Sernik z czekoladą na biszkopcie

4.0625 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
7 łyżek margaryny (ok. 12 dag)
7 łyżek cukru
7 łyżek śmietany 18%
2-3 łyżki kakao do ciast
Masa serowa:
1 kg sera białego (mielonego)
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
½ kostki margaryny Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Gdy ostygnie przekroić na dwie części.

Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, śmietanę i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę.

Jedną część biszkoptu włożyć do formy, polać 1/3 polewy (lejąc cieniutkim strumieniem w tzw. esy-floresy), wyłożyć połowę masy serowej, na to drugą część biszkoptu, polać go 1/3 polewy, a następnie wyłożyć pozostałą masę serową. Tak przygotowany sernik należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 170-180 °C.

Następnie sernik ostudzić i polać pozostałą polewą.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko ciasta cukier cukier waniliowy czekolada jajko kakao krem mak mąka mąka pszenna margaryna pieczenie polewa ser ser biały serniki słodkości śmietana Walentynki Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 21:28:32]
świetne ciasto ;) gorąco polecam
Ania [2013-12-23 15:03:22]
Najlepszy będzie twaróg w kostkach, tylko trzeba go będzie zmielić. Dziękuję za miłe słowa :) Również pozdrawiam i życzę Błogosławionych Świąt :)
Dorota [2013-12-20 13:24:22]
Bardzo fajne przepisy. Pozdrawiam na święta
szczepan [2013-12-19 10:26:59]
Mam pytanie. Jaki ser będzie najlepszy??
Alexa [2013-12-19 09:23:02]
Dziękuje pięknie i potwierdzam, że pycha :) Polecam innym Smakowiczom ten serniczek na Święta i życzę słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2013-12-11 11:56:08]
ciasto REWELACYJNE>>>>>poprostu niebo w gębie.Nic dodać noc ująć.
Elża [2013-12-11 10:49:17]
robiłam ten sernik na święta . jest pyszny i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. pozdrawiam
MAJAWIKTORIA [2013-04-09 09:37:22]
Bardzo pyszny serniczek, szybki do zrobienia. Polecam
joanna [2013-03-31 12:15:15]
Cieszę się, że serniczek się udaje i że smakuje. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-01 21:39:03]
Przepis sprawdziłam, ciasto się udało. Rodzinka się zachwycała a ja byłam dumna ze swojego wypieku ;-) Bardzo dziękuję za przepis. Uwielbiam serniki a takiego jeszcze nie znałam. Pozdrawiam serdecznie ;-)
Beti [2012-12-13 19:15:18]
Sernik pyszny,napewno jeszcze upieke.Wszystkie pani przepisy sa super polecam wszystkim
Bozena [2012-12-09 09:34:30]
uwielbiam serniki zawsze chętnie wypróbowuje nowe przepisy ten jest świetny, delikatny i mięciutki:) a mąż jest amatorem słodyczy a to ciasto jednym z jego ulubionych:)
Dominika [2012-11-30 16:22:02]
To super! Bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-28 14:56:16]
ciasto wspaniałe wszystkim smakowało i napewno upiekę na święta.
ewa [2012-11-28 13:53:17]
Sernik zrobił furorę :)
anna [2012-07-28 08:33:11]
Cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-06-28 13:23:29]
Pyszniutki serniczek!!! Polecam...
katerina [2012-06-14 11:37:22]
Wydaje mi się, że może za cienki był ten dolny biszkopt. Najlepiej do tego ciasta upiec biszkopt dzień wcześniej, i dopiero na drugi dzień go przekroić, wtedy równo i ładnie się przekroi. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-17 12:37:26]
Wczoraj zrobiłam serniczek, jest pyszny :) Tylko mam jedno małe ale, dlaczego spód wychodzi mokry ( mało dałam polewy na dolny biszkopt) ??
Kinga [2012-04-12 10:08:57]
Proszę i cieszę się, że ciasto się udało, pozdrawiam świątecznie :)
Dorota [2012-04-07 21:36:27]
Wczoraj zrobiłam to pyszne ciacho.Pyyyyyyyyyyyyycha!!! .Właśnie zajadam do kawki.Dziękuję za przepis
Hania [2012-04-07 07:50:29]
Bardzo się cieszę, że serniczek tak smakował. Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2012-03-23 20:14:15]
Pychota, pychota, pychota :)
Dorota [2012-03-23 17:44:40]
Ja robiłam z kwaśną śmietaną, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-19 18:58:37]
Pyszny.Ale mam pytanko czy śmietana do polewy ma byc gęsta ukwaszona czy słodka np. łaciata?
Ewa [2012-03-19 18:51:17]
Serniczek bardzo dobry :) . Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.
celinka [2012-03-11 14:11:35]
super serniczek.polecam
andzia [2012-03-06 17:45:59]
Sernik rewelacja,uwielbiam przepisy Pani Dorotki:) Do masy serowej dodałam aromat waniliowy dla podkreślenia smaku - polecam!
ania [2012-02-19 14:00:10]
Piekłam to ciacho na niedzielę jest rewelacyjne i szybko się go robi... dziekuję za przepis i pozdrawiam:)))
jania81 [2012-02-13 14:15:41]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>