorota [2013-03-07 13:02:47]
To cieszę się, że serniczek aż tak zasmakował. Ja też go bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-02-04 16:32:12]
Piekłam już trzy razy. Pychotka :-)
Karina [2013-02-03 23:22:25]
Dzięki :)
Dorota [2013-01-01 21:19:14]
Dodajemy budyń surowy - w proszku, bo ma on zagęść masę serową, a całość będzie potem pieczona, przetestowane ;)
Dorota [2012-11-08 16:28:19]
Dziękuję, ja też je bardzo lubię :)
Dorota [2012-11-06 22:12:40]
super ciasto
romantica730 [2012-10-27 22:57:09]
Ja piekłam bez termoobiegu, z termoobiegiem też można, ale krócej.
Dorota [2012-08-31 20:59:03]
Tak, to o te serki chodzi :)
Dorota [2012-08-11 16:08:34]
Cieszę się, że ciasto się udało :) A do tej masy to potrzebne są i żółtka i białka - dlatego napisane są jajka - na początku ucieramy masę z żółtkami, a na koniec dodajemy ubite białka :)
Dorota [2012-06-28 12:48:01]
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że ciasto się udało :)
Dorota [2012-05-12 22:05:40]
Super! To bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-27 13:09:36]
Ja użyłam budyni z cukrem, ale osoby, które nie lubią słodkich ciasto mogą użyć budyni bez cukru, powodzenia :)
Dorota [2012-04-16 10:30:42]
A czy budynie, czekoladowe i śmietankowe to mają być z cukrem?
Kasia O [2012-04-15 15:41:14]
Tradycyjne budynie - na pół litra mleka, powodzenia :)
Dorota [2012-04-14 15:46:17]
jakiej wielkści to mają być budynie czekoladowe i ten do masy serowej ?
ala [2012-04-13 22:56:25]
I też tak smakuje, polecam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2012-04-13 21:43:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.