Przepisy Extra

Sernik z czekoladą na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
7 łyżek margaryny (ok. 12 dag)
7 łyżek cukru
7 łyżek śmietany 18%
2-3 łyżki kakao do ciast
Masa serowa:
1 kg sera białego (mielonego)
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Gdy ostygnie przekroić na dwie części.

Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, śmietanę i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę.

Jedną część biszkoptu włożyć do formy, polać 1/3 polewy (lejąc cieniutkim strumieniem w tzw. esy-floresy), wyłożyć połowę masy serowej, na to drugą część biszkoptu, polać go 1/3 polewy, a następnie wyłożyć pozostałą masę serową. Tak przygotowany sernik należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 170-180 °C.

Następnie sernik ostudzić i polać pozostałą polewą.

Smacznego.

Dodane przez apsik w dniu
19 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 21:28:32]
Najlepszy będzie twaróg w kostkach, tylko trzeba go będzie zmielić. Dziękuję za miłe słowa :) Również pozdrawiam i życzę Błogosławionych Świąt :)
Dorota [2013-12-20 13:24:22]
Dziękuje pięknie i potwierdzam, że pycha :) Polecam innym Smakowiczom ten serniczek na Święta i życzę słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2013-12-11 11:56:08]
robiłam ten sernik na święta . jest pyszny i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. pozdrawiam
MAJAWIKTORIA [2013-04-09 09:37:22]
Cieszę się, że serniczek się udaje i że smakuje. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-01 21:39:03]
Sernik pyszny,napewno jeszcze upieke.Wszystkie pani przepisy sa super polecam wszystkim
Bozena [2012-12-09 09:34:30]
uwielbiam serniki zawsze chętnie wypróbowuje nowe przepisy ten jest świetny, delikatny i mięciutki:) a mąż jest amatorem słodyczy a to ciasto jednym z jego ulubionych:)
Dominika [2012-11-30 16:22:02]
To super! Bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-28 14:56:16]
ciasto wspaniałe wszystkim smakowało i napewno upiekę na święta.
ewa [2012-11-28 13:53:17]
Cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-06-28 13:23:29]
Wydaje mi się, że może za cienki był ten dolny biszkopt. Najlepiej do tego ciasta upiec biszkopt dzień wcześniej, i dopiero na drugi dzień go przekroić, wtedy równo i ładnie się przekroi. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-17 12:37:26]
Proszę i cieszę się, że ciasto się udało, pozdrawiam świątecznie :)
Dorota [2012-04-07 21:36:27]
Bardzo się cieszę, że serniczek tak smakował. Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2012-03-23 20:14:15]
Pychota, pychota, pychota :)
Dorota [2012-03-23 17:44:40]
Ja robiłam z kwaśną śmietaną, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-19 18:58:37]
Pyszny.Ale mam pytanko czy śmietana do polewy ma byc gęsta ukwaszona czy słodka np. łaciata?
Ewa [2012-03-19 18:51:17]
Serniczek bardzo dobry :) . Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.
celinka [2012-03-11 14:11:35]
Sernik rewelacja,uwielbiam przepisy Pani Dorotki:) Do masy serowej dodałam aromat waniliowy dla podkreślenia smaku - polecam!
ania [2012-02-19 14:00:10]
Piekłam to ciacho na niedzielę jest rewelacyjne i szybko się go robi... dziekuję za przepis i pozdrawiam:)))
jania81 [2012-02-13 14:15:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.